NASLOVNA

Evo detalja o novoj školskoj godini. Ministar se predomislio oko covid-potvrda

4.9.2021. 13:03 | index IZVOR: index.hr PREGLEDA: 1265

NOVA školska 2021./2022. godina počet će u Hrvatskoj u ponedjeljak nastavom uživo za oko 313 tisuća učenika osnovnih i 143.200 učenika srednjih škola s blažim epidemiološkim mjerama protiv epidemije covida-19 u odnosu na prethodnu školsku godinu te uz besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce.

Blaže epidemiološke mjere odnose se i na predškolske ustanove, a o svim tim mjerama uoči ponedjeljka, 6. rujna, kada će početi nova školska godina, izvijestilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim mrežnim stranicama.

Bez mjerenja temperature na ulazu, maske tek ako razmak nije dovoljan Uz ostalo dopušta se druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebice u dječjim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolske dobi te u školama tijekom izvođenja izborne nastave.


Spomenuta mjera odnosi se i na nastavu stranih jezika, fakultativnu nastavu, dodatnu i dopunsku nastavu, programe produženoga boravka i produženoga stručnog postupka, nastavu jezika i kulture nacionalnih manjina po Modelu C, pripremnu i dopunsku nastavu hrvatskoga jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik i slično.

Bit će dopušteno i seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, praktikumima za praktičnu nastavu, kao i treninzi djece i učenika u školskim dvoranama i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a dopušteni će biti i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama i za manje uzraste.

Školskom osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu, već će je oni mjeriti kod kuće, a ako će im temperatura biti povišena, trebat će ostati kod kuće dok se ne izliječe.

Fuchs se predomislio oko covid-potvrda za roditelje Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, kao što su priredbe i slično, morat će imati covid-potvrde. Bit će dopušteni i roditeljski sastanci uživo i informacije roditeljima. Fuchs je jučer prvo najavio da će roditelji za prisustvovanje roditeljskim sastancima morati imati covid-potvrde, no nakon negativnih reakcija u javnosti objavio je kako covid-potvrde ipak neće biti potrebne.

Također, učenička praksa kod poslodavaca održavat će se bez ograničenja, po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a i studentska praksa bit će delimitirana.

Maske nisu obvezne za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, kao i za učenike viših razreda osnovne škole (od 5.do 8. razreda) ako u učionicama postoji razmak od metar i pol te za srednjoškolce ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra.

Ako se ti uvjeti neće moći ostvariti, maske će biti obvezne za učenike viših razreda osnovne škole i za srednjoškolce.

Osim toga, lokalni stožeri mogu, na temelju povoljne epidemiološke situacije, ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, cijepljeno je gotovo 58 posto djelatnika u školama, dok postotak cijepljenih u gimnazijama doseže gotovo 60 posto.

Novosti - nacionalni ispiti, probna matura Nova školska godina donosi i dvije nove aktivnosti koje će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja - NCVVO. Riječ je o nacionalnim ispitima i probnoj maturi.

Nacionalne ispite tako će provesti NCVVO u 80 osnovnih škola u Hrvatskoj za učenike petih i osmih razreda radi vrednovanja, a bit će objavljeni 15. ožujka iduće godine. Uz ispite bit će objavljene i detaljne upute za njihovu provedbu. Ispiti će biti provedeni kao dio nastavnoga procesa te će se provoditi do 15. travnja 2022., a očekuje se da će se većina odgojno-obrazovnih ishoda predviđenih kurikulumom za završni razred do tada obraditi.

Tijekom provedbe probnih ispita nastavnici će ocijeniti ispite te unijeti rezultate svojih učenika u online sustav koji će pripremiti NCVVO.

Nakon provedbe probnih ispita učenici i nastavnici će ispunjavati online upitnike u kojima će moći izraziti svoje mišljenje o provedenim probnim ispitima i načinu provedbe.

Preporuke - nastava licem u lice Uz početak nove školske godine mjerodavno ministarstvo objavilo je i upute i preporuke u kojima je, među ostalim, istaknuto da je, bez obzira na to što smo još suočeni s epidemijom bolesti covid-19, ukinut niz mjera te u ovom trenutku nema zapreka da se odgojno-obrazovni rad u dječjim vrtićima i školskim ustanovama izvodi neposredno, tj. licem u lice.

Jer, kako je navedeno, povratak u dječje vrtiće i škole ključan je za odgoj i obrazovanje djece i učenika, a posebice za njihov emocionalni, kognitivni, socijalni i profesionalni razvoj. Osobito je važan za djecu i učenike u riziku te djecu i učenike iz ranjivih skupina. To je primarni razlog zbog kojega je nužno osigurati da se sva djeca vrate u dječje vrtiće, a učenici u škole.

U dokumentu se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022. u uvjetima povezanima s bolesti covid-19.

Istaknuto je kako, unatoč navedenom, i dalje treba voditi računa o epidemiološkoj situaciji i mjerama kojih se treba pridržavati.

Izvor:www.index.hr

Tagovi: škola, mjere, koronavirus, covid-potvrde

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

VELIKA ZVIJEZDA DANAS U SL. BRODU: Evo koju poruku je poslao

.

KOD SL. BRODA GORIO AUTO: Gasili ga djelatnici Ribarske kuće. Vatrogasci objavili fotke

.

Nova prevara se širi WhatsAppom

.

BRODSKI MATURANTI: Biramo najbolje odijelo Norijade. Evo pravila

.

Izlazak sunca u čaši: Recept za smrznutu tequila sunrise Margaritu

.

BROĐANI GLASALI: Evo tko je najbolji, a tko najgori političar

.

Pogledajte nove cijene goriva...

.

ULOŽENI SU VAŠI NOVCI: Pogledajte kako danas izgleda brodsko odmaralište na Korčuli

.

Mladić (19) prevozio šljunak. Kamion se prevrnuo, doznajemo je li ozlijeđen

.

Evo koje će sve ulice sutra u Sl. Brodu biti zatvorene

.

JUČER POTRAGA: Na terenu bio brodski HGSS, objavili slike terena

.

EVO ŠTO KAŽU: Policija zbog maturanata poslala priopćenje

.

Visoke temperature negativno utječu na krave - što možete napraviti?

.

Vlado Šeks, ponovno, stiže u Sl. Brod, evo što je sada povod

.

SAMO U SLAVONIJI: Policija u upravljanju osobnim automobilom zatekla dijete, ocu prijeti do 60 dana zatvora

.

Danas sunčano uz temperaturu do 32 °C

.

Stiže drastična promjena vremena: Temperature padaju na samo 15 stupnjeva

.

Čini se da do zabrane rada nedjeljom ipak neće doći

.

Ministrica i načelnik potpisali novi ugovor. Objavljeni su detalji

.

Marijanski koncert dječje skupine Folklornog ansambla Broda

.

GRAD OBJAVIO: Uskoro novost na jednom brodskom parkiralištu

.

Nove cijene goriva: Evo što vas od sutra očekuje na pumpama

.

NESREĆA U SL. BRODU: U petak se teško ozlijedio mladić

.

Dusparina zamjenica danas posjetila četiri mlade obitelji. Povod je demografska mjera...

.

Maturanti i ove godine u centru Sl. Broda plesali kolo

.

TAKO SE TO RADI: Brođani prvaci Hrvatske!

.

Prijave za upis u I. razred srednje škole počinju u ponedjeljak

.

Danas promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja

.

Brođani treći u Hrvatskoj!

.

Grupa ʺOpća opasnostʺ ponovno je napunila pleternički hipodrom, a Pero ima poruku za mlade...

FOTONALAZ

Današnje otvaranje ceste palo u ʼdrugi planʼ?