ʼAJDE DA JE I U NJEMAČKOJ NEŠTO SKUPO: Kilogram ovog povrća skoro 9 eura

15.4.2021. | 21:41

fenix-magazin
IZVOR: fenix-magazin.de

Pregleda: 1850

VEZANO

Ako zarađujete ispod ove cifre u Njemačkoj smatrate se siromašnim
Pazite što pišete na društvenim mrežama! Na snazi novi zakon u Njemačkoj
Je li Njemačka za Hrvate i dalje obećana zemlja? ’Imala sam dobrog poslodavca i solidnu plaću, ali ne i život...
DOBRA VIJEST ZA STRANE RADNIKE U NJEMAČKOJ: Uvodi se engleski jezik kao drugi službeni jezik u njemačkim kompanijama
Zbog ustaških pjesama zabranjeno emitiranje programa televiziji dijaspore?
U Hrvatima obećanoj zemlji 250.000 radnih mjesta ugroženo zbog ruske invazije, jedna industrija je posebno pogođena
Evo što vam najmodavac u Njemačkoj smije naplatiti, a što ne i kad ne smije naplatiti
Postoji li na brodskom groblju pokopan nacistički vojnik Kurt Schone?
Ivo: ʺNamjerno je povrijeđeno moje dostojanstvo, a onda me još nazivaju i lažljivcem!ʺ
Objavljena usporedba cijena u Hrvatskoj i Njemačkoj

FOTO: fenix-magazin.de

15.4.2021. | 21:41 | fenix-magazin
IZVOR: fenix-magazin.de
Pregleda: 1850

Čak 8,95 eura za kilogram paprike, 1,25 eura za vezicu mladog luka , svatko tko je bio u njemačkim supermarketima ovih dana teško može vjerovati svojim očima na odjelu za voće i povrće. Cijena pojedinog povrća dramatično je porasla, toliko da će ga primijetiti i oni koji ne znaju uobičajene cijene eura, piše njemački t-online.

 Primjerice, jedna velika paprika u trgovini Rewe u Berlinu posljednji je put koštala 3,50 eura. Na Internetu korisnici prijavljuju slično visoke cijene u drugim supermarketima i diskontima uključujući i cijene mladog luka: umjesto 65 centi kao na prijelazu godine, svežanj je nedavno koštao više od 1,20 eura, gotovo dvostruko više.

Zašto je pojedinačno povrće trenutno tako skupo? 


“Visoke cijene uzrokuju dva učinka. Jedan ima kratkoročne, drugi dugoročni”, kaže Hans-Christoph Behr, koji nadzire opskrbne lance voća i povrća u vodećoj tvrtki za informacije o poljoprivrednom tržištu u Njemačkoj (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (Ami)). Prema njegovim riječima, dugoročni se učinak već osjeća od početka krize u koroni i povezan je s visokim troškovima osoblja koji su uključeni u berbu.

“Iako su u prošlosti bila ispitivanja sa žetvenim robotima, većina plodova i dalje se bere ručno.” I u ovoj zemlji i u zemljama južne Europe raspoređeni su sezonski radnici iz inozemstva, često iz istočne Europe.

 Farme ih moraju različito prilagoditi u doba korone kako bi udovoljile higijenskim zahtjevima i pravilima udaljenosti. Tijekom same berbe ni oni se ne smiju približavati previše, što dovodi do dužeg vremena berbe i niže produktivnosti.

Loše vrijeme u Španjolskoj

Ovome se dodaju povećani troškovi prijevoza i logistike. Na primjer, grožđe koje dolazi iz Indije otprema se, kaže Behr – a cijene kontejnera nedavno su naglo porasle.

“Kao rezultat toga, ukupni se troškovi povećavaju”, kaže stručnjak. “A budući da posebno troškovi osoblja čine vrlo velik udio, potrošači to ne osjete sa samo nekoliko centi na blagajni.”

Međutim, u međuvremenu su i drugi čimbenici odgovorni za visoke cijene. Najvažnije – loše, hladno vrijeme nedavno u Španjolskoj i sjevernoj Africi.

 “Trenutačno smo na prijelazu iz španjolske u srednjoeuropsku berbu. U njemačkim i nizozemskim staklenicima paprika je tek sada postupno spremna za berbu”, kaže Behr. To znači da većina paprika još uvijek dolazi iz Španjolske ili, kao što je Rewe kazao, iz Maroka.

Od početka godine, prema Amiju, cijena je porasla s prosječnih 2,56 eura po kilogramu na 7,12 eura prošlog tjedna – rast od 178 posto. Za usporedbu: U prethodnoj 2020. godini cijena je u istom 14-tjednom razdoblju porasla sa 2,48 eura za samo 54 posto na 3,83 eura.

Može se primijetiti nešto slično, ponekad manje izraženo, ali i s krastavcima, rajčicama i patlidžanima – i s mladim lukom.

izvor: Fenix-magazin/IM


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI