SB Online

Cure novi detalji nadzora: ʺOdveli bi Nikoll doktoru da nije završila na Hitnojʺ

PRIJE 2 GODINE
INDEX.HR/WWW.INDEX.HR
PRIKAZA: 1908

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Cure novi detalji nadzora: ʺOdveli bi Nikoll doktoru da nije završila na Hitnojʺ SB Online | Cure novi detalji nadzora: ʺOdveli bi Nikoll doktoru da nije završila na Hitnojʺ

PRIJE 2 GODINE
INDEX.HR/WWW.INDEX.HR
PRIKAZA: 1908

Socijalna radnica koja je bila nadležna za obitelj preminule dvoipolgodišnje Nikoll iz Nove Gradiške jučer se vratila s bolovanja i dala je iskaz o slučaju. Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, za Index je ispričala što su doznali iz nadzora nad Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Socijalna radnica više neće nadzirati Nikollinog brata i sestre

Istaknula je kako će socijalna radnica koja je bila nadležna za nadzor Nikolline obitelji prema njihovoj preporuci biti premještena u drugi odjel i više neće imati pod nadzorom obitelj koja ima još troje djece. Ta su djeca smještena u udomiteljsku obitelj odmah nakon što se dogodila nezapamćena tragedija, u kojoj je Nikoll preminula od posljedica premlaćivanja za koje je kazneno prijavljena majka.

"Kolegica, kada smo se usmjerili na detalje nije i ne vidi da je napravila propust zbog kojeg se moglo pretpostaviti da će doći do ovakvog ishoda. Naša preporuka je da ne radi više s obitelji i drugom djecom. Ona je izložena stresu i posljedično je cijeli Centar za socijalnu skrb pod stresom i u šoku od tog događaja i po logici stvari je da se traži izuzeće od rada s tom obitelji. Ona bi trebala dalje raditi na zaštiti ostale djece iz te obitelji, no to sad više nije u skladu s našim profesionalnim kodeksom. Ona se treba maknuti iz te obitelji i nije to premještaj po kazni ili zato što je kao nešto grubo pogriješila pa da bježi, već je profesionalno opravdano da se traži premještaj", rekla je za Index Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Navodi kako su pitali v.d. ravnateljicu CZSS je li to već učinjeno, na što im je ona rekla da nije još, ali da su spomenutoj socijalnoj radnici rekli da formalno podnese ravnateljstvu zahtjev za izuzećem.

"Krivnju će utvrditi sud ako dođe do toga da se protiv djelatnika centra pokrene proces"

"To je sad proces koji još nije gotov. CZSS Nova Gradiška će sudjelovati u postupku na sudu pa nije logično da ta socijalna radnica piše izvješće o tom predmetu gdje se kontrolirao i njen rad. Ona zasad još nigdje premještena, još je u tom odjelu. No postoji odjel za novčane naknade i za odrasle osobe, ona može raditi i s drugim kategorijama korisnika, ne mora više s obiteljima u riziku. Prvo je bilo važno da se izuzme iz te obitelji (op.a. pokojne Nikoll), a potom i općenito iz tog odjela budući da na tom odjelu za nadzor obitelji rade tri stručna tima na tom području i ako netko ode na bolovanje ili godišnji, opet bi se moglo dogoditi da baš ona dođe u nadzor te obitelji. Zato je rekla da bi se ona maknula iz tog odjela", kazala nam je Karačić.

Na pitanje jesu li stručnim nadzorom utvrdili odgovornost spomenute socijalne radnice ili Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, rekla nam je kako će eventualnu krivnju utvrditi sud.

"Krivnju će utvrditi sud ako dođe do toga da se protiv djelatnika centra pokrene proces. Svi osjećaju odgovornost, svi se pitaju kako se to moglo dogoditi. No po uvidu u sve nije bilo elemenata ni sumnje na fizičko zlostavljanje djece u toj obitelji. Zato je i donesena odluka da se Nikoll vrati u obitelji. U medijima vidimo izljeve tuge od udomitelja i bake djeteta, no ne vidi se da su se oni protivili povratku Nikoll u obitelj. Ti udomitelji su već dobili drugo dvoje djece. U ovom slučaju ništa nije crno-bijelo. Udomitelji su se s vremenom vezali za djevojčicu i jako su dobro brinuli o njoj. Surađivali su i s Nikollinim roditeljima i s CZSS-om te nisu ukazivali da bi po njihovoj procjeni povrat Nikoll u obitelj bio nepovoljan", istaknula nam je Štefica Karačić.

"Nije bilo elemenata da se Nikollinim roditeljima oduzmu djeca"

Objašnjava kako centri za socijalnu skrb inače djecu privremeno izdvajaju iz njihove obitelji te da samo u slučaju ako su roditelji tako ugrožavajući, onda im se trajno oduzima dijete.

"Ovdje nije bilo elemenata za takav postupak", istaknula je ona.

Zanimalo nas je što su u CZSS-u poduzeli u danima prije Nikolline smrti budući da je, kako je poznato, Nikoll s majkom bila u centru samo dan prije kobnih ozljeda te da je dijete djelovalo utučeno te potom i povratilo.

"Iz dokumentacije se nije vidjelo da je dijete traumatizirano i da bi bilo nekih ozljeda. Vidjelo se da su baka i roditelji tjedan prije prepoznali da se s djevojčicom nešto događa. To se pripisivalo jednoj emocionalnoj reakciji u procesu prilagodbe jer je djevojčica netom prije imala prvi videokontakt s udomiteljima pa su mislili da je tužna radi toga. U početku je sve krenulo dobro s prilagodbom na obitelji, pa se počela događati kriza. Treba imati u vidu da je nakon njene adaptacije na obitelj uskoro rođeno i četvrto dijete u toj obitelji. Dakle, mjesec nakon njenog povratka u obitelj rodila se još jedna beba u obitelji. Psiholozi su procjenjivali da je Nikoll imala reakciju na te neke reakcije. Procjene su bile da je Nikoll takva jer joj se rodila još jedna sestra pa je uz to vidjela i udomitelje u videopozivu pa se tu rastužila, takve su bile procjene. Bilo je dogovoreno s roditeljima da se napravi dodatna obrada djeteta i to je započeto, no drugi dan je dijete završilo u bolnici", ispričala nam je Karačić.

Što se događalo dan prije tragičnog događaja?

Pitali smo ju je li majka odvela dijete pedijatru nakon što je dijete upućeno doktoru od strane CZSS-a.

"Znate kako je sad u vrijeme korone, morate se naručiti kod pedijatra i morate pričekati termin za doktora, oni su rekli da će je odvesti doktoru. Roditelji su uvijek slijedili sve upute CZSS-a. Djecu su vodili doktoru, bilo je dosta intervencija radi svraba tako da su djeca redovito išla doktoru i koristila su preparate za svrab, no to je bilo nešto što nije bilo jednostavno za riješiti. Dijete je povratilo u CZZS-u i zato je preporučeno da ide doktoru, to se može vezati i uz neurološke smetnje, roditelji su se složili da je vode. Činjenica je da bi bili otišli doktoru jer je jutro nakon što su s djetetom bili u CZZS-u, psihologinja koja je radila nadzor nad skrbi roditelja, zvala i pitala ih jesu li bili kod pedijatra, a oni su već tad došli na hitan prijem u bolnicu i poslani su za Zagreb. Dakle, kolegica zadužena za nadzor je pratila što se događa s djevojčicom. I da nisu završili na Hitnoj, sigurno bi dijete odveli doktoru", zaključila je Karačić.

Rezultate stručnog nadzora, koji se još provodi, Ministarstvo socijalne politike imat će do kraja tjedna.

Izvor: www.index.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: