Dijete je zaključano u automobilu na suncu, smijete li razbiti prozor?

FOTO: Shutterstock

8.9.2021. | 20:25 | Andrea Lužanac
IZVOR: revijahak.hr
Pregleda: 1520

Netko je ostavio dijete ili kućnog ljubimca zaključanog u autu na suncu, kako pomoći? Većina ljudi će se sjetiti razbiti prozor ili provaliti u automobil, a pitanje je smiju li to učiniti? U praksi je zovi policiju, hitnu, vatrogasce, ali što ako životno ugrožena osoba ili kućni ljubimac u automobilu nema vremena za to?

Baš zbog ovakvih slučajeva postoji institut u pravu koji se zove krajnja nužda. Prema tom institutu isključena je protupravnost djela počinjenog radi toga da se od sebe ili drugoga otkloni istodobna opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako je učinjeno zlo manje od onoga koje je prijetilo. Nije kriv tko počini protupravnu radnju da bi od sebe ili drugoga otklonio istodobnu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako zlo koje je počinjeno nije bilo nerazmjerno teže od zla koje je prijetilo i ako nije bio dužan izložiti se opasnosti. Ako je takva osoba bila dužna izložiti se opasnosti, može se blaže kazniti, piše revijehak.hr.

Nitko na prvu ne spori  da je opasnost od ozbiljnog narušenja zdravlja djeteta uvijek manje zlo od razbijenog prozora. Međutim, nitko vam ne može reći unaprijed kako će sud, ako se postupak pokrene protiv vas, suditi, kako će procijeniti sve okolnosti slučaja. Svaka priča je individualna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI