NASLOVNADRUŠTVO
Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

FOTO: Darko Lončar

NAKON OBJAVE NA SBONLINE

Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

13.7.2019. 17:59 | Objavio Ivica Janković PREGLEDA: 1921

SLAVONSKI BROD - Prije tri dana na web publikaciji SBonline objavili smo članak pod naslovom "EKSKLUZIVNO! Tajanstvene dvije grobnice ispod srušene misteriozne crkve u centru Slavonskog Broda - postoji li u njima skriveno blago", koji su među "znalcima" ove tematike potaknule burnu raspravu, autora članka Darka Lončara. U danjem tekstu, donosimo vam na ovu temu dodatna pojašnjenja, nastavak priče, i reakcije.

Priča o dvije tajanstvene grobnice u zelenoj travici u samom centru Slavonskog Broda na Radničkom trgu i parkiralištu preko puta Tržnice, koju sam objavio prije nekoliko dana podigla je pravu političku buru i oluju u našem gradu i izazvala veliki interes građana s velikim brojem otvaranja, pregleda i različitih komentara. Najveći udar je došao iz određenih političkih krugova koji tvrde da su to sve što sam ja napisao laži, jer da se ne radi o srušenoj Pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu, nego Grko-katoličkoj i da se ne radi o dvije srpske grobnice nego grko-katoličke.

DVA CINCARA, A NE DVA SRBINA


Ja nigdje uopće nisam ni napisao da se radi o grobnici dva Srbina, nego dva Cincara. Cincari i Srbi su dva potpuno različita naroda i nemaju apsolutno nikakve veze jedan s drugim, osim u onom dijelu vezanom za vjeroispovijest, jer su i jedan i drugi narod pravoslavne vjere.

Nakon što izvršim određena vlastita istraživanja i proučavanja brodske povijesti s velikim brojem knjiga i dokumentacije koju posjedujem o starom Brodu na Savi koju imam u vlastitoj arhivi, uvijek i obvezno se konsultiram i sa poznatim brodskim povjesničarima, etnolozima i publicistima.

ŠTO KAŽU POZNATI BRODSKI POVJESNIČARI PETAR BAŠIĆ, I STRIBOR UZELAC SCHWENDEMANN?

Budući da se na nadgrobnim pločama ove dvije, uistinu tajanstvene i misteriozne grobnice nalazi natpis na nekom nerazumljivom ili staroslavenskom jeziku ili crkveno slavenskom ili nekoj staroj arhaičnoj rusko-makedonskoj ćirilici, koju nitko u Brodu, bar za sada ne može i ne zna u potpunosti dešifrirati i odgonetnuti, konsultirao sam se i sa naša dva ugledna brodska povjesničara Petrom Bašićem i Striborom Uzelcom Schwendemannom, te i jedan i drugi u potpunosti negiraju teoriju postojanju nekakve dvije Grko-katoličke grobnice, a pogotovo ne o postojanju Grko-katoličke crkve na tom mjestu.

Obojica potvrđuju moju tezu da se radi o srušenoj pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu i dva Cincara, a ne Grko-katolika, što se vrlo jasno može provjeriti i protumačiti na osnovu staroslavenskog zapisa na ove dvije nadgrobne ploče, na kojima se, na obje spominje grad MOSKOPOLJ, odakle izvorno potječu kao narod svi Cincari, te Macedonia kao sastavni dio Grčke, gdje su najviše živjeli i odakle su rodom i naša dva tajanstvena junaka. (ROŽEN VO MAKEDONII-ROĐEN U MAKEDONIJI, POŽIVE LET 60-ŽIVIO 60 GODINA).

Jedan Cincar zove se SAJKO DIMOVIĆ a drugi HADŽI JERET OBOROVIĆ, ovaj drugi bio je pravoslavni pop, a prvi bogati grčki doseljenik i trgovac koji je vjerojatno kao dobročinitelj crkve masno platio svoj ukop u istoj što je bila i praksa naše Katoličke crkve da se u njima mogu ukapati i bogati civili ako zlatom, srebrom ili velim novcem plate za tu čast. Ovaj drugi zadavao mi je prave glavobolje jer zbog zaboravljenog staro-slavenskog pisma, nikako nismo mogli dešifrirati njegovo pravo ime i prezime. Dobivali smo u početku razne kontradiktorne informacije da na nadgrobnoj ploči piše ROŽA, pa RUŽA, zatim HIČIERET OBOROVIĆ, pa zatim HADŽI EPISKOP BOROVIĆ , da bih na kraju svoju zadnju riječ dala jedna gđa LUISIANE iz Armenije, koja nam je poslala pravi prijevod: HADŽI JERET OBOROVIĆ.

TKO SU ZAPRAVO CINCARI?

Cincari su narod porijeklom Tračani i Iliri, po jeziku Romani, po vjeri pravoslavci, po kulturi Grci, po zanimanju stočari, zanatlije ili bogati trgovci- nešto slično kao bogati Židovi, a sve ostalo: njihovo ime i prezime, nacionalni osjećaj, političko opredjeljenje, i državno-pravni status, za njih je manje bitno i sasvim neodređeno.

Njihov grad MOSTOPOLJ u Albaniji godine 1769. napali su Turci i od tada bježe u Grčku, Makedoniju, Srbiju, Rumunjsku, pa su tako došli i naselili se i u naš grad Brod na Savi.

Prema kazivanju Stribora Uzelca Schwendemanna postojale su tri obitelji Cincara u početku: Petrovići, Dimovići i Popovići, a danas na žalost, nije ostao ni jedan Cincar u našem gradu.

Prema pisanju još jednog našeg uglednog povjesničara Zvonimira Toldija; 101 BRODSKA PRIČA-knjiga II, str. 181-„Prema predaji, baroknu kapelicu Sv. Petka nad vrelom podigao je oko 1770. god. ugledni bogati brodski trgovac, grčki doseljenik, Cincar Naum Dimović.“ Za pretpostaviti da je Naum Dimović rođeni brat ili neki rod od ukopanog SAJKA DIMOVIĆA, jer su obojica bili Cincari i bogati trgovci i grčki doseljenici. Kada govorimo o Makedoniji, onda se najvjerojatnije misli na grčki dio Makedonije. No, bilo kako bilo, teza i teorija o dva Grkokatolika, grko-katoličkoj grobnici i Grko-katoličkoj srušenoj crkvi, mislim da nikako ne drži vodu.


ŠTO KAŽE PROF. DR. RUDOLF HORVAT O BRODSKIM CRKVAMA U SVOJOJ KNJIZI HRVATSKA PROŠLOST
Citiram:

„Isprvice su u Brodu stanovali sami Rimokatolici. No, tijekom 18. vijeka doselilo se u Brod nekoliko obitelji istočno-pravoslavne vjeroispovijesti. A najviše ih je došlo iz Makedonije, da se ugnu turskomu nasilju. U Brodu je tako 1780. god. sagrađena Istočno-pravoslavna crkva sv. Georgija. (a ne Grko-katolička).

Kada je u Brodu 25. studenog 1800. boravio pakrački vladika KIRIL ŽIVKOVIĆ, posvetio je Istočno-pravoslavnu crkvu sv. Georgija jer tada je već u Brodu bilo toliko stanovnika istočno-pravoslavne vjeroispovijesti da je vladika Živković izradio osnutak posebne parohije. Prvim parohom postade Vasilije Kosić.“

SAKRALNI TURIZAM KAO SASTAVNI DIO TURISTIČKE PONUDE GRADA U SLUŽBI BROĐANA I GRADA SLAVONSKOG BRODA

Cilj mojih istraživanja o brodskim crkvama nije otkrivanje nekih povijesnih istina niti dokazivanja bilo čega u političkom smislu, nego promišljanje i razmišljanje kako bogatu i zanimljivu crkvenu arhitekturu, tradiciju i baštinu iskoristi u turističke svrhe, u interesu i Brođana i šire društvene zajednice.

Ovo nije pisao ni Srbin ni četnik, nego ugledni Hrvat i znanstvenik, poznati povjesničar prof. dr. Rudolf Horvat. Kao što je on Hrvat po nacionalnosti tako je i Darko Lončar Daky i po ocu i po majci Hrvat i vjerujem da obojica nemamo apsolutno nikakvih pretenzija da veličano ni Srbe ni srpsku pravoslavnu crkvu, a pogotovo ne poslije jedne brutalne velikosrpske agresije na našu Domovinu. Ipak, mišljenja sam da trebamo istinito, pravedno i pošteno tumačimo našu brodsku povijest i da ju ne bismo trebali mijenjati u dnevno-političke svrhe, onako kako nekome odgovara zbog političkih razloga.

No, međutim, ukoliko netko raspolaže sa materijalnim dokazima i znanstvenim podacima koji ukazuju na činjenicu da se u toj grobnici ne nalaze dva Cincara, nego dva Grko-katolika, ukoliko netko posjeduje bilo kakve podatke i informacije da na tom mjestu na Radničkom trgu u Drugom svjetskom ratu nije srušena Pravoslavna crkva nego Grko-katolička, pa onda molim, neka javno sa tim podacima izađu u javnost, a ne da kao neka babe tračare zivkaju telefonom ljude po gradu i negiraju i pljuju po meni i mojim istraživanjima i podacima do kojih sam ja došao.

Ja sam sa ovim završio priču o dvije tajanstvene grobnice na Radničkom trgu i više nemam što ni dodati ni oduzeti.

Bilo bi mi drago da Turistička zajednica Grada ovu priču iskoristi i ove dvije zanimljive grobnice o dva Cincara stavi u svoju turističku ponudu Grada i u tom kontekstu pozivam gradonačelnika Mirka Dusparu kao predsjednika Turističke zajednice Grada da razmisli o ovoj ideji, ali i katakombama i Kripti ispod Crkve Presvetog Trojstva o kojima sam također pisao i koje također mogu turistima biti i zanimljivi i atraktivni po uzoru na slične priče iz cijeloga svijeta. Hvala.


Autor: Darko Daky Lončar
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Svjetski je dan prve pomoći
Dan hrvatskih branitelja BPŽ: Mama dočekala sina pilota
Sinoć u Požeštini 19-godišnji Brođanin usmrtio 27-godišnjeg biciklistu
Raznolika ponuda na Brodskoj tržnici
Najviša dnevna temeratura zraka od 22 do 26
Matej Sivrić: Mislim da će 3 boda ostati u Brodu
Dan općine Brodski Stupnik
Ante Pranić: Svako dijete mora imati pravo ići u vrtić!
U VIDOVCIMA (KOD POŽEGE) POGINUO BICIKLIST ʺAutomobil je bio brodskih registarskih oznakaʺ
HOROR u Brodskom odmaralištu u Korčuli, pogledajte video uništavanja brodske imovine... pogledajte stvarno stanje brodskog odmarališta
Održana posebna prezentacija Slavonije u Beču
Pred nama je deveti po redu Dječji sajam
SLAVONSKI BROD - Kazališna predstava ʺDame birajuʺ uskoro u našem gradu
Nova pravila za svinjokolju! Novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje
Sezonci iz Srbije koji rade u Hrvatskoj - Oduševljeni su
Posavska Hrvatska u novom broju donosi
Ravnateljica šumom, a pročelnica drumom
SLAVONSKI BROD - Predstavljanje knjige ʺRatni put jednog tenkistaʺ
STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ - Tuneli kao potencijalna turistička atrakcija Slavonskog Broda
Evo na kojim lokacijama se provodi sljedeći 8. larvicidnog tretmana suzbijanja komaraca
OŽB Požega dobila novu integriranu operacijsku dvoranu vrijednosti 3 milijuna kuna
Automobil naletio na 9-godišnju djevojčicu
Maleni Šimun danas će na Floridi biti operiran i konačno prohodati
Krv jedino proizvodi čovjek, tvojih 15 minuta nekome može spasiti život

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Svjetski je dan prve pomoći

.

Dan hrvatskih branitelja BPŽ: Mama dočekala sina pilota

.

Sinoć u Požeštini 19-godišnji Brođanin usmrtio 27-godišnjeg biciklistu

.

Raznolika ponuda na Brodskoj tržnici

.

Najviša dnevna temeratura zraka od 22 do 26

.

Matej Sivrić: Mislim da će 3 boda ostati u Brodu

.

Dan općine Brodski Stupnik

.

Ante Pranić: Svako dijete mora imati pravo ići u vrtić!

.

U VIDOVCIMA (KOD POŽEGE) POGINUO BICIKLIST ʺAutomobil je bio brodskih registarskih oznakaʺ

.

HOROR u Brodskom odmaralištu u Korčuli, pogledajte video uništavanja brodske imovine... pogledajte stvarno stanje brodskog odmarališta

Prodajem kuću

Krediti do 500.000 eura

Najam dvosobni stan 45m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Održana posebna prezentacija Slavonije u Beču

.

Pred nama je deveti po redu Dječji sajam

.

SLAVONSKI BROD - Kazališna predstava ʺDame birajuʺ uskoro u našem gradu

.

Nova pravila za svinjokolju! Novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje

.

Sezonci iz Srbije koji rade u Hrvatskoj - Oduševljeni su

.

Posavska Hrvatska u novom broju donosi

.

Ravnateljica šumom, a pročelnica drumom

.

SLAVONSKI BROD - Predstavljanje knjige ʺRatni put jednog tenkistaʺ

.

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ - Tuneli kao potencijalna turistička atrakcija Slavonskog Broda

.

Evo na kojim lokacijama se provodi sljedeći 8. larvicidnog tretmana suzbijanja komaraca

.

OŽB Požega dobila novu integriranu operacijsku dvoranu vrijednosti 3 milijuna kuna

.

Automobil naletio na 9-godišnju djevojčicu

.

Maleni Šimun danas će na Floridi biti operiran i konačno prohodati

.

Krv jedino proizvodi čovjek, tvojih 15 minuta nekome može spasiti život

.

Veoćić osvojio europsku broncu

.

Do kraja rujna otvoreni natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava OPG-ovima i gospodarskim subjektima

.

Pročelnica konzervartorskog odjela Željka Perković o otkrićima, idejama i vizijama Darka Lončara: Tunel bi se mogao zaštititi kao kulturno dobro grada Slavonskog Broda

.

Policajci ga ʺuloviliʺ - Jurio kroz naselje 149 km/h pretjecao kolonu vozila...

.

Mato Pudić: Mi ne preferiramo tome ni prije ni sada da bi lobirali ili rekli da podržavamo onog ili ovoga

.

Ispovijest maturanta koji nije spavao 48 sati kako bi zauzeo željenu klupu

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline