Evo kada naplatne kućice na autocestama odlaze u povijest

FOTO: evarazdin.hr

22.10.2022. | 20:01 | Andrea Lužanac
Pregleda: 1573

Naplatne kućice na autocestama uskoro odlaze u povijest. Naime, iste bi trebao zamijeniti novi sustav, a to bi trebalo biti od 2025. godine. 

Ministarstvo prometa očekuje od siječnja sljedeće godine raspisivanje natječaja za nabavu novog sustava, a isti natječaj bit će otvoren 45 dana. Ako ne bude puno žalbi, izvođač bi mogao biti odabran do svibnja, a do rujna bi ugovor mogao biti sklopljen.

Ugradnja ovog sustava kao i njegovo testiranje, predviđeno je tijekom 2024. godine. Naplatne kućice odlaze u povijest samo na autocestama kojima upravlja HAC, a uvođenje novog sustava stajalo bi oko 750 milijuna kuna.


S novim sustavom nestat će i potreba za naplatnim kućicama koje će biti srušene, ali ne sve odjednom. Kako piše Jutarnji, vozači će moći birati između dvije opcije naplate cestarine. Naime, moći će birati li u automobilu imati transponder (DSRC sustav) koji će bežičnom tehnologijom registrirati njihov ulazak i izlazak s autoceste ili će cestarinu plaćati sustavom očitavanja registracije.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI