SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

BAKA MALENE NIKOLL: Centar mi je oduzeo drugu unuku samo zato što mi se žele osvetiti

SB Online | BAKA MALENE NIKOLL: Centar mi je oduzeo drugu unuku samo zato što mi se žele osvetiti SB Online | BAKA MALENE NIKOLL: Centar mi je oduzeo drugu unuku samo zato što mi se žele osvetiti

PRIJE 2 GODINE
TEKST: 034portal/Index.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

"Iz Centra za socijalnu skrb Nove Gradiške zvali su me da dođem s unukom 25. veljače kod psihologa na razgovor, a tamo su mi je oduzeli", govori za Index R.D., baka devetogodišnje T.D., koja je sada kod novih udomitelja. T.D. je inače polusestra malene Nikoll, djevojčice iz Nove Gradiške, čija je smrt šokirala Hrvatsku.

R. D. tvrdi da joj je unuka T. D. oduzeta zato što je njezin sin, ujedno otac ubijene Nikoll, pušten iz pritvora.  No R. D. navodi i da on ne živi u toj kući te da je iz pritvora pušten prije šest mjeseci.

"Ja sam se vodila kao njezina starateljska udomiteljica, a govorili su mi da ću dobiti i skrbništvo nad malenom. Dana 10. ožujka sam dobila Rješenje o ukidanju srodničkog udomiteljstva i žurnom smještaju unuke T. D. u udomiteljsku obitelj s datumom 24. veljače zbog opasnosti od boravka oca u kući. On u toj kući nije živio po povratku iz pritvora niti Centar ima dokaze da je živio", kaže.

"Žuran smještaj? Pa on je pušten prije šest mjeseci iz pritvora. Datum rješenja je lažan jer su unuku T. D. oduzeli 25. veljače. No datum se poklapa s kontrolnim nalazom nadležnog Ministarstva mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je kazneno prijavilo tri zaposlenika CZSS Nove Gradiške zbog slučaja Nikoll. Zato mislim da je ovo odmazda", rekla je.

Podsjetimo, malena Nikoll je u zagrebačku bolnicu primljena s teškim ozljedama. Djevojčica je nekoliko dana nakon što je primljena u bolnicu preminula, a za nanošenje strašnih ozljeda, višemjesečno zanemarivanje i zlostavljanje optuženi su njezini roditelji. 

Majka je prvooptužena i tijekom istrage je priznala da je ubila djevojčicu i udarala joj glavom u zid. Kasnije je ove navode opovrgnula, kazavši kako se djevojčica sama zabila u zid i kako ju je policija prisilila da prizna.

Baka R.D., inače majka oca od Nikoll, Centru za socijalnu skrb Nove Gradiške prema svojem kazivanju u nekoliko navrata ukazivala da se dijete zanemaruje i zlostavlja. Cijelo to vrijeme ona je živjela s polusestrom od Nikoll koju joj je sad oduzeo Centar za socijalnu skrb Nove Gradiške.

"Osvećuju mi se zato što sam ukazivala na njihove nepravilnosti u slučaju moje druge unuke koja je umrla i radi njihove pogreške", rekla je za Index R.D.

Kad to govori, R.D. cilja na to da je Nikoll do početka studenoga 2020., a od trećeg mjeseca svog života, živjela u udomiteljskoj obitelji. Kada su curicu oduzeli roditeljima, ljudi u sustavu socijalne skrbi procijenili su da je ostanak u biološkoj obitelji visok razvojni rizik za nju. No kada su se biološki roditelji oženili, Centar im je vratio curicu.

Curica je u biološkoj obitelji mjesecima bila zlostavljana. Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom, zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, a onda i preminula. Tijekom istrage policajci su utvrdili da su nesretnu djevojčicu oba roditelja fizički zlostavljala mjesecima te da su joj nanijeli vidne hematome po tijelu.

Otac je, pak, najmanje sedam puta bio kažnjavan zbog nasilja u obitelji, a bio je i u zatvoru. Unatoč svemu tome, Centar za socijalnu skrb vratio je Nikoll biološkim roditeljima. 

Ministarstvo socijalne skrbi provelo je inspekciju te utvrdilo da je bilo ozbiljnih propusta u radu Centra nadležnog za Nikoll, dok je Hrvatska komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora tvrdile da njihove inspekcije nisu pronašle nikakve nepravilnosti.

"Nastavno na Vaš upit o postupanjima Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška u vezi maloljetnog djeteta, obavještavam Vas da je nadležni Centar, odnosno Stručni tim Centra, prateći promijenjene okolnosti u obitelji u cilju zaštite i dobrobiti maloljetnog djeteta poduzeo radnje postupajući prema predviđenom postupku te poštujući mjere određene Izvješćem o provedenom kontrolnom upravnom nadzoru.

Obzirom da se radi o maloljetnom djetetu nismo u mogućnosti iznositi detaljne odgovore na Vaše upite“, piše u odgovoru za Centra za socijalnu skrb Nove Gradiške koji potpisuje ravnateljica Marija Jugović za Index.

 (IZVOR: www.index.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: