SB Online

Europski trgovački lanci počeli ograničavati kupovinu ulja - žele izbjeći paniku

PRIJE 2 GODINE
AGROKLUB.COM/AGROKLUB.COM
PRIKAZA: 1349

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Europski trgovački lanci počeli ograničavati kupovinu ulja - žele izbjeći paniku SB Online | Europski trgovački lanci počeli ograničavati kupovinu ulja - žele izbjeći paniku

PRIJE 2 GODINE
AGROKLUB.COM/AGROKLUB.COM
PRIKAZA: 1349

Europsko tržište se već suočava s problemima u međunarodnom lancu opskrbe hranom izazvane sukobom u Ukrajini. Euractiv navodi da je trenutno najveći onaj s opskrbom suncokretovim uljem.

Naime, pojedini europski trgovci na malo počeli su poduzimati drastične korake ograničavanja kupnje ovog proizvoda po potrošačuiz straha da će rat u Ukrajini izazvati nestašicu hrane i izazvati paničnu kupovinu.

Većina svjetskog izvoza ove osnovne namirnice u ljudskoj prehrani otpada na Rusiju i Ukrajinu. Do 45 posto onog koje je prerađeno u EU imalo je sirovinu uvezenu iz Ukrajine.

Manjak za šest tjedana? Prema Europskoj asocijaciji za biljno ulje, Fediol, procjenjuje se da će raspoložive zalihe sirovog suncokretovog ulja u EU trajati između četiri do šest tjedana. Nakon toga se očekuje manjak rafiniranog na europskom tržištu.

Veliki dio prehrambene industrije ovisi od opskrbe ovim uljem. Neizostavna je namirnica u proizvodnji hrane - koristi se u konzerviranim proizvodima, umacima, majonezi, različitim namazima i pekarskim proizvodima. Važno je u hotelsko - restoranskom i općenito ugostiteljskom sektoru, a sirovina je za oleokemijsku i energetsku industriju, na primjer u proizvodnji biodizela.

Alternative, ulja repice, kokosa, palme i soje, su dostupne, ali cijeli sektor biljnog ulja doživljava skok cijena. Naime, indeks njegovih cijena koje je objavila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) dostiže rekordnih 8,5 posto povećanje proteklih dana.

Također, problem je što se etikete za ovu vrstu proizvoda tiskaju jednom godišnje, a promjene su dovele do problema označavanja na njima. 

Strah od panične kupovineNekoliko poznatih španjolskih trgovačkih lanaca već je odlučilo ograničiti količinu suncokretovog ulja dostupnog za kupovinu po potrošaču i to na 5 litara. 

Europska komisija je upozorila na takve radnje jer smatraju da bi one mogle signalizirati potrošačima da nema dovoljno hrane, što bi izazvalo paničnu kupovinu. Povučene su paralele s kupovinom toaletnog papira u prvim danima pandemije Covida.

U Italiji su zalihe ove robe pri kraju pa su nacionalni trgovci na malo, kao što su Coop, Eurospin, Famila i Mega, počeli ograničavati kupovinu u regijama Ligurija, Toskana i Veneto gdje dopuštaju najviše dvije boce po kupcu. U pojedinim toskanskim supermarketima može se kupiti samo 5l suncokretovog i 2l kukuruznog ulja.

Ako bi rat prestao u narednih nekoliko dana, povratak u normalu bi i dalje bio složen", rekao je Carlu Tampieriu, predsjednik nacionalne asocijacije ulja iz sjemena (Assitol).

Argentina i Južna Afrika alternativno tržište?Španjolska industrija jestivog ulja ne vidi razloga za trenutnu zabrinutost.

"Kratkoročno, ne bi trebalo biti nestašice", rekao je generalni direktor nacionalnog udruženja prerađivača jestivog ulja i punionica (Anierac), Primitivo Fernández. Priznao je da će, ako se sukob nastavi, biti potrebno tražiti drugi izvor za ovaj proizvod. Dodao je da bi uzgoj suncokreta i drugih uljarica trebalo poticati u Španjolskoj i drugdje u Europi, uključujući područja koja su ostavljena na ugaru za bioraznolikost ili druge svrhe. Što se tiče rješenja, Fernández je naveo da su na južnoj hemisferi već identificirali neke potencijalne zemlje za ovu proizvodnju, poput Argentine i Južne Afrike koje se također istražuju kao potencijalno alternativno tržište za ostatak Evrope.

Ovaj poziv ponovili su i francuski predsjedavajući Vijećem EU i drugi ministri poljoprivrede EU-27, koji bi željeli odvojiti deset posto poljoprivrednog zemljišta predviđenog za pejzaže visoke bioraznolikosti za proizvodnju proteinskih usjeva.

(Izvor: agroklub.com)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: