„Odloži smeće u žute vreće“, novi sustav odlaganja otpada

FOTO: SB Online

11.11.2022. | 17:49 | Grad Slavonski Brod
IZVOR: Grad Slavonski Brod
Pregleda: 1578

Grad Slavonski Brod u prosincu ove godine započinje s provedbom novog sustava odvajanja  komunalnog otpada. Novost je uvođenje žutih vrećica u koje će građani odlagati isključivo miješani otpad, odnosno onaj otpad koji nije moguće odložiti u kante za papir, plastiku i biootpad. Cijena odvoza otpada sastojat će se od fiksnog i varijabilnog dijela. 

Od 1. prosinca 2022. godine u Slavonskom Brodu primjenjuje se novi način odvajanja miješanog komunalnog otpada koji se temelji na uvođenju žutih vrećica od 10, 20 i 40 litara u koje će građani odlagati isključivo miješani komunalni otpad. Drugim riječima, u žute vrećice odlažemo sve ono što se ne može odložiti u kantu za papir, plastiku ili biootpad, a nakon odlaganja miješanog otpada, vrećice se odlažu u zelenu ili crnu kantu. Cijena odvoza otpada, prema novom sustavu, sastojat će se od fiksnog i varijabilnog dijela. Cijena fiksnog dijela iznosi 41,83 kune mjesečno i to je iznos koji će građani plaćati posredstvom uplatnica koje im na kućne adrese dostavlja Trgovačko društvo Komunalac. Varijabilni dio cijene odvoza otpada plaća se kroz kupovinu žutih vrećica, a to je dio cijene na koju građani mogu osobno utjecati jer što više otpada odvajaju, to je i potreba za žutim vrećicama manja, a samim time manja je i cijena odvoza otpada. Žute vrećice mogu se kupiti u gradskim trgovačkim društvima i ustanovama te reciklažnim dvorištima, a točne lokacije s radnim vremenom možete vidjeti ovdje

Cijene žutih vrećica za miješani komunalni otpad su sljedeće:


VRSTA VREĆICE

HRK

EUR

Vrećica od 10 l (1 kom)

1,35 kn

0,18 €

Vrećica od 20 l (1 kom)

2,49 kn

0,33 €

Vrećica od 40 l (1 kom)

4,79 kn

0,64 € 

Cijene su prikazane s PDV-om.

Građani koji imaju potrebu za odlaganjem pelena mogu nabaviti posebne vrećice za pelene od 40 litara, a cijena vrećice je 2,39 HRK (0,32 EUR).

Cilj novog načina gospodarenja otpadom je potaknuti građane na redovito i pravilno razvrstavanje otpada. Što više razdvajamo, imat ćemo manju potrebu za žutim vrećicama za otpad, a na taj se način, osim što ćemo imati manju cijenu odvoza miješanog komunalnog otpada, ujedno odgovorno odnosimo prema okolišu.

Izvor:www.slavonski-brod.hr


VIŠE NA TEMU:
SMEĆE
VREĆICE
GRAD
CIJENA
OTPAD

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI