Država se obračunava s kladionicama

FOTO: Ilustracija

BLOKIRANJE INTERNETSKIH STRANICA

Država se obračunava s kladionicama

25.1.2019. 10:46 | Objavio: Ivica Janković IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 739

Ministarstvo financija poslalo je u javno savjetovanje Nacrt pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, kojim razrađuje zakonsku odredbu mogućnosti blokiranja pristupa sadržaju internetske stranice preko koje se obavlja nedopuštena gospodarska djelatnost, odnosno izbjegavaju se propisane obveze i ostvaruju nepripadajuće porezne pogodnosti.

Ministarstvo financija novim pravilnikom prije svega nastoji zabraniti inozemne internetske kladionice koje Hrvatskoj ne plaćaju nikakve naknade za obavljanje te djelatnosti, niti oni koji ostvare dobitak na to plaćaju porez, kao građani koji se klade u domaćim kladionicama.

Izmjenama Općeg poreznog zakona, koje su stupile na snagu početkom ove godine, omogućeno je da nadležno porezno tijelo zabrani rad poslovnim subjektima, osobito onima registriranim izvan Hrvatske, koji pružaju usluge hrvatskim građanima izbjegavajući ispunjavati uvjete koje za određene djelatnosti reguliraju hrvatski propisi. Kako se takve usluge najčešće pružaju preko internetskih stranica, Zakon predviđa mogućnost provedbe zabrane rada blokiranjem pristupa sadržaju internetske adrese.

Te zakonske odredbe detaljnije se razrađuju Pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona, koji će u javnoj raspravi biti do 18. veljače, i to u nekoliko članaka u dijelu "Nedozvoljeno obavljanje gospodarske djelatnosti putem interneta". Prema tim odredbama, nedopuštenim obavljanjem gospodarske djelatnosti preko interneta smatra se ponuda roba i usluga preko internetskih stranica na hrvatskom ili stranom jeziku i omogućavanje primanja uplata građana za ponuđene robe i usluge uz izbjegavanje ispunjavanja zahtjeva reguliranih odredbama posebnog propisa koji uređuje obavljanje određene djelatnosti u RH.
Šteta za društvo

Onima koji obavljaju takvu nedopuštenu gospodarsku djelatnost, a što im omogućuje ostvarivanje nepripadajućih poreznih pogodnosti ili to izaziva teško nadoknadivu štetu za društvenu zajednicu, nadležno porezno tijelo, odnosno Porezna uprava, može izdati nalog o zabrani rada, koji se provodi blokiranjem pristupa sadržaju internetske stranice.

Nalog o zabrani rada dostavlja se elektroničkim putem nadležnoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, to jest HAKOM-u, a provode ga pružatelji usluge pristupa internetu, odnosno operatori. Operatori nalog o zabrani moraju provesti u roku od sedam dana od dana kada je nalog dostavljen regulatornoj agenciji, a o provedbi naloga o zabrani rada dužni su obavijestiti HAKOM, koji pak o tome izvješćuje Poreznu upravu. Porezna uprava tada javnom obaviješću na svojim internetskim stranicama izvješćuje vlasnika domene o provedenoj blokadi pristupa sadržaju njegove internetske stranice. Ta javna obavijest činit će listu internetskih adresa kojima je blokiran pristup sadržaju zbog nedopuštenog obavljanja gospodarske djelatnosti te sadržavati poziv vlasniku domene da se u roku od 30 dana od dana objave internetske adrese na listi javi nadležnom poreznom tijelu radi otklanjanja razloga blokade.

Obavijest operatoru

Javna obavijest s listom web-adresa kojima je blokiran pristup sadržaju ažurira se nakon provedene blokade, predviđa Pravilnik.

Regulira i da će korisnicima koji žele pristupiti sadržaju blokirane internetske stranice preko koje se obavljala nedopuštena gospodarska djelatnost operatori dostaviti poruku u kojoj ih izvješćuju da je na temelju naloga nadležnog poreznog tijela provedena blokada pristupa sadržaju navedene internetske stranice. U slučaju da prema nalogu o zabrani rada operator nije blokirao pristup sadržaju, nadležno porezno tijelo protiv njega će pokrenuti prekršajni postupak. Blokada pristupa sadržaju internetske stranice prekida se s prestankom postojanja pravne osnove na temelju koje je izdan nalog o zabrani rada, prestanak se provodi u rokovima propisanima i za samu blokadu, a tada će se i web-adresa brisati s liste blokiranih.
Tagovi: internet kladionica, obračun, zabrana

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

KK Cibona dočekuje Final four ABA lige u Slavonskom Brodu

.

Hit komedija ʺNišta ljubav samo sexʺ uskoro u Slavonskom Brodu

.

Sramotan odnos gradonačelnika Duspare prema djeci u Osnovnoj školi u Podcrkavlju! Htio ih ostaviti bez grijanja u pol zime?

.

EKSKLUZIVNO-Dva popularna YouTubera u Slavonskom Brodu

.

ŽELIŠ STUDIRATI I RADITI? MORH je raspisao javni natječaj za prijam u kadetstku službu

.

Voda za sve

.

Brođani će na novom dijelu gradskog groblja morati ekshumirati svoje pokojne?

.

Najdraži bauštelac BLOGER KRULE sutra u Platinumu, ulaz džabe!

.

Proljeće je stiglo...

.

Otvoren 4. Hrvatski festival pripovijedanja

KIOSK-hitno i povoljno

FIAT PUNTO 1,2 SX-REG.8/19

DOBITE KREDITI U 4 SATI

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

.

Obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom

.

INATI SE SLAVONIJO- Prepuna dvorana slušala je tamburaške pjesma

.

Umrla baka(51) 17-godišnje trudnice koja je u prometnoj nesreći u ponedjeljak ispala iz kombija

.

Gradska uprava ne želi odgovoriti koliko su novca Brođana potrošili na odvjetničke usluge?

.

Malik Tintilinić, Domaći, Palunko, Potjeh i Stribor vlakom iz davnina stižu u Slavonski Brod

.

XII. memorijal ʺOstat ću mlad - Krešo Blaževićʺ kao potreba da se očuva tradicija rock glazbe, poveže prošlo i sadašnje vrijeme

.

Ivan Rakitić jučer nije bio na brodskom Korzu, opravdano...

.

Mladi brodski vaterpolisti se plasirali na završnicu PH

.

DJEVOJKE, POZOR! Casting za Miss Supranational za Slavoniju 26.4.

.

Klepetan se vratio Malenoj, ove godine ranije nego ikad

.

U SBonline anketi uvjerljivu pobjedu odnio načelnik Općine Sibinj Josip Pavić! Duspara i Marušić pobrali kritike...

.

IVICA OLIĆ I MARIO MANDŽUKIĆ NA ʺKORZUʺ

.

Demograf iznio alarmantne podatke: ʺʺIma nas samo 3,95 milijunaʺ

.

Novih 12 medalja za mlade karatiste

.

Dan otvorenih vrata Osnovne škole Milan Amruš, rade u neadekvatnim uvjetima ali s velikim entuzijazmom

.

Mladi inovator Roko Lukenda i ove godine organizira sajam robotike na otoku Pašmanu

.

Kombi sletio u kanal, ispali su van: Trudnica se bori za život

.

SLAVONSKI BROD - Upozorenje! Uznemirujuće fotografije: ʼSusjedov pit bull nam je rastrgao pudlicu. Strahujemo za djecuʼ

.

Vakula najavio da stižu oluje, snijeg i drastično zahlađenje

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline