Danas je Dan očeva: Evo što trebate znati o njemu

FOTO: istockphoto

19.3.2022. | 18:13 | večernji.hr
IZVOR: večernji.hr
Pregleda: 1091

U Hrvatskoj i u još nekoliko europskih zemalja poput Lihtenštajna i Italije, 19. ožujka obilježava se Dan Očeva. Ovaj je datum u Hrvatskoj izabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca. Još 1908. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama, obilježen je prvi Dan očeva. Počeo se obilježavati nakon rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna je kći, koja je u velikoj katastrofi ostala bez oca, zamolila lokalnog pastora da održi misu za sve njih.  Proslava se proširila i po drugim gradovima SAD-a, a nije dugo trebalo da se proširi na cijeli svijet. 

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina. Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. Ne znamo što se poslije dogodilo s Elmesom i njegovim ocem, ali znamo da se običaj obilježavanja Dana očeva održao do danas. U svijetu postoji 1,5 milijardi očeva, a prema američkom Birou za popis stanovništva, kravata je najpopularniji od svih darova za Dan očeva. Samo 50% svih čestitki za Dan očeva kupuje se za tate.

Kako piše Ideal Home, gotovo 15% čestitki za Dan očeva kupuje se za muževe. Ostale kategorije uključuju djedove, sinove, braću i stričeve. U Njemačkoj se Dan očeva slavi drugačije od ostalih dijelova svijeta. Männertag (Dan muškaraca) slavi se opijanjem piva i uživanjem u regionalnoj hrani. Policija i hitne službe tijekom dana su u stanju pripravnosti. Svjetski rekord po broju službeno zabilježene djece je 69 od prve žene Feodora Vasiljeva (1707-1782), seljaka iz Moskve. Njegova prva žena rodila je 16 parova blizanaca, sedam trojki i četiri para četvorki. 
(Izvor: Večernji.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI