Atelier Jasna Lovaković- pogledajte ekskluzivne fotografije iz tri stoljeća najstrože čuvane tajne Crkve Presvetog Trojstva, tajne franjevačke kripte

FOTO: Darko Lončar Daky

4.3.2023. | 11:50 | Darko Lončar Daky
Pregleda: 2515

Radeći tiho, predano i samozatajno na svom tkalačkom stanu starohrvatske ručne radove, pa onda u predahu pišući pjesme i kratke priče i slikajući portrete naših Brođana, pokojna Jasna Lovaković, autorica romana Gnijezdo ljubavi, vjerojatno nikada nije ni slutila da će za Brod i naše Brođane ostati najviše zapamćena po tome što je našem gradu, prvi put nakon tri stoljeća, javno podastrijela fotografije tajanstvene Kripte ispod Crkve Svetog Trojstva.

Za povijest, kulturnu baštinu, ali i turističku ponudu našega grada, događaj svakako, od neprocjenjivog značaja. Arheološka iskapanja na Bjelišu bila su početak Jasninog zanimanja za izučavanje povijesti našega grada, tu ljubav je prenijela i na mene i od onda smo uvijek skupa išli u istraživačke pothvate našega grada, koji je ne samo jedan od najljepših, nego sa svojom Tvrđavom i jedan od arheološko- etnografskih i povijesno- umjetničkih, najzanimljivijih gradova u Lijepoj našoj.

Želja je bila i Jasni i meni da misteriozne katakombe i Kripta ispod Franjevačkog samostana postanu za naše građane edukativno i društveno korisni, korisni za naš grad, korisni za županiju, i na kraju, da postanu i kao vrlo zanimljiva i interesantna turistička atrakcija našega grada. U tri stoljeća postojanja Franjevačkog samostana, nitko i nikada nije javnosti pokazao fotografije Kripte. U vrlo uskim krugovima naših starih Brođana, nešto se i šuškalo da Kripta postoji, ali nitko i nikada to nije dokazao s priloženim fotografijama. Možda je baš i sazrelo vrijeme da se našim građanima otkriju tri stoljeća najstrože čuvane i brodske i crkvene tajne.


Brođani su to zaslužili. Prva u Brodu, tu čast je dobila pokojna Jasna Lovaković. Dan 1. rujan 2018. godine, dan kada je Jasna u svom istraživačkom pothvatu ušla u Kriptu i sve fotografirala, uči će u povijest našega grada. Svakog prvog rujna na vrata Kripte postavim jedan cvijet, Jasnin cvijet u znak sjećanja na ovaj povijesni dan za naš grad. Bila mi je i čast i zadovoljstvo što sam skupa s Jasnom bio dio ovoga nezaboravnog događaja. Ako se Jasnin san jednoga dana ispuni i Kripta postane sastavni dio edukativnih izučavanja u našim školama, predmet zanimanja naših povjesničara, etnografa i arheologa, i na kraju, sastavni dio i turističke ponude našega grada, te se nastavi i dalje proučavati i izučavati, vjerujem da će svakog prvog rujna, na vratima Kripte osvanuti još više cvjetova. Hvala Jasni na ovim fotografijama.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI