Danas je Međunarodni dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima

FOTO: Ilustracija

2.11.2020. | 21:21 | N.M.
IZVOR: Dalmatinski portal
Pregleda: 1117

U zadnjih šest godina u Hrvatskoj su se dogodila 64 napada i prijetnji

U povodu 2. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća kako zločini nad novinarima vrlo često nisu sankcionirani, da počinitelji, a osobito nalogodavci, često nisu pronađeni te kako zbog toga dolazi do novih napada, pa i ubojstava, te se stvara atmosfera straha koja rezultira cenzurom medija i autocenzurom.

Prema podacima UNESCO-a, u zadnjih 14 godina (2006. – 2019.) u svijetu je ubijeno oko 1200 novinara, u prosjeku jedan u četiri dana. Svi su oni poginuli radeći svoj posao u korist javnosti, izvještavajući, odnosno prenoseći informacije. U devet od deset slučajeva ubojice i nalogodavci ostaju nekažnjeni. 


UNESCO ističe kako nekažnjavanje zločina dovodi do novih ubojstava i često je simptom sloma pravosudnog sustava. Posljedica nekažnjavanja je autocenzura i medijska šutnja, koja šteti cijelim društvima jer dovodi do prikrivanja ozbiljnih kršenja ljudskih prava te korupcije i kriminala.

HND podsjeća da su se u zadnjih šest godina u Hrvatskoj dogodila 64 napada i prijetnji novinarima, i to: 28 napada, 22 prijetnje smrću i teškim tjelesnim ozljedama i 14 drugih prijetnji novinarima, medijskim kućama ili novinarskim organizacijama. Od ukupno devet napada koji su se dogodili ove godine, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo je postupak u dva slučaja, a postoje i brojni slučajevi od prethodnih godina koji još nisu zaključeni.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je kampanju o nekažnjavanju zločina nad novinarima 2020. "Prljave ruke još uvijek na poziciji moći" zahtijevajući od svih vlada da stanu na kraj tom problemu, ističući i osuđujući zločine nad novinarima.

Izvor:Dalmatinski portal


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI