Ima li vršnjačkog nasilja u brodskim osnovnim školama?

FOTO: profil-klett.hr

25.6.2022. | 09:00 | Igor Safundžić
Pregleda: 1522

Ima. To je jednostavan odgovor na pitanje iz naslova. Potaknuti porukama zabrinutih roditelja koje smo dobivali tijekom cijele školske godine, došlo je vrijeme da se svi koji mogu nešto učiniti, učine. 
Priče koje smo dobivali od zabrinutih roditelja nismo previše provjeravali, a potaknuti osobnim iskustvom vjerujemo u te priče. Prema svemu što smo pročitali iz tih poruka možemo zaključiti da nema osnovne škole u gradu gdje nema vršnjačkog nasilja. Većina se žali na psihičko maltretiranje. Kako smo rekli priče provjeravali nismo zato nećemo spominjati u kojim se gradskim osnovnim školama dogodio pojedini slučaj. Za sada.

"Jači tabači"

Kako to inače bude jači i veći maltretiraju slabije. Tako nam se javila jedna zabrinuta majka koja nam je ispričala kako u jednoj školi na rubu grada nakon zajedničkog fotografiranja učenika i dobivenih fotografija  dva "fakina" nisu znali kako da napakoste njenom sinu pa su sa zajedničke fotografije izrezali tog dečka. Njen sin je to podnio jako loše, te se "povukao u sebe". Drugi primjer je da su oni dominantni govorili svome "prijatelju" iz razreda da se ubije, da se baci kroz prozor, da ga ni rođena mama ne voli. Takvih i sličnih primjera ima na pretek. Sve je ovo za sada ostalo na verbalnom zlostavljanju. Što će biti kada riječi "zlostavljača" krenu u djelo? Kada se netko stvarno baci s prozora, kada zlostavljana djeca jednostavno prestanu ići u školu. Što će se deseti kada zlostavljana djeca krenu na zlostavljače i počnu rješavati problem koji je trebala riješiti škola, osnivač, ministarstvo, država?


Osnivač osnovnih škola u gradu je Grad Slavonski Brod, koji treba na početku sljedeće školske godine zajedno s resornim ministarstvom provesti edukaciju s djecom i roditeljima o vršnjačkom nasilju. Treba educirati ravnatelje osnovnih škola, ako se nisu sposobni educirati treba ih promijeniti. Ravnatelji su posebna priča koji jednostavno po pričanju naših čitatelja bez iznimke vršnjačko nasilje redovno prikrivaju. Ministarstvo obrazovanja kao da ne želi priznati da u svakom kutku naše države postoji problem nasilja među djecom. Ministar voljeli li ga ili ne jednostavno nema volje za rješavanje ovog problema u samom začetku nego intervenira tek kad se dogodi teži slučaj i završi u medijima a tad je kasno.

Zar nam u Slavonskom Brodu treba novi Luka Ritz. Svi se moramo osvijestiti i ne negirati vršnjačko nasilje koje evidentno postoji. Otvorimo oči svi, roditelji, učitelji, ravnatelji, osnivači, ministri jer ako samo malo budemo žmirili na ovaj problem bit će loše. Jako loše.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI