SB Online

Argumenti za i argumenti protiv prigovaranja nakon prometnih prekršaja

SB Online | Argumenti za i argumenti protiv prigovaranja nakon prometnih prekršaja SB Online | Argumenti za i argumenti protiv prigovaranja nakon prometnih prekršaja

PRIJE 2 GODINE
REVIJAHAK.HR/REVIJAHAK.HR
PRIKAZA: 1076

Najčešće se zbog prometnog prekršaja dobije obavezni prekršajni nalog, a u njemu neka novčana kazna. I onda krenu dvojbe i premišljanja na temu prigovarati ili ne prigovarati. Znate kako se među pučanima to kolokvijalno kaže hoću li se žaliti ili se neću žaliti, isplati li mi se žaliti? Jesmo li za opciju šuti i plati ili za verziju prigovaraj, žali se, protivi se pa taman izgubio u konačnici?

Onaj crv sumnje uglavnom se vrti oko teme kako škrt, najčešće dvostruko plati! Što ljude u stvari mori i tišti kad se treba odlučiti, što činiti a što ne u takvom slučaju? Podnesem ja prigovor, a onda kad mi „zbroje“ i uračunaju troškove postupka i tko zna što još ne, platit ću tri puta više od onog što mi je u startu bilo odrezano i gdje sam onda? Nemojmo se lagati, za prigovorom se manje poseže kad je samo novčana kazna izrečena, a daleko češće kad je uz nju izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od nekoliko mjeseci. Činjenicu da je kaznom iz novčanika izbijena neka svota novca, to se dade podnijeti, ali da se ostalo bez vozačke na „preko nekoliko“ mjeseci, e to je tegobno za prihvatiti.

I sad se važe! Argumenti za i argumenti protiv prigovaranja. Ne da vam se vući po sudu, s druge strane ne ostaje vam se bez vozačke, a opet pitanje je kako će sud suditi, odlučiti. Jedan od podataka koji vam treba za konačnu odluku je i procjena, koliki bi mogli biti troškovi postupka.

Koliki dakle, mogu biti troškovi prekršajnog postupka? Ne općenito, već ovako u konkretnoj situaciji kad se prigovara zbog prometnog prekršaja, zbog novčane kazne i mjere, recimo. Temeljno načelo je jasno, kao i u životu tako i u prekršajnom postupku, tko gubi taj plaća! Ukoliko je sud okrivljenika proglasio krivim, izreći će u presudi da je obvezan naknaditi troškove postupka, osim ako  Zakonom nije određeno drukčije. Baš lijepo, a što to konkretno znači, kako se može troškova biti oslobođen čak i ako ste krivi. Sud ima tu mogućnost! Sud može okrivljenika djelomično ili u cijelosti osloboditi obveze da naknadi troškove postupka ako bi njihovim plaćanjem bilo dovedeno u pitanje njegovo uzdržavanje ili uzdržavanje osoba koje je dužan uzdržavati. To bi značilo, da ukoliko ciljate na oslobođenje od troškova, to vam je ključna činjenica na koju se morate pozvati, a bilo bi dobro da je nečim i potkrijepite. Isplatna lista od plaće, dokaz da vam je blokiran račun, prijava sa zavoda za zapošljavanje, svaki dokument kojim možete dokazati da ćete vi i oni koji uzdržavate biti gotovo „kruha gladni“ zbog tih troškova, dobro je došao i mudro je da ga priložite i dostavite sudu.

No ako vam ne prijeti egzistencijalna ugroza ili je ne možete dokazati, zapravo vas zanima koliki dakle, mogu biti troškovi prekršajnog postupka, ne općenito, već ovako u konkretnoj situaciji kad se prigovara zbog prometnog prekršaja, zbog novčane kazne i izrečene mjere.

U pravilu, sud će vam, ako povodom vašeg prigovora utvrdi da ste krivi, utvrditi ujedno da ste dužni nadoknaditi trošak prekršajnog postupka u paušalnom iznosu i navesti iznos u kunama. Taj paušalni iznos utvrđuje se u točnom iznosu u svakom pojedinom slučaju i  treba biti  srazmjeran dužini trajanja, složenosti prekršajnog postupka i pretpostavljenom imovnom stanju okrivljenika. Sve je to lijepo rečeno, ali ljude zapravo zanima koliko je to novcu. Reci ti meni prijatelju, koliko je to?. Paušalna svota utvrđuje se u okvirima određenim  Rješenjem o određivanju paušalnog iznosa za troškove prekršajnog postupka  („Narodne novine“, broj: 18/13.) u rasponu od 100,00 do 5.000,00 kuna, a s obzirom na složenost i trajanje postupka, te imovno stanje okrivljenika.

To je to, dakle raspon od sto do pet tisuća kuna! Ukoliko vam se čini da je raspon popriličan i da se poprilično rastegao, a vama treba preciznije mjerilo, spas pruža stajalište Visokog prekršajnog suda. Naime, u javno dostupnim najvažnijim shvaćanjima Visokog prekršajnog suda Zaključci odjela za prekršaje iz područja sigurnosti prometa 2020. moguće je pronaći i onaj u kojem je tako jasno izneseno kako se povodom odlučivanja po prigovorima okrivljenika podnesenih protiv prekršajnih naloga pojavljuje  problem nejednakog odmjeravanja troškova žalbenog postupka, gdje se u sličnim predmetima troškovi postupka odmjeravaju u rasponu od 100,00 do 500,00 kuna ovisno o vijeću ili izvjestitelju.

Zaključak Odjela je da kod odlučivanja povodom prigovora podnesenih protiv prekršajni naloga, uzimajući u obzir trajanje i složenost takvih predmeta, troškove žalbenog postupka odmjeravamo u iznosima od 100,00 do maksimalno 200,00 kn. Što se tiče redovnih predmeta u žalbenom postupku, iznos troškova žalbenog postupka može biti i viši uzimajući u obzir trajanje i složenost tih predmeta. To je zapravo informacija koja Vas zanima kad je riječ o odlučivanju povodom prigovora. Vi sada sami procijenite isplati li Vam se podnositi prigovor protiv obaveznog prekršajnog naloga, ukoliko je paušalni trošak ključna stavka o kojoj ovisi vaša konačna odluka!

Međutim, kao što i sami znate, nije kraj kad je kraj već kad sudac odsvira kraj. Stoga vas kako se ne bi prenaglili neinformirani u predlaganju dokaznih prijedloga, treba izvijestiti i o troškovima koji vrebaju iza ugla. Primjerice, poričete vi da ste ikada primili izvješće o počinjenom prekršaju. Nikada ga zaprimili niste, a osobito ste dosljedni u poricanju da je na dostavnici vaš potpis. To nije vaš potpis, vi to potpisali niste, vi izvješće o počinjenom prekršaju zaprimili niste i zašto vas se sad tereti i predložite recimo, grafološko vještačenje. Neka vještak, ekspert vještači! Neka se vještači je li to vaš potpis ili nije, jer vi ste posve uvjereni da nije. Televizijski program prepun je uostalom, serija u kojima eksperti, vještaci čuda neviđena mogu utvrditi. I tako provede se primjerice to predloženo grafološko vještačenje, ali avaj vještak utvrdi da je na povratnici ipak vrlo vjerojatno, gotovo sigurno vaš potpis, kao što je to bio slučaj u predmetu Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu PP-2209/2021. Ako sud pokloni vjeru vještaku te na njegovom mišljenju i nalazu, koji vam ne ide u prilog utemelji svoju odluku kojim vas proglašava krivim, obvezat će vas nadoknaditi trošak. Konkretno u navedenom predmetu je trošak grafološkog vještačenja iznosio 1.750,00 kn. Čisto da okvirno imate uvid u troškove koje ćete možda morati podmiriti, ukoliko posegnete za tim dokaznim prijedlogom.

Izvor:www.revijahak.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: