SB Online

10 godina zatvora za ubojstvo u Slavonskom Brodu. Ubojica u BiH

PRIJE 3 GODINE
GLAS SLAVONIJE/GLAS-SLAVONIJE.HR
PRIKAZA: 12812

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | 10 godina zatvora za ubojstvo u Slavonskom Brodu. Ubojica u BiH SB Online | 10 godina zatvora za ubojstvo u Slavonskom Brodu. Ubojica u BiH

PRIJE 3 GODINE
GLAS SLAVONIJE/GLAS-SLAVONIJE.HR
PRIKAZA: 12812

Još jednom bjeguncu od hrvatskog pravosuđa, osuđenom na višegodišnju zatvorsku kaznu, no on je u susjednoj Bosni i Hercegovini na slobodi, odlukom Vrhovnog suda presuda je postala pravomoćna. Ivan Jurić (33) iz Slavonskog Broda pravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva Milana Gubića (31), u kolovozu 2017. u Posavskoj ulici u Slavonskom Brodu.

Kobne večeri, nakon kraće prepirke s Gubićem u kafiću Hajduk, kada su izišli iz lokala, Jurić je iz pojasa hlača izvadio pištolj kalibra 7,65 milimetara i zapucao. U Gubića je ispalio tri metka, zbog čega je žrtva zadobila strijelne ozljede lijevog stopala i lijeve natkoljenice te strijelnu ozljedu jetre i velikih venskih spletova, što je dovelo do iskrvarenja, razvoja šoka i zatajenja vitalnih organa i srca. Milan Gubić preminuo je sljedećeg dana oko 11 sati.

Ivanu Juriću sudilo se u odsutnosti, ali, iako je i danas u bijegu, žalio se na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Slavonskom Brodu preko odvjetnika. Ima dvojno državljanstvo, hrvatsko te Bosne i Hercegovine, a nakon ubojstva hrvatska policija za njim je raspisala tjeralicu, prema kojoj je uhićen u Trebinju, u BiH, krajem ožujka 2018. Međutim, nije izručen Hrvatskoj, nego je, nakon određenih provjera policije u toj državi, pušten na slobodu. Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Slavonskom Brodu i odbio žalbe državnog odvjetnika i Ivana Jurića. Državni odvjetnik tražio je da se Jurića osudi na strožu zatvorsku kaznu, a Jurić se žalio preko odvjetnika i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tražeći da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, odnosno da se blaže kazni.

Viši sud u obrazloženju presudi iznosi da je prvostupanjski sud vrlo savjesno i detaljno analizirao iskaze svih ispitanih svjedoka, materijalne dokaze te provedena vještačenja, pri čemu je s posebnom pažnjom analizirao iskaze svjedoka Ante S. i Damira B.

Ispravno je sud prvog stupnja otklonio iskaze ovih svjedoka koje su iznijeli pred prvostupanjskim sudom, i to ne samo iz razloga što su navedeni očito pokušali pogodovati optuženiku, već stoga što su njihovi iskazi u suprotnosti s ostalim provedenim dokazima. Naime, da je ispravna ocjena prvostupanjskog suda kada prihvaća njihove iskaze iz istrage proizlazi iz okolnosti suglasnog iskazivanja ovih svjedoka o mjestu događaja koji se, kako proizlazi iz zapisnika o očevidu i pronađenim tragovima, zbio na 15 do 20 metara od ugostiteljskog objekta "Hajduk".

Za razliku od tako utvrđenog mjesta događaja ti svjedoci ispitani pred sudom iskazuju, očito neistinito, da su zajedno s oštećenikom optuženog pratili čak 100 metara prije pucnjave - obrazlaže pravomoćnu presudu Vrhovni sud. Kako dalje drugostupanjski sud navodi, nisu prihvatljivi iskazi navedenih svjedoka s rasprave kada navode da je do pucnjave i ozljeđivanja Milana Gubića došlo pri natezanju oko pištolja, jer je balističko i medicinsko vještačenje, isključilo mogućnost pucanja pri bliskom kontaktu.
- Uzevši u obzir nalaz i mišljenje medicinskog vještačenja da su optuženik i žrtva bili u položaju sučelice prilikom ispaljivanja hitaca s udaljenosti od jednog metra, ukazuje istinit iskaz svjedoka Ante S. kada navodi u istrazi da je optuženik hodao oko tri metra ispred oštećenog te da se u jednom trenutku okrenuo, iz pojasa hlača izvadio pištolj i ispalio tri hica u Milana Grubića, koji je tada pao na koljena. Uzevši u obzir sve relevantne činjenice, sud prvog stupnja ispravno je utvrdio da je najprije došlo do verbalnog sukoba između Ivana Jurića i Milana Gubića zbog nekih ranijih nesuglasica, da je prepirka nastavljena vani s obzirom na to da je oštećenik izišao za optuženikom na ulicu.

Jurić je u jednom trenutku izvadio pištolj i ispalio tri hica u ošećenika kod kojeg je, zbog zadobivenih strijelnih rana došlo do iskrvarenja, razvoja šoka i zatajenja vitalnih organa i srca, zbog čega je sutradan Milan Gubić umro - navodi se u obrazloženju pravomoćne presude te dodaje da je pravilno prvostupanjski sud zaključio kako nema govora o nužnoj obrani ili prekoračenju nužne obrane.

Izvor:www.glas-slavonije.hr

 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: