NASLOVNA
Današnja press konferencija Slavice Lemaić u ništa (0), mlaćenje prazne slame

FOTO: SB Online

SLAVONSKI BROD

Današnja press konferencija Slavice Lemaić u ništa (0), mlaćenje prazne slame

18.7.2019. 19:11 | SBonline PREGLEDA: 2219

SLAVONSKI BROD - Gradska vijećnica Slavica Lemaić za danas je sazvala press konferenciju s temom "Cijena rasipništva".

Ustaljena paradigma Slavice Lemaić i njenog životnog djelovanju, i cilja u obliku gradonačelnika Mirka Duspare, ne svaki puta ali danas je omašila, i premašila samu sebe. Zabrinjavajuća je uskovidna politika Slavice Lemaič, i njenog jedinog fokusa djelovanja, odnosno kritiziranja gradonačelnika, što nikako politika kao takva ne treba biti prihvaćena.

Kriteriji za sazvati konferenciju na temu rasipništva gradonačelnika i  Gradske uprave, možemu uzeti kao opravdano, s time da nismo upućeni u mjernu točku rasipništva, gdje je ta granica, i po čemu se mjeriti. Uzeti za parametar grad Osijek i uspoređivati Slavonski Brod s njime nema puno veze s realnošću, te Slavicu Lemaić čini neozbiljnom političarkom.

Uspoređivati Osijek i Slavonski Brod u hrvatskim kunama po nečemu, nema smisla, a da se pri tome nisu uzeli u obzir dugogodišnji politički odnosi. Politički odnosi, između vlasti grada Osijeka, i županije Osječko-baranjske, te njihovi odnosi, i sprega sa središnjicom vlasti u Zagrebi. Paralelno s time i politički odnosi grada Slavonskog Broda, i županije Brodsko-posavske, te njihove sprege s vlasti u Zagrebu. To je samo jedan od primjera zašto se ne može uspoređivati ova dva grada. Naravno ima primjera zbog kojih se može ova dva grada uzeti za usporedbu, ali jako malo.


Primjerice možemo uzeti u obzir, i povući paralelu između dva političara u Slavonskom Brodu, čovjeka koji je nedavno ušao u politiku, člana MO Lutvinka, "malog" političara Pavu Mirkovića, koji je u praksi već napravio velike stvari za svoje sumještane, za stanovnike Lutvinke, o čemu smo puno puta pisali, i koji je svaku svoju danu riječ građanima u praksi ispunio, napominjemo puno puta smo pisali o njegovim akcijama, i onome što je napravio, pa nema smisla sada nabrajati. Što je "velika" Slavica Lemaić u praksi napravila za svoje sugrađane, osim što saziva već monotone press konferencije, koje su se građanima već popele na vrh glave, i za koje se unaprijed zna u kojem smjeru idu, naravno protiv gradonačelnika. Gdje su djela Slavice? Toliko nedjela za Mirka Dusparu je izneseno, ali je Duspara još uvijek čudom gradonačelnik, gdje je kvaka!?

Web publikacija SBonline slovi kao kritičar gradonačelnika Duspare, što apsolutno nije točno, i činjenično se može vrlo lako dokazati. Svi se dignu na zadnje noge kad SBonline kritizira gradonačelnika, a nitko ne primjećuje kad SBonline pohvaljuje gradonačelnikov rad, što je u postotku puno više nego kritike. Isto tako, objektivnosti radi, bilo je kad smo pohvalili gradsku vijećnicu Slavicu Lemaić, tako je i danas kritiziramo, i kažemo da je današnja press konferencija u ništa, ili nula, nema veze s objektivnošću i realnošću, misleći pri tome na usporedbe koje usporedive nisu. Postigla ništa nije osim što je "ukrala" vrijeme novinarima, i maltretirala ih ničime, mlaćenjem prazne slame.

Objektivnosti radi, u danjem tekstu svakako prenosimo materijale s današnje press konferencije Slavice Lemaić;

Brođani će platiti 137 milijuna kuna za projekte koji će Osječane koštati nula kuna

U Osijeku je sagrađen novi autobusni kolodvor vrijedan 120 milijuna kuna i stambena zgrada za mlade obitelji vrijedna 17 milijuna kuna, a započela je i izgradnja novog nogometnog stadiona s nogometnim kampom čija vrijednost se procjenjuje na 258 milijuna kuna. Grad Osijek realizacija ovih projekata će koštati nula kuna. Realizacija projekata iste namjene Grad Slavonski Brod će koštati oko 137 milijuna kuna. Pitanje koje se nameće je kako je osječka gradska vlast pokrenula realizaciju projekata vrijednih 395 milijuna kuna bez trošenja novca iz gradskog proračuna?

Izgradnja novog autobusnog kolodvora u Osijeku financirana je novcem privatnog investitora sklapanjem ugovora o osnivanju prava građenja na rok od 30 godina na zemljištu u vlasništvu Grada Osijeka. Istekom navedenog roka autobusni kolodvor postaje vlasništvo Grada Osijeka. Realizacijom projekta po modelu javno-privatnog partnerstva Grad Osijek je uštedio 120 milijuna kuna, a Osječani su besplatno dobili najmoderniji autobusni kolodvor u Hrvatskoj. Brodska gradska vlast odlučila se na rekonstrukciju postojećeg 50 godina starog autobusnog kolodvora, a brodske porezne obveznike to će stajati deset milijuna kuna.

U Osijeku je sagrađena nova stambena zgrada za mlade obitelji s 38 stanova, a njena izgradnja financirana je novcem iz državnog proračuna po POS modelu državne društveno poticane stanogradnje. Dok neusporedivo razvijeniji i bogatiji hrvatski gradovi grade stanove državnim novcem po POS modelu brodska gradska vlast za izgradnju stanova troši novac iz gradskog proračuna. Brodske porezne obveznike izgradnja 24 gradska stana će stajati preko deset milijuna kuna, a za dostizanje broja od 38 stanova će trebati još sedam milijuna kuna.

Izgradnja novog nogometnog stadiona s nogometnim kampom u Osijeku u potpunosti se financira novcem privatnog investitora i mađarske vlade. Realizacijom tog projekta Osijek će dobiti najmoderniji nogometni stadion u Hrvatskoj i nogometni kamp sa sedam pomoćnih igrališta. Brodska gradska vlast upustila se u rekonstrukciju i dogradnju prastarog Stadiona kraj Save, a realizacija tog projekta će brodske porezne obveznike stajati minimalno 110 milijuna kuna. Brodska gradska vlast pri tome nije ni pokušala raspisati natječaj za pronalazak privatnog investitora za izgradnju novog nogometnog stadiona.

S namjerom da zaustavimo ovakvo rasipništvo kolegica Dizdar-Grgurević i ja smo predložile devet amandmana na Prijedlog brodskog gradskog proračuna za 2019. godinu kojima smo pokušale uzeti novac od planiranih projekata kakvi se u Osijeku financiraju bez novca iz gradskog proračuna. Vrijednost tih devet amandmana je 28.4 milijuna kuna.

Prvim amandmanom tražile smo dva milijuna kn za digitalizaciju gradske uprave i uvođenje aplikacije za potpunu transparentnost u trošenju proračunskog novca. Drugim amandmanom tražile smo dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za poduzetničku zonu na Jelasu i milijun kuna za izradu strategije pametne specijalizacije brodskog gospodarstva te još 20.000 kn za BFC certifikat koji je jamstvo povoljne poduzetničke klime. Trećim amandmanom tražile smo šest milijuna kn za bespovratne poticaje brodskim poduzetnicima i obrtnicima te za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja. Četvrtim amandmanom tražile smo 14.35 milijuna kn za prvu fazu izgradnje nove OŠ „Milan Amruš“ i još 150 tisuća kn za izradu projektne dokumentacije za dogradnju drugog kata OŠ Ivan Goran Kovačić. Petim amandmanom tražile smo 54.300 kn za održavanje aerodroma na Jelasu.

Šestim amandmanom tražile smo 240 tisuća kuna za kupnju 40 novih računala za opremanje informatičke učionice brodskog Veleučilišta. Sedmim amandmanom tražile smo dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog autobusnog kolodvora i uređenje pristupnog trga što je preduvjet za traženje privatnog investitora. Osmim amandmanom tražile smo 500 tisuća kuna za osnivanje i rad socijalne samoposluge kako bi se pomoglo građanima koji jedva preživljavaju. Devetim amandmanom tražile smo 57.800 kuna za kupnju novih kreveta i madraca za rodilište brodske Opće bolnice.

Vladajuća većina u brodskom Gradskom vijeću iz redova gradonačelnikove stranke i SDP-a nije podržala ni jedan naš prijedlog. Brođani će platiti 137 milijuna kuna za projekte koji će Osječane koštati nula kuna. Tako se radi i gradi u drugim gradovima, a Slav.Brod je izgleda slučaj sam za sebe. Jesu li Brođani svjesni cijene rasipništva brodske gradske vlasti?
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Brođanin s nama podijelio priču: ʺZmija je bila ispod šajbeʺ
Policija u slavonskom selu pronašla nezakonitu tvornicu marihuane
Blagoslov slike Milosrdnog Isusa u Slavonskom Brodu
U našoj županiji aktivno je 16 slučajeva
Vrijeme danas uglavnom sunčano, temperature do 27°C i 32 °C
Već neko vrijeme pratimo i vukovarsko područje: Ante Mandarić otvorio novi portal!
Cheesecake s borovnicama: Recept za prefinu tortu sa sirom koja se ne peče
Pokušaj ubojstva u Slavoniji: Na terasi kafića s leđa izbo 27-godišnjaka
TO MOGU SAMO BROĐANI: Petu godinu za redom obranili naslov prvaka Hrvatske
Nedjeljna sunčana šetnja centrom grada
36 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 131 osoba
Kakvi smo mi to ljudi? Bolesnoj djevojčici u Slavonskom Brodu ukradena guralica
Zmija kod osnovne škole
Na Petnji se izgubile dvije osobe
5 legendarnih jela iz 80-ih koja se danas usude jesti samo rijetki
Ponovno raste i broj oboljelih i broj hospitaliziranih
POLICIJA APELIRA: Ubojita sredstva ne ostavljajte na javnim i privatnim prostorima
Danas pretežno sunčano i vruće
Kad je sve više od toga tlaka: Jednostavni sendvič-keksi sa sladoledom
David Aračić junak dana, osvojio četiri pobjede
Ribiči u Slavoniji uočili beživotno tijelo muškarca
Policija u Vinkovcima utvrdila da je Slavonka opravdano pucala u provalnika trgovine
Sunčano popodne na riječnoj plaži
Od jeseni velika promjena u hrvatskim školama
Vruće popodne na Poloju
86 novih slučajeva u protekla 24 sata, donesena nova odluka
Primatelji potpore za travanj državi su dužni 106,3 milijuna kuna
Slavonija danas broji manje od 20 novi slučajeva, mediji navode kako ima zaraženih na misi u jednoj slavonskoj županiji

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Brođanin s nama podijelio priču: ʺZmija je bila ispod šajbeʺ

.

Policija u slavonskom selu pronašla nezakonitu tvornicu marihuane

.

Blagoslov slike Milosrdnog Isusa u Slavonskom Brodu

.

U našoj županiji aktivno je 16 slučajeva

.

Vrijeme danas uglavnom sunčano, temperature do 27°C i 32 °C

.

Već neko vrijeme pratimo i vukovarsko područje: Ante Mandarić otvorio novi portal!

.

Cheesecake s borovnicama: Recept za prefinu tortu sa sirom koja se ne peče

.

Pokušaj ubojstva u Slavoniji: Na terasi kafića s leđa izbo 27-godišnjaka

.

TO MOGU SAMO BROĐANI: Petu godinu za redom obranili naslov prvaka Hrvatske

.

Nedjeljna sunčana šetnja centrom grada

Trebate li zajam za rješavanje svojih problema ???

Pozdrav Gospodine i gospodo

Pozdrav Gospodine i gospodo

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

36 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 131 osoba

.

Kakvi smo mi to ljudi? Bolesnoj djevojčici u Slavonskom Brodu ukradena guralica

.

Zmija kod osnovne škole

.

Na Petnji se izgubile dvije osobe

.

5 legendarnih jela iz 80-ih koja se danas usude jesti samo rijetki

.

Ponovno raste i broj oboljelih i broj hospitaliziranih

.

POLICIJA APELIRA: Ubojita sredstva ne ostavljajte na javnim i privatnim prostorima

.

Danas pretežno sunčano i vruće

.

Kad je sve više od toga tlaka: Jednostavni sendvič-keksi sa sladoledom

.

David Aračić junak dana, osvojio četiri pobjede

.

Ribiči u Slavoniji uočili beživotno tijelo muškarca

.

Policija u Vinkovcima utvrdila da je Slavonka opravdano pucala u provalnika trgovine

.

Sunčano popodne na riječnoj plaži

.

Od jeseni velika promjena u hrvatskim školama

.

Vruće popodne na Poloju

.

86 novih slučajeva u protekla 24 sata, donesena nova odluka

.

Primatelji potpore za travanj državi su dužni 106,3 milijuna kuna

.

Slavonija danas broji manje od 20 novi slučajeva, mediji navode kako ima zaraženih na misi u jednoj slavonskoj županiji

.

Hrvatski par se šokirao cijenom pizze i dva pića u Dubrovniku

.

DAN ŽALOSTI U SLAVONIJI: Danas je pogreb četvero mladih Slavonaca koji su izgubili život u prometnoj nesreći

FOTONALAZ

Zmija kod osnovne škole