Ako jedete turšiju i kefir nastavite s tim jer fermentirana hrana smanjuje stres i poboljšava san

FOTO: Shutterstock

19.11.2022. | 18:57 | poslovni.hr
IZVOR: poslovni.hr
Pregleda: 608

Možda ste svjesni činjenice da postoje namirnice koje vam mogu pokvariti san. Postoje i namirnice koje trebate izbjegavati kada ste pod stresom. S druge strane, nova studija je otkrila da konzumiranje “psihobiotičke dijete” ne samo da može smanjiti stres, već vam može pomoći i da bolje spavate, piše Eatthis, a prenosi B92.

Studija iz listopada 2022. koja je objavljena u Molekularnoj psihijatriji uključivala je 45 odraslih između 18 i 59 godina starosti koji su normalno konzumirali prehranu s malo vlakana.

Istraživači iz APC Microbiome Ireland na Sveučilištu Cork podijelili su sudionike u dvije grupe kojima je naloženo da poštuju različite dijete. Prva je prešla na prehranu koja je pratila piramidalnu shemu. Druga grupa je zamoljena da jede “psihobiotik dijetu” koja uključuje veliku količinu probiotičke i fermentirane hrane. Doktor John Cryan, vodeći autor ove studije, kaže da je njegov istraživački tim skovao frazu “psihobiotička dijeta” da se odnosi na “intervencije ciljane na mikrobiotu koje podržavaju mentalno zdravlje”.


Druga grupa je posebno upućena da se pridržava dnevnog menija koji uključuje 2 do 3 porcije fermentirane hrane (kao što su kiseli kupus, kefir ili turšija), 5 do 8 porcija žitarica i 6 do 8 porcija voća i povrća koje se bogata probiotičkim vlaknima (uključujući jabuke, banane, kupus, poriluk i luk). Također zamoljeni su da jedu 3 do 4 porcije mahunarki svakog tjedna.

Rezultati su pokazali da, iako su obje grupe primijetile poboljšanje u snu, a sudionici koji su jeli psihobiotičku prehranu doživjeli su i smanjenje količine te intenziteta stresa pod kojim su možda bili u to vrijeme. Osim toga, nivo percipiranog stresa je bio sve manji što je sudionik više pratio psihobiotičku ishranu.

Izvor:www.poslovni.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI