NASLOVNADRUŠTVO
Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

FOTO: Darko Lončar

NAKON OBJAVE NA SBONLINE

Dva Cincara, i dvije tajanstvene grobnice u centru grada podigli političku buru i oluju

13.7.2019. 17:59 | Objavio Ivica Janković PREGLEDA: 1939

SLAVONSKI BROD - Prije tri dana na web publikaciji SBonline objavili smo članak pod naslovom "EKSKLUZIVNO! Tajanstvene dvije grobnice ispod srušene misteriozne crkve u centru Slavonskog Broda - postoji li u njima skriveno blago", koji su među "znalcima" ove tematike potaknule burnu raspravu, autora članka Darka Lončara. U danjem tekstu, donosimo vam na ovu temu dodatna pojašnjenja, nastavak priče, i reakcije.

Priča o dvije tajanstvene grobnice u zelenoj travici u samom centru Slavonskog Broda na Radničkom trgu i parkiralištu preko puta Tržnice, koju sam objavio prije nekoliko dana podigla je pravu političku buru i oluju u našem gradu i izazvala veliki interes građana s velikim brojem otvaranja, pregleda i različitih komentara. Najveći udar je došao iz određenih političkih krugova koji tvrde da su to sve što sam ja napisao laži, jer da se ne radi o srušenoj Pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu, nego Grko-katoličkoj i da se ne radi o dvije srpske grobnice nego grko-katoličke.

DVA CINCARA, A NE DVA SRBINA


Ja nigdje uopće nisam ni napisao da se radi o grobnici dva Srbina, nego dva Cincara. Cincari i Srbi su dva potpuno različita naroda i nemaju apsolutno nikakve veze jedan s drugim, osim u onom dijelu vezanom za vjeroispovijest, jer su i jedan i drugi narod pravoslavne vjere.

Nakon što izvršim određena vlastita istraživanja i proučavanja brodske povijesti s velikim brojem knjiga i dokumentacije koju posjedujem o starom Brodu na Savi koju imam u vlastitoj arhivi, uvijek i obvezno se konsultiram i sa poznatim brodskim povjesničarima, etnolozima i publicistima.

ŠTO KAŽU POZNATI BRODSKI POVJESNIČARI PETAR BAŠIĆ, I STRIBOR UZELAC SCHWENDEMANN?

Budući da se na nadgrobnim pločama ove dvije, uistinu tajanstvene i misteriozne grobnice nalazi natpis na nekom nerazumljivom ili staroslavenskom jeziku ili crkveno slavenskom ili nekoj staroj arhaičnoj rusko-makedonskoj ćirilici, koju nitko u Brodu, bar za sada ne može i ne zna u potpunosti dešifrirati i odgonetnuti, konsultirao sam se i sa naša dva ugledna brodska povjesničara Petrom Bašićem i Striborom Uzelcom Schwendemannom, te i jedan i drugi u potpunosti negiraju teoriju postojanju nekakve dvije Grko-katoličke grobnice, a pogotovo ne o postojanju Grko-katoličke crkve na tom mjestu.

Obojica potvrđuju moju tezu da se radi o srušenoj pravoslavnoj crkvi u Drugom svjetskom ratu i dva Cincara, a ne Grko-katolika, što se vrlo jasno može provjeriti i protumačiti na osnovu staroslavenskog zapisa na ove dvije nadgrobne ploče, na kojima se, na obje spominje grad MOSKOPOLJ, odakle izvorno potječu kao narod svi Cincari, te Macedonia kao sastavni dio Grčke, gdje su najviše živjeli i odakle su rodom i naša dva tajanstvena junaka. (ROŽEN VO MAKEDONII-ROĐEN U MAKEDONIJI, POŽIVE LET 60-ŽIVIO 60 GODINA).

Jedan Cincar zove se SAJKO DIMOVIĆ a drugi HADŽI JERET OBOROVIĆ, ovaj drugi bio je pravoslavni pop, a prvi bogati grčki doseljenik i trgovac koji je vjerojatno kao dobročinitelj crkve masno platio svoj ukop u istoj što je bila i praksa naše Katoličke crkve da se u njima mogu ukapati i bogati civili ako zlatom, srebrom ili velim novcem plate za tu čast. Ovaj drugi zadavao mi je prave glavobolje jer zbog zaboravljenog staro-slavenskog pisma, nikako nismo mogli dešifrirati njegovo pravo ime i prezime. Dobivali smo u početku razne kontradiktorne informacije da na nadgrobnoj ploči piše ROŽA, pa RUŽA, zatim HIČIERET OBOROVIĆ, pa zatim HADŽI EPISKOP BOROVIĆ , da bih na kraju svoju zadnju riječ dala jedna gđa LUISIANE iz Armenije, koja nam je poslala pravi prijevod: HADŽI JERET OBOROVIĆ.

TKO SU ZAPRAVO CINCARI?

Cincari su narod porijeklom Tračani i Iliri, po jeziku Romani, po vjeri pravoslavci, po kulturi Grci, po zanimanju stočari, zanatlije ili bogati trgovci- nešto slično kao bogati Židovi, a sve ostalo: njihovo ime i prezime, nacionalni osjećaj, političko opredjeljenje, i državno-pravni status, za njih je manje bitno i sasvim neodređeno.

Njihov grad MOSTOPOLJ u Albaniji godine 1769. napali su Turci i od tada bježe u Grčku, Makedoniju, Srbiju, Rumunjsku, pa su tako došli i naselili se i u naš grad Brod na Savi.

Prema kazivanju Stribora Uzelca Schwendemanna postojale su tri obitelji Cincara u početku: Petrovići, Dimovići i Popovići, a danas na žalost, nije ostao ni jedan Cincar u našem gradu.

Prema pisanju još jednog našeg uglednog povjesničara Zvonimira Toldija; 101 BRODSKA PRIČA-knjiga II, str. 181-„Prema predaji, baroknu kapelicu Sv. Petka nad vrelom podigao je oko 1770. god. ugledni bogati brodski trgovac, grčki doseljenik, Cincar Naum Dimović.“ Za pretpostaviti da je Naum Dimović rođeni brat ili neki rod od ukopanog SAJKA DIMOVIĆA, jer su obojica bili Cincari i bogati trgovci i grčki doseljenici. Kada govorimo o Makedoniji, onda se najvjerojatnije misli na grčki dio Makedonije. No, bilo kako bilo, teza i teorija o dva Grkokatolika, grko-katoličkoj grobnici i Grko-katoličkoj srušenoj crkvi, mislim da nikako ne drži vodu.


ŠTO KAŽE PROF. DR. RUDOLF HORVAT O BRODSKIM CRKVAMA U SVOJOJ KNJIZI HRVATSKA PROŠLOST
Citiram:

„Isprvice su u Brodu stanovali sami Rimokatolici. No, tijekom 18. vijeka doselilo se u Brod nekoliko obitelji istočno-pravoslavne vjeroispovijesti. A najviše ih je došlo iz Makedonije, da se ugnu turskomu nasilju. U Brodu je tako 1780. god. sagrađena Istočno-pravoslavna crkva sv. Georgija. (a ne Grko-katolička).

Kada je u Brodu 25. studenog 1800. boravio pakrački vladika KIRIL ŽIVKOVIĆ, posvetio je Istočno-pravoslavnu crkvu sv. Georgija jer tada je već u Brodu bilo toliko stanovnika istočno-pravoslavne vjeroispovijesti da je vladika Živković izradio osnutak posebne parohije. Prvim parohom postade Vasilije Kosić.“

SAKRALNI TURIZAM KAO SASTAVNI DIO TURISTIČKE PONUDE GRADA U SLUŽBI BROĐANA I GRADA SLAVONSKOG BRODA

Cilj mojih istraživanja o brodskim crkvama nije otkrivanje nekih povijesnih istina niti dokazivanja bilo čega u političkom smislu, nego promišljanje i razmišljanje kako bogatu i zanimljivu crkvenu arhitekturu, tradiciju i baštinu iskoristi u turističke svrhe, u interesu i Brođana i šire društvene zajednice.

Ovo nije pisao ni Srbin ni četnik, nego ugledni Hrvat i znanstvenik, poznati povjesničar prof. dr. Rudolf Horvat. Kao što je on Hrvat po nacionalnosti tako je i Darko Lončar Daky i po ocu i po majci Hrvat i vjerujem da obojica nemamo apsolutno nikakvih pretenzija da veličano ni Srbe ni srpsku pravoslavnu crkvu, a pogotovo ne poslije jedne brutalne velikosrpske agresije na našu Domovinu. Ipak, mišljenja sam da trebamo istinito, pravedno i pošteno tumačimo našu brodsku povijest i da ju ne bismo trebali mijenjati u dnevno-političke svrhe, onako kako nekome odgovara zbog političkih razloga.

No, međutim, ukoliko netko raspolaže sa materijalnim dokazima i znanstvenim podacima koji ukazuju na činjenicu da se u toj grobnici ne nalaze dva Cincara, nego dva Grko-katolika, ukoliko netko posjeduje bilo kakve podatke i informacije da na tom mjestu na Radničkom trgu u Drugom svjetskom ratu nije srušena Pravoslavna crkva nego Grko-katolička, pa onda molim, neka javno sa tim podacima izađu u javnost, a ne da kao neka babe tračare zivkaju telefonom ljude po gradu i negiraju i pljuju po meni i mojim istraživanjima i podacima do kojih sam ja došao.

Ja sam sa ovim završio priču o dvije tajanstvene grobnice na Radničkom trgu i više nemam što ni dodati ni oduzeti.

Bilo bi mi drago da Turistička zajednica Grada ovu priču iskoristi i ove dvije zanimljive grobnice o dva Cincara stavi u svoju turističku ponudu Grada i u tom kontekstu pozivam gradonačelnika Mirka Dusparu kao predsjednika Turističke zajednice Grada da razmisli o ovoj ideji, ali i katakombama i Kripti ispod Crkve Presvetog Trojstva o kojima sam također pisao i koje također mogu turistima biti i zanimljivi i atraktivni po uzoru na slične priče iz cijeloga svijeta. Hvala.


Autor: Darko Daky Lončar
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Mladi iz cijele Hrvatske borave u Slavonskom Brodu
Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ
Otvorena izložba 39. saziva Akvarelističke kolonije ʺSavaʺ
NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U MIROVINU: Osjetno veće mirovine imat će oni koji žele raditi do 70.
Maturanti zakazali na državnim maturama- na jesenskom roku sami ʺkomadiʺ i dvojčice
58 godina pčelarenja, tisuće i tisuće uboda
Oko 800 Brođana uživalo u futsal spektaklu
EKSKLUZIVNO - Jedini smo medij koji je danas razgovarao sa svećenikom o kojem danas bruji cijela Hrvatska... pročitajte njegovu izjavu
DERBI U SLAV. BRODU: Marsonia želi na vrh, Kutjevo ostanak na njemu
Požeško-slavonska županija kupila dvorac u Trenkovu za 220 tisuća eura
Vrijeme danas pretežno sunčano, ali svježe
Gesta hvale vrijedna! Čelnici općine Sibinj u posjeti svojoj sumještanki na njezin stoti rođendan
Posavska Hrvatska u novom broju donosi
Strah od brodskih tunela - STROGO ANONIMNO! Tri nove fotografije anonimnog pošiljatelja
Jakob Becker neugodno iznenađen postupanjem svojih radnika u općini Sibinj i ispričava se svojim korisnicima
Tomo Opačak digao poslovanje na višu razinu, time se svrstao u poduzetničke moćnike
Kaufland ponovno donira - školarcima 130 tona voća i povrća
Carina i Porezna od danas provode veliku akciju, evo koga će posebno nadzirat
Poziv na Informatičku radionicu namijenjena nezaposlenim osobama
EKSKLUZIVNO - Nepobitan dokaz, pogledajte VOJNO-TOPOGRAFSKU kartu Broda na Savi iz 1715. god. na kojoj je ucrtan tunel ispod Široke ulice. Tunel se koristio u vojne svrhe
Zbog izmjene toplovoda stanari Slavonije I od ponedjeljka neće imati toplu vodu
Ubojstvo u Orient Expressu zbilo se pokraj Strizivojne!
Sudjelujte na 1. MS Walk u Slavonskom Brodu
Ove subote na HRT-u emitiranje prve emisije ʺLijepom našomʺ iz Pleternice snimljene na Trgu bećarca

