SB Online

ʺMi smo još uvijek blokirani, svi naši računi su zamrznutiʺ

PRIJE 2 GODINE
LUKA SAFUNDŽIĆ
PRIKAZA: 3286

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | ʺMi smo još uvijek blokirani, svi naši računi su zamrznutiʺ SB Online | ʺMi smo još uvijek blokirani, svi naši računi su zamrznutiʺ

PRIJE 2 GODINE
LUKA SAFUNDŽIĆ
PRIKAZA: 3286

Danas smo odlučili provjeriti kakva je situacija u Đuro Đaković TEP-u. Tijekom dana, Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) poručio je danas da je stanje u tvrtki Đuro Đaković TEP ugroženo zbog ruskog vlasnika te se nalazi na listi kompanija sa sankcijama, zbog čega su pozvali vladu da im hitno pomogne jer posluju pozitivno.

"Mi smo još uvijek blokirani, svi naši računi su zamrznuti. Napravljen je pomak, danas su neka od plaćanja odmrznuta i izvršena su plaćanja prema nekim dobavljačima. Ništa drugo se pozitivno nije dogodilo, osim što se priprema dokument, još uvijek u Ministarstvu financija, trebao bi biti gotov do kraja dana ili najkasnije u ponedjeljak, on bi nama omogućio skidanje blokade, i nastavak koliko-toliko normalnog poslovanja", kazao nam je danas poslijepodne član Uprave ĐĐ Termoenergetska postrojenja, Ivica Marić.

Novi problemi za ĐĐ TEP?

"Bit će sigurno problema dok se do kraja ne izvrši promjena vlasništva. Promjena vlasništva ide paralelno s ovim procesom. Mi s ovim dokumentom očekujemo koliko-toliko nastavak normalnog poslovanja, u smislu da našim kupcima, dobavljačima, partnerima, bankama možemo prezentirati dokument na osnovu kojeg država jamči da su uspostavljen sustav kontrole i da nema više nikakvih prepreka, bojazni u smislu kršenja propisanih sankcija. 

Svi partneru, kupci bi to trebali prihvatiti kao dokument s kojim mogu nastaviti normalno poslovati s nama. Proces prodaje društva ide paralelno, ali će isti vjerojatno uzeti tjedne dok se realizira", govori nam Marić.

Povezanost ĐĐ TEP-a i ĐĐ Grupe

"Đuro Đaković TEP očito ima problem s vlasnikom, nadam se da će naći nekakvo rješenje da nastave dalje raditi. Znamo da su veliki i uspješni. Mi kao ĐĐ Grupa s njima nemamo nekakvih poslova osim što naša Energetika njima vrši distribuciju električne energije. 

Nekakvih poremećaja, velikih problema, da imamo neke ugovorene poslove s njima nemamo. Naš rizik je da dođe do poremećaja, pa da oni u tom trenutku ne budu u stanju plaćati svoju obavezu što se tiče električne energije, i ako ti iznosi u njihovom poslovanju nisu neke velike brojke, uspoređujući s drugim troškovima", kazao nam je predsjednik uprave ĐĐ Grupe Hrvoje Kekez.

Rat u Ukrajini i utjecaj na Đuru Đakovića

"Mislim da je bespredmetno hoće li rat utjecati, mislim da je pravo pitanje koliko će utjecati. ĐĐ Grupa nema ugovorene poslove, kao s kupcima, s nijednom firmom u Rusiji niti s jednom firmom u Ukrajini. Direktno nećemo izgubiti kupce ili poslove. Što se tiče dobavljača, mi također nemamo direktno dobavljače iz Ukrajine i Rusije. Postoji jedan drugi problem, Rusija i Ukrajina zajedno su jako veliki proizvođači sirovog čelika na svjetskom tržištu. 

Naši svi dobavljači iz Europe na ovaj ili onaj način su povezani s kupovinom sirovine čelične ili iz Ukrajine ili Rusije ili iz obje zemlje. Sigurno će doći do problema u lancima opskrbe. Osjetit će svi, samo je pitanje u kojim vrijednostima, i koliko će to nama napraviti probleme. Za sada mi normalno funkcioniramo", kazao nam je Kekez. 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: