SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Evo kada naplatne kućice na autocestama odlaze u povijest

SB Online | Evo kada naplatne kućice na autocestama odlaze u povijest SB Online | Evo kada naplatne kućice na autocestama odlaze u povijest

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Andrea Lužanac

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Naplatne kućice na autocestama uskoro odlaze u povijest. Naime, iste bi trebao zamijeniti novi sustav, a to bi trebalo biti od 2025. godine. 

Ministarstvo prometa očekuje od siječnja sljedeće godine raspisivanje natječaja za nabavu novog sustava, a isti natječaj bit će otvoren 45 dana. Ako ne bude puno žalbi, izvođač bi mogao biti odabran do svibnja, a do rujna bi ugovor mogao biti sklopljen.

Ugradnja ovog sustava kao i njegovo testiranje, predviđeno je tijekom 2024. godine. Naplatne kućice odlaze u povijest samo na autocestama kojima upravlja HAC, a uvođenje novog sustava stajalo bi oko 750 milijuna kuna.

S novim sustavom nestat će i potreba za naplatnim kućicama koje će biti srušene, ali ne sve odjednom. Kako piše Jutarnji, vozači će moći birati između dvije opcije naplate cestarine. Naime, moći će birati li u automobilu imati transponder (DSRC sustav) koji će bežičnom tehnologijom registrirati njihov ulazak i izlazak s autoceste ili će cestarinu plaćati sustavom očitavanja registracije.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: