NASLOVNADRUŠTVO
Europska komisija odobrila: Sektoru stočarstva dodatnih 220 milijuna kuna potpora

FOTO: Agroklub

Europska komisija odobrila: Sektoru stočarstva dodatnih 220 milijuna kuna potpora

5.8.2021. 20:06 | Agroklub IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 401

Europska komisija odobrila je konačne promjene Programa ruralnog razvoja kojima su sektoru stočarstva odobrene dodatne potpore u iznosu od dodatnih 130 milijuna kuna putem mjere Dobrobit životinja te dodatnih 90 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Dakle, sveukupno za stočare dodatnih 220 milijuna kuna potpora. 

Kako podsjećaju, osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije, Ministarstvo je donijelo i niz programa potpore, između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, a u izradi su programi potpore za sektore peradarstva i mliječnog govedarstva. Također, uslijed povećanja cijena žitarica i ostalih komponenti stočne hrane ministrica Marija Vučković je na posljednjom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva država članica EU pozvala Europsku komisiju da ispita sve mogućnosti dodjele financijske potpore u cilju stabilizacije sektora, kao i mogućih drugih mehanizama koji bi osigurali ravnopravni položaj naših proizvođača na globalnom tržištu, pri čemu je zahtjev podržalo 15 zemalja članica. 

"Očekuje se daljnje praćenje stanja od strane EK, kao i poduzimanje eventualno potrebnih izvanrednih mjera", naglašavaju pritom. 


Covid mjere potpore

Podsjećaju i da su, kako bi se doprinijelo normalizaciji stanja na tržištu te ublažile posljedice prouzročene pandemijom doneseni su brojni programi potpora koje su stočari mogli koristiti.

Tako su Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. su provedene mjere pomoći namijenjene malim poljoprivrednim gospodarstvima za održavanje postojeće razine i povećanja proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda u stočarskim podsektorima govedarstva, svinjogojstva, konjogojstva, ovčarstva, kozarstva i peradarstva, ukupne vrijednosti veće od 25 milijuna kuna.

Usvojena je i mjera za interventni otkup viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstvu te otkup viškova drugih proizvoda od potencijalno ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača, putem robnih rezervi Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U okviru mjere je proveden otkup tržišnih viškova mlijeka od malih mljekara u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, a oni ustupljeni posrednicima u lancu donirane hrane. Provedena je izvanredna mjera pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje te za subjekte koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara, ukupne vrijednosti 9 milijuna kuna.

Nadalje, Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima (putem Privremenog okvira) obuhvaćene su potpore uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele, tovne junadi i krmača vrijedne 44 milijuna kuna, dok je kroz Program privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača svinja u RH potporu ostvarilo 1.318 korisnika, za 39.808 grla u ukupnom iznosu od gotovo 6 milijuna kn. Za provedbu Programa potpore proizvođačima tovnih svinja osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu za 2021. godinu u ukupnom iznosu od tri milijuna kuna.

Pomoć osigurana i pčelarima 

"Uz navedeno Ministarstvo je reagiralo i kroz Program potpore u vrijednosti od milijun kuna kako bi se pomoglo pčelarima iz Međimurske županije sanirati štete nastale zbog masovnog pomora pčela", podsjećaju dalje.

Vlada RH je, pak, donijela Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala u vrijednosti od tri milijuna kuna provedbom kojeg će se sanirati štete nastale uslijed nepovoljnih meteoroloških prilika ovog proljeća, odnosno izostanka pčelinje paše.

Iz Ministarstva navode i da je u posljednjem tjednu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, državama članicama omogućeno programiranje nove mjere unutar Programa ruralnog razvoja M21. Izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19 u iznosu od 360 milijuna kuna. U siječnju je isplaćeno 128 milijuna kuna potpora temeljem zahtjeva podnesenih na prva dva natječaja, a na novim natječajima u ožujku zatražena je potpora u ukupnom iznosu većem od 79 milijuna kuna.

Program ruralnog razvoja

U sklopu operacija podmjere 4.1. Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva u protekle dvije godine raspisali su, kažu, nekoliko natječaja. Ukupna raspoloživa sredstva za Natječaj za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš su bila 50 milijuna kuna. Za sektor tovnog govedarstva u tijeku 2020. godine raspisan je Natječaj za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te su povećana sredstva na iznos od 152 milijuna kuna.

Raspisan je i Natječaj za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva u vrijednosti od 250 milijuna kuna te za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš u vrijednosti od 50 milijuna kuna, pri čemu su potencijalni korisnici oni koji su podnijeli zahtjev za potporu na Natječaju za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva.

"Također, otvoren je natječaj za ulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 100 milijuna kuna", nabrajaju potpore

Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Zaključno, navode i da je u pripremi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu pri čemu se razmatraju i kriteriji za dodjelu. Najpovoljniji ponuditelj na natječaju za zakup utvrđivat će se na temelju ostvarenih bodova pri čemu se predlaže dodjela najvećeg broja ponuditeljima koji se bave proizvodnjom u sektorima koji na poljoprivrednom zemljištu ostvaruju dodanu vrijednost, a stočarstvo je jedan od tih sektora.

"Osobito se razmatra položaj za stočare koji u odnosu na broj uvjetnih grla ne raspolažu dovoljnim površinama poljoprivrednog zemljišta", naglašavaju.

Kako je objavila i Europska komisija, odobrena je i mjera koja će omogućiti državama članicama da isplaćuju potporu dohotku i određene programe ruralnog razvoja s višom razinom predujma: do 70 posto (od 50%) izravnih plaćanja i 85 posto (od 75%) plaćanja za ruralni razvoj.

Primjenjuju se pritom zaštitne mjere za zaštitu proračuna EU-a pa se plaćanja mogu isplaćivati ​​nakon dovršetka kontrola i provjera te od 16. listopada 2021. Nedavno je, podsjećaju, paket mjera potpore vinskom sektoru produljen do sredine listopada 2021.

izvor: www.agroklub.com

Tagovi: eu, najava, poljoprivreda, sredstva, mjera

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Recept za sočne pite punjene mljevenim mesom

.

Ivo: ʺNamjerno je povrijeđeno moje dostojanstvo, a onda me još nazivaju i lažljivcem!ʺ

.

HZJZ objavio detaljne upute za škole. Evo tko i kada mora ići u samoizolaciju

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

.

Nacionalni dan multiple skleroze

.

Ukida se grupno vaganje u školama: ʺDjeca su se izgladnjivala, bila pod stresom...ʺ

.

Skitam i fotkam

.

Nakon jutarnje magle sunčano i toplo

.

Koʼ 1 Magarac

.

Recept za prefini egipatski složenac sa sirom i mljevenim mesom

.

Što će biti s hrvatskim svinjogojstvom ako se zabrani kastracija?

.

Pacijenti će također trebati covid-potvrde, evo o kojim je pacijentima riječ...

.

VAŽNO: Obavijest iz HŽ-a za sve učenike!

.

Za vikend sunčano i toplo, a od ponedjeljka stiže zahlađenje

.

BPŽ, NOVI PODACI STOŽERA: U samoizolaciji više od 540 osoba

.

Proslavljena 20. obljetnica biskupskog ređenja nadbiskupa Hranića

.

Hoće li ovaj korov prerasti prometni znak? Možda onda reagira i brodski Komunalac

.

Jutro na brodskoj tržnici. Evo fotki

.

Ovaj vikend temperature i do 30, početkom slijedećeg tjedna promjena vremena

.

Danas pretežno sunčano i toplo

.

Recept za zapečeni kaubojski grah s mljevenim mesom

.

Beroš: ʺTko se od zdravstvenih djelatnika ne želi cijepiti ni testirati, neće primiti ni naknadu!ʺ

.

Pogledajte 15 kraljevskih imena za vaše male princeze

.

HZZO na listu osnovnih lijekova dodao lijekove za cističnu fibrozu

.

TKO JE BOLJI: Brođani ili Gradiščani? Donosimo podatke

.

SLAVE GODINU DANA: Održana zajednička sjednica

.

Umjesto cjepiva protiv hepatitisa, dojenče dobilo cjepivo protiv korone

.

VELIKE KAZNE: Bijeg s mjesta prometne nesreće sa stradalim osobama i nije najpametnije rješenje

.

Kada bih se ponovo rodio i mogao birati izabrao bih tebe

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

FOTONALAZ

Hoće li ovaj korov prerasti prometni znak? Možda onda reagira i brodski Komunalac