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Mladi iz cijele Hrvatske borave u Slavonskom Brodu

.

Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ

.

Otvorena izložba 39. saziva Akvarelističke kolonije ʺSavaʺ

.

NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U MIROVINU: Osjetno veće mirovine imat će oni koji žele raditi do 70.

.

Maturanti zakazali na državnim maturama- na jesenskom roku sami ʺkomadiʺ i dvojčice

.

58 godina pčelarenja, tisuće i tisuće uboda

.

Oko 800 Brođana uživalo u futsal spektaklu

.

EKSKLUZIVNO - Jedini smo medij koji je danas razgovarao sa svećenikom o kojem danas bruji cijela Hrvatska... pročitajte njegovu izjavu

.

DERBI U SLAV. BRODU: Marsonia želi na vrh, Kutjevo ostanak na njemu

.

Požeško-slavonska županija kupila dvorac u Trenkovu za 220 tisuća eura

Zajam svih vrsta za sve kojima je potrebna

Prodajem kuću

Krediti do 500.000 eura

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, ali svježe

.

Gesta hvale vrijedna! Čelnici općine Sibinj u posjeti svojoj sumještanki na njezin stoti rođendan

.

Posavska Hrvatska u novom broju donosi

.

Strah od brodskih tunela - STROGO ANONIMNO! Tri nove fotografije anonimnog pošiljatelja

.

Jakob Becker neugodno iznenađen postupanjem svojih radnika u općini Sibinj i ispričava se svojim korisnicima

.

Tomo Opačak digao poslovanje na višu razinu, time se svrstao u poduzetničke moćnike

.

Kaufland ponovno donira - školarcima 130 tona voća i povrća

.

Carina i Porezna od danas provode veliku akciju, evo koga će posebno nadzirat

.

Poziv na Informatičku radionicu namijenjena nezaposlenim osobama

.

EKSKLUZIVNO - Nepobitan dokaz, pogledajte VOJNO-TOPOGRAFSKU kartu Broda na Savi iz 1715. god. na kojoj je ucrtan tunel ispod Široke ulice. Tunel se koristio u vojne svrhe

.

Zbog izmjene toplovoda stanari Slavonije I od ponedjeljka neće imati toplu vodu

.

Ubojstvo u Orient Expressu zbilo se pokraj Strizivojne!

.

Sudjelujte na 1. MS Walk u Slavonskom Brodu

.

Ove subote na HRT-u emitiranje prve emisije ʺLijepom našomʺ iz Pleternice snimljene na Trgu bećarca

.

Roditelji zadovoljni uvjetima u kojima se djeca sada nalaze

.

Vrijeme danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Automobilom naletio na dvoje djece

.

Posjedujete zračnu pušku (zračnicu), ako niste trkom u policijsku postaju prijaviti... kazne su po novom zakonu ogromne

.

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske

.

ODLIČNE VIJESTI IZ VELIKE: Napuštena zgrada Orljave uskoro postaje svojevrstan poduzetnički inkubator

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline