BLAGDANSKI STOL SKUPLJI NEGO IKADA PRIJE: Inflacija nam krade Božić i Novu godinu


(FOTO: Getty images)

26.11.2022. | 14:58 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 453

Za točno mjesec dana obitelji će se okupiti za blagdanskim stolom, no Badnjak, Božić i Nova godina donose daljnji rast cijena i nikad skuplje blagdane. Kilogram ribe premašio je cijenu svinjetine, jaja su dvostruko skuplja. I božićna drvca stajat će pravo malo bogatstvo. Blagdani će pojesti tisuće kuna.

Na đakovačkoj plantaži sve je spremno za sječu božićnih drvaca, a cijene će im biti između 5 i 10 posto više nego lani.

"U ponudi će biti jela, smreka, bit će u saksiji, bit će velikih borova, malih borova", rekla je Marija Bošnjak, proizvođačica božićnih drvaca i dodala: "Cijene će se kretati od 60 do 120 kuna smreka, a nordijska od 100 do 250, 300 kuna."


"Inflacija se uvukla i u proizvodnju drvaca", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić. "Božićne jelke najpovoljnije će biti kupiti na samoj plantaži jer kad prekupci dodaju svoje troškove i marže, cijena jednog drvca mogla bi dosegnuti visokih 500 kuna."

Skuplje slasticeZbog skupljih namirnica rast će i cijene kolača.

"Jako sam razočarana, primjećujem čak da se iz tjedna u tjedan mijenjaju cijene. Jaja su gotovo dvostruko skuplja, i za medenjake će trebati izdvojiti koju kunu više", rekla je Irena Kovač iz Osijeka.

Jedno jaje ovog će Božića stajati oko 2 kune, kilogram šarana 37 i pol, što je više i od kilograma odojka, čija je očekivana cijena oko 25 kuna.

Prilagodba inflacijiKupci kažu – inflacija će ukrasti blagdane.

"Sigurna sam da ću ove godine barem 1000 kuna više potrošiti na Božić nego inače", rekla je Kovač. Aleksandra Zdajić neće se odricati, ali će sve morati donekle smanjiti, dok još jedna njihova sugrađanka kaže kako će se želje za božićne blagdane morati prilagoditi otežanim uvjetima.

Nestašica svinjaU otežanim uvjetima jedan će odojak stajati 625 kuna jer stočari plaćaju višestruko skuplju struju i plin, gorivo i stočnu hranu. Prošle godine kilogram se plaćao između 16 i 18 kuna.

"Trenutačno se kreću oko 20 kuna, a sad je tendencija blagog porasta i veće potražnje. Smatram da će cijena biti između 22 i 25 kuna, možda čak i više," rekao je vlasnik farme svinja Mirko Kolić.

"Inflacija je već zatvorila neke farme, pa je nestašica i na domaćem i na europskom tržištu. Kod nas se proizvodnja smanjila i svake godine sve manje ima", dodao je Kolić.

Do Božića je točno mjesec dana, a sve je izglednije da neće biti nimalo idiličan.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI