Danas je Međunarodni dan žena. Svim ženama želimo sretan njihov dan

FOTO: pug.hr

8.3.2022. | 11:15 | Igor Safundžić
Pregleda: 1332

Međunarodni dan žena prvi je put obilježen 19. ožujka 1911. u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, gdje je u skupovima sudjelovalo više od milijun žena i muškaraca koji su, osim prava na glasovanje i obavljanje javnih dužnosti, zahtijevali ženska prava na rad, stručno osposobljavanje i prestanak diskriminacije na poslu.

U vrijeme Prvog svjetskog rata Međunarodni dan žena poslužio je i za proturatne prosvjede, a neki od njih održani su 8. ožujka. Godinama kasnije, točnije 1975., tijekom Međunarodne godine žena, Ujedinjeni narodi (UN) su 8. ožujka službeno počeli slaviti kao Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena je i prilika da se ostvare globalni ciljevi održivog razvoja - jedan od njih je i postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje položaja žena i djevojaka.


U povodu Međunarodnog dana žena prenosimo pismo jednog tate s portala pitajmamu.hr

"Žene su nas rodile, zbog žena se ratovalo, tugovalo i veselilo. Žene su majke i prave vladarice svijeta. Dan žena njima je u čast.
Pitam se ovom prilikom tko stoji iza svake uspješne mame?
Želim vjerovati da je barem jedan od odgovora na to pitanje uspješan tata.

Bez obzira na povremenu (samo prividnu) mušku flegmatičnost, bitnu kariku u roditeljstvu čini uloga tate. Nije stvar samo u patrijarhalnom pristupu tipa muškarac – ratnik, žena – domaćica,  kao niti o odgoju baziranom na „čvrstoj ruci“ već i o dodatnoj sigurnosti koju tata pruža svojoj obitelji. Stoga Dan žena volim provesti razmišljajući o svemu što žena znači u mom životu.

Naravno da se tu već odavno ne radi o financijskoj sigurnosti već o samo za tate karakterističnim pristupom roditeljskim problemima. Tata kao svojevrsni balans na roditeljskoj vagi između majčinske stalne velike zabrinutosti svojom, ponekad možda prevelikom, opuštenošću unosi dozu mira u svakodnevnoj borbi s roditeljskim izazovima.

Sretan Dan žena!

Stoga mame oprostite nam neke naše sitne greškice, a vi tate trk do obližnje cvjećarne…ja odoh.

I prije nego odaberem neki lijepi cvjetić još jednom svim ženama, majkama i kraljicama čestitam Dan žena!
I ne samo taj dan već i sve druge dane u kojima pokazujete svoju veliku snagu, hrabrost i ustrajnost".

Tata

Svim ženama čestitamo njihov dan i poručujemo im da se uvijek bore za svoja prava!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI