Država se obračunava s kladionicama

FOTO: Ilustracija

BLOKIRANJE INTERNETSKIH STRANICA

Država se obračunava s kladionicama

25.1.2019. 10:46 | Objavio: Ivica Janković IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 839

Ministarstvo financija poslalo je u javno savjetovanje Nacrt pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, kojim razrađuje zakonsku odredbu mogućnosti blokiranja pristupa sadržaju internetske stranice preko koje se obavlja nedopuštena gospodarska djelatnost, odnosno izbjegavaju se propisane obveze i ostvaruju nepripadajuće porezne pogodnosti.

Ministarstvo financija novim pravilnikom prije svega nastoji zabraniti inozemne internetske kladionice koje Hrvatskoj ne plaćaju nikakve naknade za obavljanje te djelatnosti, niti oni koji ostvare dobitak na to plaćaju porez, kao građani koji se klade u domaćim kladionicama.

Izmjenama Općeg poreznog zakona, koje su stupile na snagu početkom ove godine, omogućeno je da nadležno porezno tijelo zabrani rad poslovnim subjektima, osobito onima registriranim izvan Hrvatske, koji pružaju usluge hrvatskim građanima izbjegavajući ispunjavati uvjete koje za određene djelatnosti reguliraju hrvatski propisi. Kako se takve usluge najčešće pružaju preko internetskih stranica, Zakon predviđa mogućnost provedbe zabrane rada blokiranjem pristupa sadržaju internetske adrese.


Te zakonske odredbe detaljnije se razrađuju Pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona, koji će u javnoj raspravi biti do 18. veljače, i to u nekoliko članaka u dijelu "Nedozvoljeno obavljanje gospodarske djelatnosti putem interneta". Prema tim odredbama, nedopuštenim obavljanjem gospodarske djelatnosti preko interneta smatra se ponuda roba i usluga preko internetskih stranica na hrvatskom ili stranom jeziku i omogućavanje primanja uplata građana za ponuđene robe i usluge uz izbjegavanje ispunjavanja zahtjeva reguliranih odredbama posebnog propisa koji uređuje obavljanje određene djelatnosti u RH.
Šteta za društvo

Onima koji obavljaju takvu nedopuštenu gospodarsku djelatnost, a što im omogućuje ostvarivanje nepripadajućih poreznih pogodnosti ili to izaziva teško nadoknadivu štetu za društvenu zajednicu, nadležno porezno tijelo, odnosno Porezna uprava, može izdati nalog o zabrani rada, koji se provodi blokiranjem pristupa sadržaju internetske stranice.

Nalog o zabrani rada dostavlja se elektroničkim putem nadležnoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, to jest HAKOM-u, a provode ga pružatelji usluge pristupa internetu, odnosno operatori. Operatori nalog o zabrani moraju provesti u roku od sedam dana od dana kada je nalog dostavljen regulatornoj agenciji, a o provedbi naloga o zabrani rada dužni su obavijestiti HAKOM, koji pak o tome izvješćuje Poreznu upravu. Porezna uprava tada javnom obaviješću na svojim internetskim stranicama izvješćuje vlasnika domene o provedenoj blokadi pristupa sadržaju njegove internetske stranice. Ta javna obavijest činit će listu internetskih adresa kojima je blokiran pristup sadržaju zbog nedopuštenog obavljanja gospodarske djelatnosti te sadržavati poziv vlasniku domene da se u roku od 30 dana od dana objave internetske adrese na listi javi nadležnom poreznom tijelu radi otklanjanja razloga blokade.

Obavijest operatoru

Javna obavijest s listom web-adresa kojima je blokiran pristup sadržaju ažurira se nakon provedene blokade, predviđa Pravilnik.

Regulira i da će korisnicima koji žele pristupiti sadržaju blokirane internetske stranice preko koje se obavljala nedopuštena gospodarska djelatnost operatori dostaviti poruku u kojoj ih izvješćuju da je na temelju naloga nadležnog poreznog tijela provedena blokada pristupa sadržaju navedene internetske stranice. U slučaju da prema nalogu o zabrani rada operator nije blokirao pristup sadržaju, nadležno porezno tijelo protiv njega će pokrenuti prekršajni postupak. Blokada pristupa sadržaju internetske stranice prekida se s prestankom postojanja pravne osnove na temelju koje je izdan nalog o zabrani rada, prestanak se provodi u rokovima propisanima i za samu blokadu, a tada će se i web-adresa brisati s liste blokiranih.

Tagovi: internet kladionica, obračun, zabrana

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Alkoholiziran i bez vozačke, priuštio si ekspresno 60 dana u zatvor

.

U tijeku su radovi izgradnje prometnice u Ličkoj ulici

.

Zastupnik Živog zida Ivan Sinčić sramoti nas u EU parlamentu pišući na glasačke listiće ʺDolje 4. Reichʺ !?!?

.

Svi financijski zaostaci u programu Zaželi bit će ubrzo riješeni

.

Mladić ʺmrtav pijanʺ za upravljačem i bez vozačke

.

Stigli rezultati analize vode na Gradskom kupalištu Poloj

.

Prijavi se na natječaj i postaji policajac/policajka!

.

Olimpikovci nadmoćno u Bosanskom Brodu

.

Gledao sam kako moji prijatelji odlaze - odlučio sam ostati u svome Slavonskom Brodu i boriti se

.

Marsa danas počela s pripremama za novu sezonu, uz tri pojačanja

Krediti i investicije nude se na 3%

Prodajem janjice

Ponuda kredita za sve u potrebi bez stresa

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Nakon četiri godine zatočeništva, riješena kulturna drama! Malena i Klepetan dobili svoj roman

.

Vozio automobil s 2,91 promila alkohola u organizmu

.

SLAVONSKI BROD - Skrivio prometnu nesreću pa pobjegao

.

Obilježena 50. obljetnica redovničke zajednice Karmelićanki Božanskog Srca Isusova

.

Brođanin Veočić osvojio naslov prvaka

.

Pilot iz Požege koji je raketirao Banske dvore krije se u Srbiji

.

Brodski triatlonci sjajni na Zagreb Open-u, ispisali su novu brodsku sportsku povijest

.

Naš Antun 4. najbolji kajakaš u Europi

.

Unatoč lošem vremenu, Slavonskom Brodu više od 50 građana pristupilo besplatnom dermatološkom pregledu

.

Veledrogerije prekidaju dostavu lijekova?

.

Održana uvodna konferencija za projekt ʺKuća tambure - Slavonska notna bajka – infrastrukturni radovi“

.

Pokreće se hrvatski ferragosto s najpovoljnijim cijenama za domaće turiste?!

.

Idealna razonoda u blizini Slavonskog Broda Quad staza ʺIVICA OD JARCAʺ

.

Jedan slavonski restoran ima posebnu poruku za goste

.

Gospođica koja je preko Njuškala dogovorila prodaju duhana bez markice dobila 8 mj. zatvora

.

Znanstvenici: Ovo su najgori načini umiranja

.

Upis na studij Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje

.

Vrijeme danas

.

Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

.

Stižu nova pravila za mobitele i pretplate, promjene su ogromne

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline