SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Danas se u saboru raspravlja o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći

SB Online | Danas se u saboru raspravlja o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći SB Online | Danas se u saboru raspravlja o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći

PRIJE 3 GODINE
TEKST: index.hr/index.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Danas se u Hrvatskom saboru raspravlja o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći, a što će radnicima u djelatnostima u kojima vrijede kolektivni ugovori i koji imaju proširenu primjenu sukladno općem propisu o radu, omogućiti više minimalne plaće.

Prijedlogom zakonskih izmjena će se propisati njezino obvezno ugovaranje u bruto iznosu. To konkretno znači da će poslodavac s radnikom trebati ugovoriti isplatu minimalne plaće u bruto iznosu od 4250 kuna, a ne 3400 kuna, koliko se radniku isplaćuje na račun, a poslodavac koji se o to ogriješi može biti kažnjen kaznom od 60 tisuća do 100 tisuća kuna. Ista kazna prijeti i poslodavcu koji isplaćuje niža primanja od minimalne plaće, ali i onome koji s radnikom potpiše sporazum da se odriče isplate minimalne plaće.

Inače, broj radnika koji primaju minimalnu plaću je u porastu. U prosincu prošle godine primalo ju je nešto manje od 46 tisuća radnika ili 4.2 posto ukupno zaposlenih, a u prvom kvartalu ove godine njih nešto više od 52 tisuće ili 4.7 posto zaposlenih.

Prema podacima Državnog inspektorata-inspekcije rada, i dalje je značajan broj pokrenutih prekršajnih postupaka zbog neisplate zakonom propisane minimalne plaće radnicima. Naime, u 2020. utvrđeno je da poslodavci za 1689 radnika nisu isplatili ni minimalnu plaću, zbog čega je Državni inspektorat podnio optužne prijedloge zbog sumnje na počinjenje 318 prekršaja iz Zakona o minimalnoj plaći.

(IZVOR: www.index.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: