SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Danas je Međunarodni dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima

PRIJE 4 GODINE
TEKST: N.M./Dalmatinski portal

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Danas je Međunarodni dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima SB Online | Danas je Međunarodni dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima

PRIJE 4 GODINE
TEKST: N.M./Dalmatinski portal

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U zadnjih šest godina u Hrvatskoj su se dogodila 64 napada i prijetnji

U povodu 2. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća kako zločini nad novinarima vrlo često nisu sankcionirani, da počinitelji, a osobito nalogodavci, često nisu pronađeni te kako zbog toga dolazi do novih napada, pa i ubojstava, te se stvara atmosfera straha koja rezultira cenzurom medija i autocenzurom.

Prema podacima UNESCO-a, u zadnjih 14 godina (2006. – 2019.) u svijetu je ubijeno oko 1200 novinara, u prosjeku jedan u četiri dana. Svi su oni poginuli radeći svoj posao u korist javnosti, izvještavajući, odnosno prenoseći informacije. U devet od deset slučajeva ubojice i nalogodavci ostaju nekažnjeni. 

UNESCO ističe kako nekažnjavanje zločina dovodi do novih ubojstava i često je simptom sloma pravosudnog sustava. Posljedica nekažnjavanja je autocenzura i medijska šutnja, koja šteti cijelim društvima jer dovodi do prikrivanja ozbiljnih kršenja ljudskih prava te korupcije i kriminala.

HND podsjeća da su se u zadnjih šest godina u Hrvatskoj dogodila 64 napada i prijetnji novinarima, i to: 28 napada, 22 prijetnje smrću i teškim tjelesnim ozljedama i 14 drugih prijetnji novinarima, medijskim kućama ili novinarskim organizacijama. Od ukupno devet napada koji su se dogodili ove godine, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo je postupak u dva slučaja, a postoje i brojni slučajevi od prethodnih godina koji još nisu zaključeni.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je kampanju o nekažnjavanju zločina nad novinarima 2020. "Prljave ruke još uvijek na poziciji moći" zahtijevajući od svih vlada da stanu na kraj tom problemu, ističući i osuđujući zločine nad novinarima.

Izvor:Dalmatinski portal

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme:
SLAVONSKI BROD VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo