NASLOVNADRUŠTVO
Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

FOTO: Darko Lončar

NAKON OBJAVE NA SBONLINE

Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

13.7.2019. 17:59 | Objavio Ivica Janković PREGLEDA: 2232

SLAVONSKI BROD - Prije tri dana na web publikaciji SBonline objavili smo članak pod naslovom "EKSKLUZIVNO! Tajanstvene dvije grobnice ispod srušene misteriozne crkve u centru Slavonskog Broda - postoji li u njima skriveno blago", koji su među "znalcima" ove tematike potaknule burnu raspravu, autora članka Darka Lončara. U danjem tekstu, donosimo vam na ovu temu dodatna pojašnjenja, nastavak priče, i reakcije.

Priča o dvije tajanstvene grobnice u zelenoj travici u samom centru Slavonskog Broda na Radničkom trgu i parkiralištu preko puta Tržnice, koju sam objavio prije nekoliko dana podigla je pravu političku buru i oluju u našem gradu i izazvala veliki interes građana s velikim brojem otvaranja, pregleda i različitih komentara. Najveći udar je došao iz određenih političkih krugova koji tvrde da su to sve što sam ja napisao laži, jer da se ne radi o srušenoj Pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu, nego Grko-katoličkoj i da se ne radi o dvije srpske grobnice nego grko-katoličke.

DVA CINCARA, A NE DVA SRBINA


Ja nigdje uopće nisam ni napisao da se radi o grobnici dva Srbina, nego dva Cincara. Cincari i Srbi su dva potpuno različita naroda i nemaju apsolutno nikakve veze jedan s drugim, osim u onom dijelu vezanom za vjeroispovijest, jer su i jedan i drugi narod pravoslavne vjere.


Nakon što izvršim određena vlastita istraživanja i proučavanja brodske povijesti s velikim brojem knjiga i dokumentacije koju posjedujem o starom Brodu na Savi koju imam u vlastitoj arhivi, uvijek i obvezno se konsultiram i sa poznatim brodskim povjesničarima, etnolozima i publicistima.

ŠTO KAŽU POZNATI BRODSKI POVJESNIČARI PETAR BAŠIĆ, I STRIBOR UZELAC SCHWENDEMANN?

Budući da se na nadgrobnim pločama ove dvije, uistinu tajanstvene i misteriozne grobnice nalazi natpis na nekom nerazumljivom ili staroslavenskom jeziku ili crkveno slavenskom ili nekoj staroj arhaičnoj rusko-makedonskoj ćirilici, koju nitko u Brodu, bar za sada ne može i ne zna u potpunosti dešifrirati i odgonetnuti, konsultirao sam se i sa naša dva ugledna brodska povjesničara Petrom Bašićem i Striborom Uzelcom Schwendemannom, te i jedan i drugi u potpunosti negiraju teoriju postojanju nekakve dvije Grko-katoličke grobnice, a pogotovo ne o postojanju Grko-katoličke crkve na tom mjestu.

Obojica potvrđuju moju tezu da se radi o srušenoj pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu i dva Cincara, a ne Grko-katolika, što se vrlo jasno može provjeriti i protumačiti na osnovu staroslavenskog zapisa na ove dvije nadgrobne ploče, na kojima se, na obje spominje grad MOSKOPOLJ, odakle izvorno potječu kao narod svi Cincari, te Macedonia kao sastavni dio Grčke, gdje su najviše živjeli i odakle su rodom i naša dva tajanstvena junaka. (ROŽEN VO MAKEDONII-ROĐEN U MAKEDONIJI, POŽIVE LET 60-ŽIVIO 60 GODINA).

Jedan Cincar zove se SAJKO DIMOVIĆ a drugi HADŽI JERET OBOROVIĆ, ovaj drugi bio je pravoslavni pop, a prvi bogati grčki doseljenik i trgovac koji je vjerojatno kao dobročinitelj crkve masno platio svoj ukop u istoj što je bila i praksa naše Katoličke crkve da se u njima mogu ukapati i bogati civili ako zlatom, srebrom ili velim novcem plate za tu čast. Ovaj drugi zadavao mi je prave glavobolje jer zbog zaboravljenog staro-slavenskog pisma, nikako nismo mogli dešifrirati njegovo pravo ime i prezime. Dobivali smo u početku razne kontradiktorne informacije da na nadgrobnoj ploči piše ROŽA, pa RUŽA, zatim HIČIERET OBOROVIĆ, pa zatim HADŽI EPISKOP BOROVIĆ , da bih na kraju svoju zadnju riječ dala jedna gđa LUISIANE iz Armenije, koja nam je poslala pravi prijevod: HADŽI JERET OBOROVIĆ.

TKO SU ZAPRAVO CINCARI?

Cincari su narod porijeklom Tračani i Iliri, po jeziku Romani, po vjeri pravoslavci, po kulturi Grci, po zanimanju stočari, zanatlije ili bogati trgovci- nešto slično kao bogati Židovi, a sve ostalo: njihovo ime i prezime, nacionalni osjećaj, političko opredjeljenje, i državno-pravni status, za njih je manje bitno i sasvim neodređeno.

Njihov grad MOSTOPOLJ u Albaniji godine 1769. napali su Turci i od tada bježe u Grčku, Makedoniju, Srbiju, Rumunjsku, pa su tako došli i naselili se i u naš grad Brod na Savi.

Prema kazivanju Stribora Uzelca Schwendemanna postojale su tri obitelji Cincara u početku: Petrovići, Dimovići i Popovići, a danas na žalost, nije ostao ni jedan Cincar u našem gradu.

Prema pisanju još jednog našeg uglednog povjesničara Zvonimira Toldija; 101 BRODSKA PRIČA-knjiga II, str. 181-„Prema predaji, baroknu kapelicu Sv. Petka nad vrelom podigao je oko 1770. god. ugledni bogati brodski trgovac, grčki doseljenik, Cincar Naum Dimović.“ Za pretpostaviti da je Naum Dimović rođeni brat ili neki rod od ukopanog SAJKA DIMOVIĆA, jer su obojica bili Cincari i bogati trgovci i grčki doseljenici. Kada govorimo o Makedoniji, onda se najvjerojatnije misli na grčki dio Makedonije. No, bilo kako bilo, teza i teorija o dva Grkokatolika, grko-katoličkoj grobnici i Grko-katoličkoj srušenoj crkvi, mislim da nikako ne drži vodu.


ŠTO KAŽE PROF. DR. RUDOLF HORVAT O BRODSKIM CRKVAMA U SVOJOJ KNJIZI HRVATSKA PROŠLOST
Citiram:

„Isprvice su u Brodu stanovali sami Rimokatolici. No, tijekom 18. vijeka doselilo se u Brod nekoliko obitelji istočno-pravoslavne vjeroispovijesti. A najviše ih je došlo iz Makedonije, da se ugnu turskomu nasilju. U Brodu je tako 1780. god. sagrađena Istočno-pravoslavna crkva sv. Georgija. (a ne Grko-katolička).

Kada je u Brodu 25. studenog 1800. boravio pakrački vladika KIRIL ŽIVKOVIĆ, posvetio je Istočno-pravoslavnu crkvu sv. Georgija jer tada je već u Brodu bilo toliko stanovnika istočno-pravoslavne vjeroispovijesti da je vladika Živković izradio osnutak posebne parohije. Prvim parohom postade Vasilije Kosić.“

SAKRALNI TURIZAM KAO SASTAVNI DIO TURISTIČKE PONUDE GRADA U SLUŽBI BROĐANA I GRADA SLAVONSKOG BRODA

Cilj mojih istraživanja o brodskim crkvama nije otkrivanje nekih povijesnih istina niti dokazivanja bilo čega u političkom smislu, nego promišljanje i razmišljanje kako bogatu i zanimljivu crkvenu arhitekturu, tradiciju i baštinu iskoristi u turističke svrhe, u interesu i Brođana i šire društvene zajednice.

Ovo nije pisao ni Srbin ni četnik, nego ugledni Hrvat i znanstvenik, poznati povjesničar prof. dr. Rudolf Horvat. Kao što je on Hrvat po nacionalnosti tako je i Darko Lončar Daky i po ocu i po majci Hrvat i vjerujem da obojica nemamo apsolutno nikakvih pretenzija da veličano ni Srbe ni srpsku pravoslavnu crkvu, a pogotovo ne poslije jedne brutalne velikosrpske agresije na našu Domovinu. Ipak, mišljenja sam da trebamo istinito, pravedno i pošteno tumačimo našu brodsku povijest i da ju ne bismo trebali mijenjati u dnevno-političke svrhe, onako kako nekome odgovara zbog političkih razloga.

No, međutim, ukoliko netko raspolaže sa materijalnim dokazima i znanstvenim podacima koji ukazuju na činjenicu da se u toj grobnici ne nalaze dva Cincara, nego dva Grko-katolika, ukoliko netko posjeduje bilo kakve podatke i informacije da na tom mjestu na Radničkom trgu u Drugom svjetskom ratu nije srušena Pravoslavna crkva nego Grko-katolička, pa onda molim, neka javno sa tim podacima izađu u javnost, a ne da kao neka babe tračare zivkaju telefonom ljude po gradu i negiraju i pljuju po meni i mojim istraživanjima i podacima do kojih sam ja došao.

Ja sam sa ovim završio priču o dvije tajanstvene grobnice na Radničkom trgu i više nemam što ni dodati ni oduzeti.

Bilo bi mi drago da Turistička zajednica Grada ovu priču iskoristi i ove dvije zanimljive grobnice o dva Cincara stavi u svoju turističku ponudu Grada i u tom kontekstu pozivam gradonačelnika Mirka Dusparu kao predsjednika Turističke zajednice Grada da razmisli o ovoj ideji, ali i katakombama i Kripti ispod Crkve Presvetog Trojstva o kojima sam također pisao i koje također mogu turistima biti i zanimljivi i atraktivni po uzoru na slične priče iz cijeloga svijeta. Hvala.


Autor: Darko Daky Lončar
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Za moguću karantenu u Brodsko-posavskoj županiji razmatraju se hotel Slaven i skladište na Bjelišu
Potvđen slučaj koronavirusa u Hrvatskoj!
Stiglo priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u vezi s coronavirusom
RJEŠENJE ZA RAD NEDJELJOM: Radit će se 13 nedjelja u godini, a radnicima pet posto veće naknade
Crne točkice na vjetrobranskom staklu: Znate li koje sve funkcije imaju?
LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE: Cijene goriva ponovno porasle
Danas pretežno sunčano uz moguću kišu
Bravo! Naši kajakaši preveslali 230 kilometara
ʺProvode se razne edukacije kako bi se nezaposlene osobe ranjivih skupina društva više osposobile za radʺ
Koronavirus u Požegi ???!!! Po povratku iz Padove 200 Požežana stavljeno u samoizolaciju
Vakula najavljuje promjenu vremena, obilnu kišu, minuse i snijeg u nizinama
Policijski službenici i predstavnici IPC-a, educirali građane o sustavu podrške žrtvama kaznenih dijela
U Okučanima remetio javni red i mir, jer mu vlasnik ugostiteljskog objekta nije uslužio alkoholno piće
24-godišnjak automobilom naletio na dvije pješakinje
SMRTNO STRADAO 34-GODIŠNJI VOZAČ: Nije držao potreban razmak između vozila
Internetom se među mladima širi opasni trend, a širi se i nasilje
Danas umjereno do pretežno oblačno, uz temperaturu između 12 i 17 °C
CRNO JUTRO NA AUTOCESTI A3: Poginuo 34-godišnji vozač
Pokladno jahanje u Starim Perkovcima
ʺNe bi do rubinu šokačku ni za cilu državu Njemačkuʺ
POŽEGA ZAVIJENA U CRNO: U direktnom sudaru izgubljen jedan mladi život
Davor Bernardić u Novoj Gradiški predstavio program SDP-a: osigurati red, stabilnost i bolji život
Održane tradicionalne 24. Dječje pokladne svečanosti
Odličan desert: Vruća čokoladna senzacija gotova za 10 minuta

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Za moguću karantenu u Brodsko-posavskoj županiji razmatraju se hotel Slaven i skladište na Bjelišu

.

Potvđen slučaj koronavirusa u Hrvatskoj!

.

Stiglo priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u vezi s coronavirusom

.

RJEŠENJE ZA RAD NEDJELJOM: Radit će se 13 nedjelja u godini, a radnicima pet posto veće naknade

.

Crne točkice na vjetrobranskom staklu: Znate li koje sve funkcije imaju?

.

LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE: Cijene goriva ponovno porasle

.

Danas pretežno sunčano uz moguću kišu

.

Bravo! Naši kajakaši preveslali 230 kilometara

.

ʺProvode se razne edukacije kako bi se nezaposlene osobe ranjivih skupina društva više osposobile za radʺ

.

Koronavirus u Požegi ???!!! Po povratku iz Padove 200 Požežana stavljeno u samoizolaciju

Dobar dan,

Dobar dan

Dobar dan

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Vakula najavljuje promjenu vremena, obilnu kišu, minuse i snijeg u nizinama

.

Policijski službenici i predstavnici IPC-a, educirali građane o sustavu podrške žrtvama kaznenih dijela

.

U Okučanima remetio javni red i mir, jer mu vlasnik ugostiteljskog objekta nije uslužio alkoholno piće

.

24-godišnjak automobilom naletio na dvije pješakinje

.

SMRTNO STRADAO 34-GODIŠNJI VOZAČ: Nije držao potreban razmak između vozila

.

Internetom se među mladima širi opasni trend, a širi se i nasilje

.

Danas umjereno do pretežno oblačno, uz temperaturu između 12 i 17 °C

.

CRNO JUTRO NA AUTOCESTI A3: Poginuo 34-godišnji vozač

.

Pokladno jahanje u Starim Perkovcima

.

ʺNe bi do rubinu šokačku ni za cilu državu Njemačkuʺ

.

POŽEGA ZAVIJENA U CRNO: U direktnom sudaru izgubljen jedan mladi život

.

Davor Bernardić u Novoj Gradiški predstavio program SDP-a: osigurati red, stabilnost i bolji život

.

Održane tradicionalne 24. Dječje pokladne svečanosti

.

Odličan desert: Vruća čokoladna senzacija gotova za 10 minuta

.

Katarina iz Bilica na putu do ostvarenja svojih snova

.

Pogledajte kakvo je ime jedan Dalmatinac dao Slavonskom Brodu na svojoj karti Hrvatske

.

Pogledajte koliko je osoba prošle godine u Hrvatskoj koristilo mjeru samozapošljavanja

.

Održano 9.pokladno jahanje u Brodskom Drenovcu, 22.02.2020.g

.

Četveročlana obitelj treba vašu pomoć

.

Trebaju li članovi stranke ʺcrknutiʺ od gladi ili samo biti socijalni slučajevi?

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline