Bigl lijep, društven i tvrdoglav

FOTO: Privatni album

20.11.2022. | 15:58 | zooplus.hr
IZVOR: zooplus.hr
Pregleda: 1396

Bigl ima kratke noge koje vas mogu zavarati – ova pasmina srednje veličine držat će vas aktivnim i uvijek je puna iznenađenja! Ovi su srdačni psi aktivni, hrabri i vrlo pametni. U nastavku saznajte više.

IzgledBigl je pas srednje veličine i kompaktne građe. Može narasti do 40 cm visine i pri tome težiti do 18 kg. Njegove su, moglo bi se reći, kratke noge izuzetno snažne i osiguravaju mu brzinu i izdržljivost.

Glava mu je duga, a njegove duge klempave uši čine ga osobito poznatim.


Priznate su sve boje osim boje smeđe kože. Najčešće su dvobojni u kombinacijama smeđa/bijela, crvena/bijela, žuta/bijela, ali postoji čak i trobojna kombinacija crne, smeđe i bijele. Prema standardu ova pasmina uvijek mora imati bijeli vrh repa.

Karakter: samouvjerena tvrdoglava glavaBigl zna što želi. Zahvaljujući svojem pretku, lovačkom psu, ima dobar njuh i brzinu. Zbog toga ova pasmina ima izražen nagon za lov i često nestane u grmlju, unatoč pozivu vlasnika da se vrati, jer nanjuši zeca.

Ovi pametni psi možda izgledaju nedužno, ali za odgoj im je potrebna „čvrsta ruka“. Ako svojeg bigla od početka ne naučite tko je vođa čopora, možete očekivati da će vaš pas odlučivati umjesto vas – u pravom smislu riječi. Psi koji su izvorno lovački psi energično slijede cilj bez obzira na to je li to u šumi ili u svakodnevnoj sredini.Život s drugim psimaKao životinja čopora bigl je vrlo društven i dobro se slaže sa psima svih pasmina, veličina i starosti. No, kod zajedničkog života s drugim psima vrlo je važno odrediti granice i dobro odgojiti bigla i ostale pse. U protivnom će se ovaj kratkonogi pas pokušati nametnuti kao vođa i vaš dom preokrenuti naglavačke. Jedna je od njegovih osobina kao životinje čopora nezasitnost po pitanju hrane. Jer život u grupi je takav da je sit samo onaj tko je najbrži! Apetit mu često ne poznaje granice pa se ne zaustavlja ni kod nezdrave ili čak i opasne hrane – npr. čokolade.

Inteligentnom psu kao što je bigl potrebna je razonoda. Biglovi vole „pametne“ igre s igračkama za razvijanje inteligencije ali obožava i duge šetnje sa svojim vlasnikom. Bitno je da se nešto događa! Bigl voli svugdje biti prisutan i zbog toga je savršen za aktivne vlasnike. U veselim obiteljima, po mogućnosti s djecom, osjeća se odlično!Bigl je aktivan član obiteljiZbog svoje prijateljske i privržene prirode, bigl je idealan obiteljski pas koji se ugodno osjeća na selu, ali i u gradskom stanu. No, imajte na umu njegovu relativno visoku razinu energije.

Ako vaš pas živi u stanu, morate osigurati dovoljno vježbe. Ako ima na raspolaganju vrt, obratite pozornost na visinu ograde - biglovi su pravi kraljevi bijega.

Bigl ne može ostati dugo sam. Vrlo je društven i stoga posebno voli društvo. Bigl je također obično vrlo prijateljski raspoložen prema strancima - pa nije osobito prikladan kao pas čuvar. Čak i ako u vaš dom dolazi ulje, najavio bi ga glasnim lajanjem, nakon čega bi uslijedio prijateljski pozdrav, a ne režanje ili čak ugriz.

Kao čoporni pas, bigl je društven i može se dobro družiti s ostalim psim svih dobi, rasa i veličina. Također se dobro slažu i s mačkama.

Zaključak: obiteljski pas, ali svojeglavS Biglom dovodite inteligentnog, aktivnog i umiljatog obiteljskog psa u svoj dom. Iznad svega, lovački instinkt i pohlepa obrazovni su izazov. No, s dosljednošću i strpljenjem možete podići i ovu malu tvrdoglavu glavu.VIŠE NA TEMU:
BIGL
PAS
TVRDOGLAV
NOGE
GLAVA
UŠI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI