SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

DOBIO ZATVORSKU KAZNU: Nakon prometnog prekršaja pokušao podmititi policijskog službenika s čak 6.050 kuna

SB Online | DOBIO ZATVORSKU KAZNU: Nakon prometnog prekršaja pokušao podmititi policijskog službenika s čak  6.050 kuna SB Online | DOBIO ZATVORSKU KAZNU: Nakon prometnog prekršaja pokušao podmititi policijskog službenika s čak  6.050 kuna

PRIJE 2 GODINE
TEKST: revijahak.hr/revijahak.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kada policijski službenici zaustave vozilo, kada konstatiraju počinjenje prometnog prekršaja, razni se scenariji odvijaju. Spektar viđenih ponašanja od strane vozača je izniman, od suza i skrušenosti do prijetnji i uvreda i to doslovno. Neki pokušavaju biti pitomi i šarmantni, druge prebaci na agresiju. Neki se kunu u dosadašnju nekažnjavanost i pokušavaju licitirati sa što manjom kaznom ako ne i oprostom iste, drugi se zaklinju u veze i poznanstva. Sve je dobro što se dobro završi i ako se granica dozvoljenog ponašanja ne prekorači.

Valja u startu treba osvijestiti u što se čovjek upušta kada pokuša podmititi policijskog službenika i kako to može završiti. Prije nego se mlijeko prolije i prijeđe granica koja vas dijeli od počinjenja kaznenog djela. Ukoliko ste ikada pomislili „gurnuti“ nešto u džep ili staviti uz dokumente pa ako se netko želi poslužiti da se posluži, dobro mućnite glavom prije nego bude kasno. Davanje mita može biti prva radnja na putu do zatvora! Doista!

Zbog davanja mita policijskim službenicima u nakani da „riješite pitanje počinjenog prometnog prekršaja“ doista možete završiti u zatvoru  i ne biste bili prvi.  Vrhovni sud Republike Hrvatske u predmetu Kž 554/05 osudio je na kaznu zatvora od tri mjeseca zbog kaznenog djela davanja mita.  Bezuvjetno! Bezuvjetno, tri mjeseca. Ne, nema ovdje „one opcije“ ako budeš dobar tijekom roka kušnje i ne počiniš novo kazneno djelo, izrečena kazna neće se izvršiti.  Bezuvjetna kazna zatvora za optuženika koji je za vrijeme sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u alkoholiziranom stanju rekao policijskom službeniku „koliko vam košta taj zapisnik“. Nagovarao ga je pri tome da zapisnik podere i vrati mu vozačku dozvolu, ubacujući pri tome novčanice od po 1.000,00 kn u kabinu policijskog vozila. Upozoren je da uzme novac natrag, budući u protivnom čini kazneno djelo davanja mita, no on je nastavio sukcesivno ubacivati novac sve do svote od 6.050,00 kn koliko je imao u novčaniku.

Stvar je jasna, nemojte ubacivati novac u policijsko vozilo! Nemojte prazniti novčanik pred policijskim službenicima, neće dobro završiti!  Sud naime, na takvo ponašanje ne gleda blagonaklono. Nije mu simpatično ni dražesno. Navedeno je u presudi kako sukcesivno ubacivanje novčanica u kabinu policijskog vozila zapravo pokazuje da je optuženik licitirao u pogledu visine iznosa mita očekujući da se djelatnici policije predomisle i prihvate njegovu nemoralnu ponudu. Alkoholiziranost nije bila od strane suda ocjenjena kao okolnost  koja je od odlučujućeg utjecaja na optuženikovu ubrojivost, budući su svijest o vlastitim postupcima i volja da se ostvari zabranjena posljedica ostali očuvani.

Vrhovni sud povećao je prvotno izrečenu kaznu optuženiku i posebno konstatirao da je ranijom uvjetnom osudom podcijenjena težina i društvena opasnost kaznenog djela, jer se ovakvim ponašanjem prema djelatnicima policije umanjuje dignitet državnih službenika koji zakonito obavljaju svoj posao u važnoj funkciji sprječavanja prometnih prekršaja i delikata, a time je i postupak optuženika štetan za funkcioniranje društva u cjelini.

Vrhovni sud osudio je optuženika na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, iznoseći stav kako će se samo tako odmjerenom kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da više ne čini takva kaznena djela, a ujedno će se i drugi građani upozoriti na krajnju neprihvatljivost  takvih i sličnih ponašanja.

U to ime, u ime upozorenja na neprihvatljivost davanja mita, novca kao dara u zamjenu za nepokretanje prekršajnog postupka, doista preporučujemo da tu ideju ako ste je ikada i imali napustite u potpunosti. Ukoliko pijete ne vozite, a neovisno o činjenici jeste li pijani ili trijezni suzdržite se od realizacije nakane podmićivanja policijskih službenika. Kreativnost u vidu ubacivanja novčanica u policijsko vozilo i pražnjenja novčanika, evidentno nije na cijeni! Možda bi mogla biti duhovita cimerima u zatvorskoj ćeliji u koju se može zbog toga dospjeti, ali bolje ne provjeravati.

Između zatvorske kazne zbog počinjenja kaznenog djela i kazne zbog prometnog prekršaja, nemate što dvojiti.

(IZVOR: www.revijahak.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: