SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

CIJENE LETE U NEBO: Ljetovanje u Hrvatskoj za Hrvate nedostižan san

SB Online | CIJENE LETE U NEBO: Ljetovanje u Hrvatskoj za Hrvate nedostižan san SB Online | CIJENE LETE U NEBO: Ljetovanje u Hrvatskoj za Hrvate nedostižan san

PRIJE 1 GODINU
TEKST: dnevnik.hr/dnevnik.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prvi srpnja u Dubrovniku za dvije osobe - cijena smještaja od sobe i apartmana niže kategorije za 60-ak eura - pa do noćenja za više od tisuću eura na luksuznim lokacijama. I sve svog kupca ima.

"Airbnb smještaj, cijena je razumna, 150 eura za noć", rekla je Lily iz Kanade. Christiana iz Brazila kazala je da su smješteni u hotelu: "Cijena je u redu, nije skupo, lijepo je."

Kako sa smještajem tako i sa suvenirima. Ručni rad ili magneti iz Kine - sve ovisi o budžetu i željama.

Inflacija je diktirala cijene svima - cijene hrane i pića svugdje su rasle.

"Što je nama poskupljivalo u nabavi to smo i dizali, u tom rangu, ništa nije išlo u nebesa. Za svakog gosta se nađe nešto, svaka cijena nađe svog gosta", rekla je vlasnica restorana Ivanka Grljević.

Pa tako i pivo od 10 eura nađe svog gosta. Neki će samo preskočiti ovakvo mjesto, drugi će šokirani objaviti račun na društvenim mrežama - a neki će u tom pivu jednostavno uživati.

"To je valjda najskuplje pivo koje sam platio u životu, a bio sam svugdje, Australija, Japan, po cijelom svijetu. Ali u redu je, s druge strane vrijedi toliko jer je mjesto predivno", rekao je Macej iz Poljske.

I u tome leži cijela priča - kvaliteta, dojam, vrijednost. Cijene turističkih proizvoda su rasle, ali Hrvatska nije preskupa destinacija - tvrde u Institutu za turizam.

"Sva naša istraživanja kažu da su naši turisti iznimno zadovoljni ukupnom vrijednošću za novac svog boravka u Hrvatskoj prema tome mislim da o Hrvatskoj kao skupoj destinaciji ne možemo govoriti", rekao je ravnatelj InstitutaDamir Krešić.

Gosti se češće žale na velike gužve nego na visoke cijene - ministrica turizmaNikolina Brnjackaže ključ je u - slijedi magična riječ - održivosti. I kaže postići ćemo je.

"Lokalna zajeddica ako bude zadovoljna onda imamo i zadaovoljne turiste i možemo govoriti o kvalitetnom turizmu", rekla je.

A lokalna je zajednica ta kojoj turzam daje, ali u isto vrijeme i uzima. Od velikih gužvi do visokih cijena. Brojni Hrvatiodmor na moru u srcu sezoneteško si mogu priuštiti.

Iste su cijene ovdje i u Francuskoj, rekla jeLolaiz Francuske. "Meni je u redu, no pitam se kako ljudi koji ovdje žive", dodala je.

Jer eto Dubrovnik je recimo divan grad za divan odmor - uglavnom stranim gostima.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: