NASLOVNADRUŠTVO

Cijene testova za građane puno veće nego za državni sektor. Zašto je to tako?

24.11.2021. 09:38 | index.hr IZVOR: index.hr PREGLEDA: 887

CIJENE brzih antigenskih testova za djelatnike u privatnom i u državnom sektoru nisu iste. Dok za one u privatnom sektoru testiranje košta stotinjak kuna, za sve zaposlene u državnim firmama i javnim službama testiranje stoji 50 kuna.

To se ne odnosi samo na testiranje u ljekarnama već i na ostalim mjestima koja rade brzi antigenski test, što znači i u svim ordinacijama dentalne medicine, domovima zdravlja te ostalim zdravstvenim ustanovama, bolnicama i klinikama.

Zašto je tolika razlika u cijeni?Index je kontaktirao Ministarstvo zdravstva da nam objasne zbog čega je tolika razlika u cijeni, a oni su naveli kako je razlika u cijenama samo u onim ustanovama koje koriste testove koje je ustupilo Ravnateljstvo za robne zalihe posredstvom civilne zaštite. Ističu i kako je do te odluke došlo jer je testiranje obavezno za sve u državnom i javnom sektoru, dok u privatnom nije.


"U ovom trenutku na snazi je sigurnosna mjera koja se odnosi samo na javne i državne službenike, a ne i na ostale zaposlenike privatnih tvrtki. Posebno formiranje cijena usluge testiranja antigenskim testom u iznosu od 50 kuna nema za cilj diskriminirati privatni sektor, već ujednačiti iznose u svim ustanovama koje koriste testove ustupljene od strane Ravnateljstva za robne zalihe putem Civilne zaštite, a distribuirane od strane županijskih zavoda za javno zdravstvo", kazali su nam u Ministarstvu zdravstva.

Navode kako se to naslanja na odluku Stožera civilne zaštite vezanu uz posebnu sigurnosnu mjeru obveznog testiranja u javnim i državnim službama, na osnovu čega je Ministarstvo zdravstva dalo uputu svim zdravstvenim ustanovama i ljekarnama o cijeni usluge testiranja antigenskim testovima koje je ustupilo Ravnateljstva za robne zalihe posredstvom civilne zaštite, a distribuirali županijski zavodi za javno zdravstvo.

Ministarstvo: To se odnosi samo na ona mjesta koja su uzela testove iz robnih zaliha"Slijedom navedenog, u uputi Ministarstva, a nakon konzultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, određena je cijena usluge testiranja gore navedenim testovima u iznosu od 50,00 kuna. Kako je Republika Hrvatska poslodavac državnim i javnim službama koje su obuhvaćene posebnom sigurnosnom mjerom obveznog testiranja, jedina logična i pravična odluka je bila ujednačiti cijene usluge testiranja u svim ustanovama koje koriste navedene testove. Napominjemo, riječ je samo o cijeni usluge testiranja koja isključivo vrijedi za ustanove koje su zaprimile testove iz robnih zaliha", stoji u odgovoru Ministarstva.

Testiranje još uvijek na teret proračunaPrije točno tjedan dana na snagu je stupila odluka po kojoj svi zaposleni u državnim i javnim službama moraju imati covid-potvrde ili se u protivnom trebaju testirati dva puta tjedno. To vrijedi i za zaposlenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH, tijela državne uprave i jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Osim za njih, posjedovanje EU digitalne covid-potvrde obvezno je i za sve koji dolaze u njihove prostore.

Inače, testiranje za zaposlenike državnih i javnih službi još uvijek je besplatno, odnosno plaćamo ga svi mi jer ide na teret proračuna. Iako nije poznato koliko će taj trošak iznositi, Index je doznao koliko su nas dosad koštala testiranja u zdravstvu. Naime, covid-potvrde prvo su uvedene za sve zaposlenike u sustavu zdravstva i socijale, 5. listopada.

Potrošeno oko 2 milijuna kunaPrema podacima koje smo dobili od Ministarstva zdravstva, samo u zdravstvu na testiranja zaposlenika potrošena su gotovo dva milijuna kuna.

"Prema zaprimljenim podacima od 127 zdravstvenih ustanova, ukupno je do 15. studenog provedeno 102.991 testiranje s financijskim troškom od 1.963.137,00 kuna. Testiranje se odnosi samo na zaposlenike u zdravstvu koji nemaju covid-potvrde", kazali su za Index u Ministarstvu zdravstva.

Dobili smo i podatke koliko je potrošeno u prva tri dana, točnije od 5. do 8. listopada, za testiranje zaposlenika u zdravstvu koji nisu cijepljeni niti su preboljeli, a to je državu koštalo gotovo 500.000 kuna, točnije 448.667,98 kuna.

Bolnice različito troše, neke rade PCR neke antigenskeKBC Rijeka je u par dana od uvođenja covid-potvrda potrošio 116.840 kuna za 767 testova, što ispada oko 150 kuna po testu. Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić Indexu je rekao da kod njih testovi toliko koštaju jer rade PCR testove.

"Mi pretežno radimo PCR, metodološki nam je pouzdanije raditi PCR-ove, takva je i odluka Stožera, da se za masovna testiranja rade PCR-ovi. Ako drugi imaju niže cijene, znači da oni dominantno rade brze antigenske testove", rekao je ravnatelj Ružić za Index.

Na Rebru rade testove po 14 kunaU KBC-u Zagreb je u prva tri dana od uvođenja covid-potvrda potrošeno 36.207 kuna na testove, a provedena su 2069 testiranja.

Primarijus Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, za Index je naveo da oni uglavnom provode testiranja brzim antigenskim testovima koje plaćaju 14 kuna po testu.

KB Dubrava na 798 testiranja potrošio je 9975,00 kuna u prva tri dana od uvođenja covid-potvrda. KBC Osijek potrošio je 30.500,00 kuna na 610 testova, a KB Sveti Duh 12.100,00 kuna na 293 testa.

Ministarstvo socijalne politike: Nismo imali značajnije troškovePokušali smo doznati koliko je potrošeno na testiranja u sustavu socijalne skrbi, ali do tog podatka nismo uspjeli doći jer nam ga iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nisu poslali.

"Budući da se u sustavu socijalne skrbi testiranje najvećim dijelom provodi u ustanovama, odnosno kod pružatelja usluga, i da se u tu svrhu brzi antigenski testovi osiguravaju u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske distribucijom putem županijskih stožera, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike do sada nije imalo značajne troškove u navedenu svrhu. Za pružatelje usluga tijekom cijelog razdoblja pandemije ukupno je osigurano otprilike 250 tisuća brzih antigenskih testova za sve pružatelje usluga u sustavu", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak prošli tjedan je izjavio da testiranja na račun poslodavaca neće još dugo trajati.

(Izvor: Index.hr)

Tagovi: cijene, testovi, građani, državni, sektor

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Evo tko su velikodušni poslodavci Hrvatskoj, najveća božićnica čak 10.700 kn

.

MUČNO STANJE NA BRODSKOM KOLODVORU: ʺČistačicama se želudac okreće svaki dan kad dolaze na posaoʺ

.

Najljepše uređeni gradski izlozi

.

Dodatna sredstva sufinanciranja za projekt izgradnje poduzetničkog inkubatora

.

BPŽ: Ovo su najnoviji podaci, evo koliko zaraženih danas brojimo

.

Na Aveniji od danas novost

.

Poznato kad se otvara klizalište u Sl. Brodu, objavljene i cijene

.

Prikazivanje filma „Rekli su nam da neće preživjeti“ u Sl. Brodu

.

Na brodskom kolodvoru ponovno reagirala policija

.

Incident na brodskom graničnom prijelazu

.

STRAVA NA HEBRANGU: Ponovno pokušaj ubojstva

.

Pogledajte nove cijene goriva

.

Danas djelomice sunčano

.

Sudac Predrag Dragičević demantira: USKOK protiv mene nije podnio kaznenu prijavu

.

Adventska duhovna obnova u Ruščici

.

DANAS PRISEGNULA: Ovo je nova vijećnica u Brodsko-posavskoj županiji

.

STANOJE O BROĐANIMA: ʺBudu veseli, jer im ja sviramʺ

.

VIJEĆNIK OŠTRO UPOZORIO: Gospodine Marušiću, pandemija će proći, nemojte raditi gluposti

.

Dodatni termin razgledavanja stanova za mlade obitelji

.

Policija provela akciju nadzora nad parkirnim mjestima za invalide

.

Sv. Nikola darivao djecu u vrtićima

.

BPŽ: Ovo su najnoviji podaci

.

POLICIJA OBJAVILA: Ovo su rekorderi prošloga tjedna u našoj županiji

.

U Bebrini nastradao mladi poštar. Uhvatio ga je pas...

.

BRODSKA POLICIJA: Vlak iskočio s tračnica, donosimo detalje

.

Hoće li sjedište Đure Đakovića ostati u Sl. Brodu?

.

Vlada RH danas ʺodmrznulaʺ cijene goriva

.

Donosimo raspored gdje i kada se možete cijepiti ovaj tjedan

.

Danas umjereno do pretežno oblačno uz moguću kišu

.

Legendarne detaljne upute za svinjokolju

FOTONALAZ

STIGLI SU: Bez njih nema Božića na Korzu