NASLOVNADRUŠTVO
Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

FOTO: Darko Lončar

NAKON OBJAVE NA SBONLINE

Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

13.7.2019. 17:59 | Objavio Ivica Janković PREGLEDA: 2368

SLAVONSKI BROD - Prije tri dana na web publikaciji SBonline objavili smo članak pod naslovom "EKSKLUZIVNO! Tajanstvene dvije grobnice ispod srušene misteriozne crkve u centru Slavonskog Broda - postoji li u njima skriveno blago", koji su među "znalcima" ove tematike potaknule burnu raspravu, autora članka Darka Lončara. U danjem tekstu, donosimo vam na ovu temu dodatna pojašnjenja, nastavak priče, i reakcije.

Priča o dvije tajanstvene grobnice u zelenoj travici u samom centru Slavonskog Broda na Radničkom trgu i parkiralištu preko puta Tržnice, koju sam objavio prije nekoliko dana podigla je pravu političku buru i oluju u našem gradu i izazvala veliki interes građana s velikim brojem otvaranja, pregleda i različitih komentara. Najveći udar je došao iz određenih političkih krugova koji tvrde da su to sve što sam ja napisao laži, jer da se ne radi o srušenoj Pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu, nego Grko-katoličkoj i da se ne radi o dvije srpske grobnice nego grko-katoličke.

DVA CINCARA, A NE DVA SRBINA


Ja nigdje uopće nisam ni napisao da se radi o grobnici dva Srbina, nego dva Cincara. Cincari i Srbi su dva potpuno različita naroda i nemaju apsolutno nikakve veze jedan s drugim, osim u onom dijelu vezanom za vjeroispovijest, jer su i jedan i drugi narod pravoslavne vjere.


Nakon što izvršim određena vlastita istraživanja i proučavanja brodske povijesti s velikim brojem knjiga i dokumentacije koju posjedujem o starom Brodu na Savi koju imam u vlastitoj arhivi, uvijek i obvezno se konsultiram i sa poznatim brodskim povjesničarima, etnolozima i publicistima.

ŠTO KAŽU POZNATI BRODSKI POVJESNIČARI PETAR BAŠIĆ, I STRIBOR UZELAC SCHWENDEMANN?

Budući da se na nadgrobnim pločama ove dvije, uistinu tajanstvene i misteriozne grobnice nalazi natpis na nekom nerazumljivom ili staroslavenskom jeziku ili crkveno slavenskom ili nekoj staroj arhaičnoj rusko-makedonskoj ćirilici, koju nitko u Brodu, bar za sada ne može i ne zna u potpunosti dešifrirati i odgonetnuti, konsultirao sam se i sa naša dva ugledna brodska povjesničara Petrom Bašićem i Striborom Uzelcom Schwendemannom, te i jedan i drugi u potpunosti negiraju teoriju postojanju nekakve dvije Grko-katoličke grobnice, a pogotovo ne o postojanju Grko-katoličke crkve na tom mjestu.

Obojica potvrđuju moju tezu da se radi o srušenoj pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu i dva Cincara, a ne Grko-katolika, što se vrlo jasno može provjeriti i protumačiti na osnovu staroslavenskog zapisa na ove dvije nadgrobne ploče, na kojima se, na obje spominje grad MOSKOPOLJ, odakle izvorno potječu kao narod svi Cincari, te Macedonia kao sastavni dio Grčke, gdje su najviše živjeli i odakle su rodom i naša dva tajanstvena junaka. (ROŽEN VO MAKEDONII-ROĐEN U MAKEDONIJI, POŽIVE LET 60-ŽIVIO 60 GODINA).

Jedan Cincar zove se SAJKO DIMOVIĆ a drugi HADŽI JERET OBOROVIĆ, ovaj drugi bio je pravoslavni pop, a prvi bogati grčki doseljenik i trgovac koji je vjerojatno kao dobročinitelj crkve masno platio svoj ukop u istoj što je bila i praksa naše Katoličke crkve da se u njima mogu ukapati i bogati civili ako zlatom, srebrom ili velim novcem plate za tu čast. Ovaj drugi zadavao mi je prave glavobolje jer zbog zaboravljenog staro-slavenskog pisma, nikako nismo mogli dešifrirati njegovo pravo ime i prezime. Dobivali smo u početku razne kontradiktorne informacije da na nadgrobnoj ploči piše ROŽA, pa RUŽA, zatim HIČIERET OBOROVIĆ, pa zatim HADŽI EPISKOP BOROVIĆ , da bih na kraju svoju zadnju riječ dala jedna gđa LUISIANE iz Armenije, koja nam je poslala pravi prijevod: HADŽI JERET OBOROVIĆ.

TKO SU ZAPRAVO CINCARI?

Cincari su narod porijeklom Tračani i Iliri, po jeziku Romani, po vjeri pravoslavci, po kulturi Grci, po zanimanju stočari, zanatlije ili bogati trgovci- nešto slično kao bogati Židovi, a sve ostalo: njihovo ime i prezime, nacionalni osjećaj, političko opredjeljenje, i državno-pravni status, za njih je manje bitno i sasvim neodređeno.

Njihov grad MOSTOPOLJ u Albaniji godine 1769. napali su Turci i od tada bježe u Grčku, Makedoniju, Srbiju, Rumunjsku, pa su tako došli i naselili se i u naš grad Brod na Savi.

Prema kazivanju Stribora Uzelca Schwendemanna postojale su tri obitelji Cincara u početku: Petrovići, Dimovići i Popovići, a danas na žalost, nije ostao ni jedan Cincar u našem gradu.

Prema pisanju još jednog našeg uglednog povjesničara Zvonimira Toldija; 101 BRODSKA PRIČA-knjiga II, str. 181-„Prema predaji, baroknu kapelicu Sv. Petka nad vrelom podigao je oko 1770. god. ugledni bogati brodski trgovac, grčki doseljenik, Cincar Naum Dimović.“ Za pretpostaviti da je Naum Dimović rođeni brat ili neki rod od ukopanog SAJKA DIMOVIĆA, jer su obojica bili Cincari i bogati trgovci i grčki doseljenici. Kada govorimo o Makedoniji, onda se najvjerojatnije misli na grčki dio Makedonije. No, bilo kako bilo, teza i teorija o dva Grkokatolika, grko-katoličkoj grobnici i Grko-katoličkoj srušenoj crkvi, mislim da nikako ne drži vodu.


ŠTO KAŽE PROF. DR. RUDOLF HORVAT O BRODSKIM CRKVAMA U SVOJOJ KNJIZI HRVATSKA PROŠLOST
Citiram:

„Isprvice su u Brodu stanovali sami Rimokatolici. No, tijekom 18. vijeka doselilo se u Brod nekoliko obitelji istočno-pravoslavne vjeroispovijesti. A najviše ih je došlo iz Makedonije, da se ugnu turskomu nasilju. U Brodu je tako 1780. god. sagrađena Istočno-pravoslavna crkva sv. Georgija. (a ne Grko-katolička).

Kada je u Brodu 25. studenog 1800. boravio pakrački vladika KIRIL ŽIVKOVIĆ, posvetio je Istočno-pravoslavnu crkvu sv. Georgija jer tada je već u Brodu bilo toliko stanovnika istočno-pravoslavne vjeroispovijesti da je vladika Živković izradio osnutak posebne parohije. Prvim parohom postade Vasilije Kosić.“

SAKRALNI TURIZAM KAO SASTAVNI DIO TURISTIČKE PONUDE GRADA U SLUŽBI BROĐANA I GRADA SLAVONSKOG BRODA

Cilj mojih istraživanja o brodskim crkvama nije otkrivanje nekih povijesnih istina niti dokazivanja bilo čega u političkom smislu, nego promišljanje i razmišljanje kako bogatu i zanimljivu crkvenu arhitekturu, tradiciju i baštinu iskoristi u turističke svrhe, u interesu i Brođana i šire društvene zajednice.

Ovo nije pisao ni Srbin ni četnik, nego ugledni Hrvat i znanstvenik, poznati povjesničar prof. dr. Rudolf Horvat. Kao što je on Hrvat po nacionalnosti tako je i Darko Lončar Daky i po ocu i po majci Hrvat i vjerujem da obojica nemamo apsolutno nikakvih pretenzija da veličano ni Srbe ni srpsku pravoslavnu crkvu, a pogotovo ne poslije jedne brutalne velikosrpske agresije na našu Domovinu. Ipak, mišljenja sam da trebamo istinito, pravedno i pošteno tumačimo našu brodsku povijest i da ju ne bismo trebali mijenjati u dnevno-političke svrhe, onako kako nekome odgovara zbog političkih razloga.

No, međutim, ukoliko netko raspolaže sa materijalnim dokazima i znanstvenim podacima koji ukazuju na činjenicu da se u toj grobnici ne nalaze dva Cincara, nego dva Grko-katolika, ukoliko netko posjeduje bilo kakve podatke i informacije da na tom mjestu na Radničkom trgu u Drugom svjetskom ratu nije srušena Pravoslavna crkva nego Grko-katolička, pa onda molim, neka javno sa tim podacima izađu u javnost, a ne da kao neka babe tračare zivkaju telefonom ljude po gradu i negiraju i pljuju po meni i mojim istraživanjima i podacima do kojih sam ja došao.

Ja sam sa ovim završio priču o dvije tajanstvene grobnice na Radničkom trgu i više nemam što ni dodati ni oduzeti.

Bilo bi mi drago da Turistička zajednica Grada ovu priču iskoristi i ove dvije zanimljive grobnice o dva Cincara stavi u svoju turističku ponudu Grada i u tom kontekstu pozivam gradonačelnika Mirka Dusparu kao predsjednika Turističke zajednice Grada da razmisli o ovoj ideji, ali i katakombama i Kripti ispod Crkve Presvetog Trojstva o kojima sam također pisao i koje također mogu turistima biti i zanimljivi i atraktivni po uzoru na slične priče iz cijeloga svijeta. Hvala.


Autor: Darko Daky Lončar
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Olujno nevrijeme pogodilo sjever Hrvatske, a premjestilo se i iznad Slavonije
Na graničnom prijelazu Stara Gradiška kod 33-godišnjeg suvozača pronađeno 2,5 grama amfetamina
47- godišnji vozač s 2.62 promila alkohola u organizmu skrivio prometnu nesreću u Slavonskom Brodu
Tijekom posljednja 24 sata u Hrvatskoj NEMA novooboljelih osoba
25. svibanj- Međunarodni dan nestale djece
Stožer: Dogovoren protokol povratka još 3 radnika s gradilišta u Švedskoj
U jednom kafiću u Slavoniji, potukli se policijski službenici i vojnici
Zaštitne maske ubuduće moraju imati preciznu deklaraciju
Danas promjenjivo oblačno uz moguću kišu
Mlada Slavonka odmah po završetku faksa dobila posao šefice u tek osnovanom turističkom uredu
Trik za najsočniju pečenu svinjetinu koja se topi u ustima
Uskoro kreću radovi i na pomoćnom terenu
Nacionalni stožer putem priopćenja objavio nove podatke
Stožer: Stigao ponovljeni nalaz radnika iz Švedske
Ovo je snaga Davora Bernardića iz BPŽ, tko bi od njih trebao u Sabor?
PRIJAVE U TIJEKU: Za pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje osigurano devet milijuna kuna
ʺStribor Valenta nema potporu većineʺ
NAKON 24 SATA TRČANJA: ʺZadovoljan sam što sam završio, jer bilo je dosta kriza, i u glavi mi je bilo neću se više patitiʺ
Ovim djelatnostima Vlada će davati potpore i nakon isteka tromjesečnih mjera
Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu
Super vijesti iz Marsonie
Za upis u srednje škole više se ne mora fizički doći u škole jer se upisi obavljaju online
Na Korzu još jedna harmonika
Sunčano poslijepodne na Korzu

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Olujno nevrijeme pogodilo sjever Hrvatske, a premjestilo se i iznad Slavonije

.

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška kod 33-godišnjeg suvozača pronađeno 2,5 grama amfetamina

.

47- godišnji vozač s 2.62 promila alkohola u organizmu skrivio prometnu nesreću u Slavonskom Brodu

.

Tijekom posljednja 24 sata u Hrvatskoj NEMA novooboljelih osoba

.

25. svibanj- Međunarodni dan nestale djece

.

Stožer: Dogovoren protokol povratka još 3 radnika s gradilišta u Švedskoj

.

U jednom kafiću u Slavoniji, potukli se policijski službenici i vojnici

.

Zaštitne maske ubuduće moraju imati preciznu deklaraciju

.

Danas promjenjivo oblačno uz moguću kišu

.

Mlada Slavonka odmah po završetku faksa dobila posao šefice u tek osnovanom turističkom uredu

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Trik za najsočniju pečenu svinjetinu koja se topi u ustima

.

Uskoro kreću radovi i na pomoćnom terenu

.

Nacionalni stožer putem priopćenja objavio nove podatke

.

Stožer: Stigao ponovljeni nalaz radnika iz Švedske

.

Ovo je snaga Davora Bernardića iz BPŽ, tko bi od njih trebao u Sabor?

.

PRIJAVE U TIJEKU: Za pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje osigurano devet milijuna kuna

.

ʺStribor Valenta nema potporu većineʺ

.

NAKON 24 SATA TRČANJA: ʺZadovoljan sam što sam završio, jer bilo je dosta kriza, i u glavi mi je bilo neću se više patitiʺ

.

Ovim djelatnostima Vlada će davati potpore i nakon isteka tromjesečnih mjera

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Super vijesti iz Marsonie

.

Za upis u srednje škole više se ne mora fizički doći u škole jer se upisi obavljaju online

.

Na Korzu još jedna harmonika

.

Sunčano poslijepodne na Korzu

.

Evo kako napraviti savršen koktel od jagoda

.

Valenti su stolac spasili njegov ʺdrugʺ, ali gle čuda i dvije vijećnice koje stalno upozoravaju na nepravilnosti

.

DOČEKALI SMO I TO: U posljednja 24 sata u Hrvatskoj nema novooboljelih

.

O miješanju uzoraka u Slavonskom brodu jučer je govorio dr. Cvitković

.

Stožer poslao priopćenje: Ukupno 41 oboljela osoba

.

Raznolika ponuda i ove subote na tržnici 23.5.2020.

FOTONALAZ

Na Korzu još jedna harmonika