NASLOVNACRNA
Ekskluzivno: EU uhvatio Jožu Galića. Tvrde da je varao s fondovima, traže od DORH-a da ga goni

FOTO: plavakamenica/gastroeno

Ekskluzivno: EU uhvatio Jožu Galića. Tvrde da je varao s fondovima, traže od DORH-a da ga goni

24.6.2021. 19:02 | Ana Raić Knežević IZVOR: www.telegram.hr PREGLEDA: 1825

Josip Galić dobio je sredstva iz EU fondova za velebnu vinariju u Kutjevu. Europski ured otkrio je malverzacije i traži nazad 10 milijuna kuna.

U svom najnovijem izvješću, Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) objavio je detalje o malverzacijama europskim novcem u Hrvatskoj. Jedan od slučajeva povezuje se s vinarijom koja je građena europskim sredstvima, a radove je obavljala tvrtka u vlasništvu vinarevog sina.

Takav sukob interesa nije dopušten ni po hrvatskim ni po europskim pravilima, pa OLAF traži da se nešto više od 1,3 milijuna eura vrati u EU fond. Hrvatskom tužiteljstvu preporučeno je da protiv vinara i izvođača radova pokrene kazneni postupak.


Telegram neslužbeno doznaje da se u ovom slučaju radi o Vinariji Galić u vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata Josipa Galića. Riječ je o tajkunu bliskom HDZ-u o kojem je Telegram često pisao. Drago Hedl otkrio je, primjerice, kako je Galić dobio 7 milijuna kuna iz kompromitiranog Vladinog projekta za spas Slavonije, a tim je novcem obnovio svoj hotel na Rabu. Pisali smo i o Galićevom sinu, Ini Galiću koji je nedavno nepravomoćno osuđen zbog sumnje da je sudjelovao u namještanju javnih poslova.

Rekonstruiran tijek novca

OLAF je nedavno priopćio kako su rekonstruirali nezakoniti tijek novca povučenog iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EAGF) za gradnju vinarije. Naime, iako vinarija nije bila dužna objaviti natječaj za odabir izvođača koji će im izvoditi radove, propisi ne dopuštaju da u posao bude uključen itko povezan s primateljem pomoći iz EU fonda. Drugim riječima, zabranjeno je odabrati izvođača s kojim postoji jasan sukob interesa, odnosno osobna ili poslovna povezanost.

OLAF tvrdi da je jasno dokazao kako su u slučaju gradnje vinarije ta pravila zanemarena. Tako je Galićeva tvrtka prvo dodijelila ugovor o građenju vrijedan tri milijuna eura firmi koja nema niti jednog zaposlenog, da bi zatim, tvrdi OLAF, oni kao podizvođača uzeli Presoflex, firmu koju vodi Ino Galić. U OLAF-u su uvjereni da je jedina svrha ovog manevra bila sakriti evidentan sukob interesa od nacionalnih vlasti.

Olaf će tražiti povrat novca

“Nakon zatvaranja istrage, OLAF je dao preporuke Generalnoj upravi Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) da povrati puni iznos od nešto više od 1,3 milijuna eura, kao i da hrvatskom javnom tužitelju izda nalog za pokretanje kaznenog postupka protiv korisnika, izvođača, podizvođača i svih njihovih odgovarajućih menadžera”, navodi se u izvještaju.

Osim toga, OLAF je dao preporuke DG AGRI-u za rješavanje administrativne slabosti u hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju: nužno je bolje regulirati pravila o sukobu interesa jer se ona tiču samo korisnika sredstava EU i glavnog dobavljača, pa ih se lako može zaobići korištenjem podizvođača.

Galić: Nismo kršili pravila

Iz Galićeve tvrtke za Telegram tvrde kako nije točno da su radove dodijelili bilo kojem povezanom društvu, pa tako ni tvrtki u vlasništvu sina gospodina Josipa Galića.

“Projekt Izgradnja podruma za proizvodnju vina s popratnim sadržajima, tvrtka Galić d.o.o. u cijelosti je realizirala sukladno propisanim uvjetima Natječaja i kriterijima Pravilnika. Glavni izvođači s kojima su ugovoreni radovi na izgradnji vinarije odabrani su temeljem tržišno najpovoljnije ponude.

Glavni izvođači su samostalno, u okviru svojih ugovornih i zakonskih ovlaštenja, povjerili podizvođačima obavljanje određenih poslova pri izgradnji građevine”, odgovorili su na Telegramov upit. Drugim riječima nije Galić dodijelio poslove svom sinu, već su to eventualno učinili izvođači koje je on angažirao. To je, uostalom, utvrdio i OLAF.

Hoće li biti otvorena istraga?

Da upravo tvrtka Presoflex koju vodi Ino Galić radi na vinskim podrumima u Kutjevu, pisao je prije gotovo dvije godine lokalni 034portal. Eksplicitno su naveli da su radove izvodili radnici Presoflexa koji vodi vinarev sin Ino Galić. Još nekoliko portala kasnije je objavilo identičnu informaciju. Tada, međutim, nitko od nadležnih nije reagirao.

Hoće li biti ikakve reakcije sada, nakon istrage OLAF-a, pitali smo državno odvjetništvo. Zanimalo nas je hoće li, kao što to traži europski ured, pokrenuti kazneni postupak protiv Galića i ostalih.

Odgovor nam je stigao iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu. Kažu da su još lani zaprimili anonimnu prijavu o sumnjivom tijeku novca iz EU fonda za gradnju Vinarije Galić ta da od tada provode izvide. Hoće li otvoriti, istragu još nisu odlučili.

Koliko je novca povukao Galić?

Inače, ukupna prijavljena vrijednost Projekta Izgradnja podruma za proizvodnju vina s popratnim sadržajima prije realizacije iznosila je 23.470.419,77 kuna, navode iz Galićev tvrtke. Prihvatljivih troškova, kažu nam, bilo je ukupno 20.094.884,58 kuna.

“Ukupna potpora isplaćena društvu Galić d.o.o. po osnovi sufinanciranja Projekta iznosila je 10.047.442,29 kuna, dok je ukupno ulaganje u Projekt u konačnici iznosilo 32.425.719,37 kuna”, ističe Galić.

HDZ se hvalio ovim projektom

Tom njegovom investicijom, za koju OLAF sada kaže da nije provedena u skladu sa zakonom, hvalio se i HDZ. Na svojim službenim stranicama objavili su detalje posjeta kandidata za Europski parlament Vinariji Galić, u vrijeme predizborne kampanje 2019. godine. Tvrdili su tada da je ova vinarija “sjajan primjer proizvodnog ‘hi-techa’, kao i industrijske arhitekture smještene u samom središtu starog i slikovitog Kutjeva”.

“Za izgradnju ove moderne vinarije obitelj Galić je iz EU fondova uspjela povući čak 30 milijuna kuna”, istaknuli su. No, ako bude realiziran zahtjev OLAF-a, više od 10 milijuna kuna trebalo bi biti vraćeno u EU fond.

Galić: Kapital se uvijek nađe

O izgradnji Galićeve vinarije puno se pisalo, dosad isključivo u pozitivnom kontekstu. Za projekt tog zdanja zagrebački arhitekti Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković, koji stoje iza arhitektonskog studija “Dva arhitekta”, osvojili su prestižnu američku nagradu Architecture MasterPrize 2019., i to u konkurenciji najboljih svjetskih ostvarenja iz 65 zemalja.

Sam Josip Galić nedavno je za Lider ispričao kako upravo gradnju nove vinarije u Kutjevu 2018. smatra vrhuncem svoje poduzetničke priče. Taj ga je projekt, kaže, iscrpio intelektualno, fizički i financijski. Vinarija je prema njegovim riječima stajala oko 63 milijuna kuna. Od toga iznosa, objašnjava, oko 30 posto sufinancirano je sredstvima iz europskih fondova. Novac EU fondova upotrijebili su i za rekonstrukciju vinograda te Vinsku omotnicu za marketing na tržištima trećih zemalja.

U kontekstu najnovijeg nalaza OLAF-a, u oči upada i Galićeva izjava iz istog intervjua u Lideru: “Kada postoje želja i volja, kapital se uvijek nađe. To je i moj savjet za mlađe poduzetnike koji kreću u svoje poslovne pustolovine”.

Zatim još dodaje: “Za prijavu na natječaje često se traži, prema našem mišljenju, nepotrebna dokumentacija koju državne institucije već imaju. Također treba olakšati dio nameta u obliku poreza, olakšati sustav te poticati poduzetnički duh. Izazovno je sve to, ali kada naiđemo na problem, uvijek smatram da je rješenje u strpljenju. Moramo ići u posao hladnom glavom i razmišljati racionalno kako bismo se mogli nositi sa svim problemima”.

Izvor: www.telegram.hr

Tagovi: eu fondovi, financiranje, fondovi, Josip Galić, kutjevo, olaf, vinarija, vinarija Galić,

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

OLAF objavio da se u HR varalo s EU novcem. Ma nemoguće, pogotovo kod nas u Slavoniji?!
U energetskoj obnovi oko 2000 kuća sadržana je jedna skrivena opasnost
Pleternica uz Trg bećaraca dobiva i muzej, a Sl. Brod samo muzej posvećen tamburi! Kako i zašto?
Projekt trebao spriječiti iseljavanje, a milijune povukli ʺlokalni šerifiʺ, njihovi partneri, donatori, kumovi...
FOTO: Press berba u vinogradima vinarije Galić
EKSKLUZIVNO: Razgovor s Vanesom, evo kada joj je prvi nastup
I dalje sunčano i vruće
Objavljeno tko ima pravo besplatno dobiti novu osobnu iskaznicu
Zamjenica gradonačelnika uručila vrijednu opremu za bebe u pet brodskih obitelji
ŽUPAN MARUŠIĆ SPASIO MUŠKARCA OD SIGURNE SMRTI: ʺReanimirao ga je do dolaska Hitneʺ
NJEMAČKA: Od 1. kolovoza karantena za povratnike s odmora?
HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA: Velika opasnost od šumskih požara!
Biciklisti će na 12. memorijalnom biciklističkom ultramaratonu prolaziti kroz Sl. Brod
BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci
Poznati lijekovi koje koristi veliki broj ljudi povlače se iz hrvatskih ljekarni
Kolika bi vam plaća bila dovoljna da bezbrižno živite, povremeno negdje otputujete, a pritom i nešto uštedite? Pogledajte izračun
Nakon uvođenja eura cijene će morati biti iskazane i u kunama i u eurima, a uz to trgovci će se pozvati i da potpišu etički kodeks
30. obljetnica prve tenkovske postrojbe Hrvatske vojske
Danas sunčano i vruće
Nakon toplinskog vala, oluja i tuča
Sinoć na Pelješkom mostu i Brođani
Smijenjen Šuker, iz igre ispao i Dubravko Galović
TEŠKA PROMETNA NESREĆA: Poznat uzrok!
Novost u Tvrđavi Brod

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

EKSKLUZIVNO: Razgovor s Vanesom, evo kada joj je prvi nastup

.

I dalje sunčano i vruće

.

Objavljeno tko ima pravo besplatno dobiti novu osobnu iskaznicu

.

Zamjenica gradonačelnika uručila vrijednu opremu za bebe u pet brodskih obitelji

.

ŽUPAN MARUŠIĆ SPASIO MUŠKARCA OD SIGURNE SMRTI: ʺReanimirao ga je do dolaska Hitneʺ

.

NJEMAČKA: Od 1. kolovoza karantena za povratnike s odmora?

.

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA: Velika opasnost od šumskih požara!

.

Biciklisti će na 12. memorijalnom biciklističkom ultramaratonu prolaziti kroz Sl. Brod

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

.

Poznati lijekovi koje koristi veliki broj ljudi povlače se iz hrvatskih ljekarni

.

Kolika bi vam plaća bila dovoljna da bezbrižno živite, povremeno negdje otputujete, a pritom i nešto uštedite? Pogledajte izračun

.

Nakon uvođenja eura cijene će morati biti iskazane i u kunama i u eurima, a uz to trgovci će se pozvati i da potpišu etički kodeks

.

30. obljetnica prve tenkovske postrojbe Hrvatske vojske

.

Danas sunčano i vruće

.

Nakon toplinskog vala, oluja i tuča

.

Sinoć na Pelješkom mostu i Brođani

.

Smijenjen Šuker, iz igre ispao i Dubravko Galović

.

TEŠKA PROMETNA NESREĆA: Poznat uzrok!

.

Novost u Tvrđavi Brod

.

CLEIN OTAC MOLI ZA POMOĆ: ʺNudim 30.000 eura onome tko mi dovede kćer!ʺ

.

Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke

.

Evo zašto ne radi rentgen u brodskoj bolnici

.

S polica se povlači poznati saladoledi

.

Danas sunčano, temperatura i do 35 °C

.

Brzi ručak za 10, 15 kuna: Recept za tortilje savršene da ih ponesete na kupanje

.

DOŠLO JE DO NEKOLIKO INCIDENATA: Intervenirala policija

.

Zašto se putnici u autobusima ne vežu? Iako je obavezno, vezanje ne kontroliraju ni vozači ni policija

.

ʺPAOʺ JOŠ JEDAN: U stanu mu pronašli drogu

.

POTRAGA U SLAVONSKOM BRODU: Traga se za 16-godišnjom djevojkom

.

Evo gdje od sutra možete podić covid-potvrde

FOTONALAZ

VIDEO: Evo kako se ʺmomciʺ danas zabavljaju