SB Online

Evo koje banke će provoditi subvencionirane stambene kredite

PRIJE 7 MJESECI
034 PORTAL/MPUGDI
PRIKAZA: 1100

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Evo koje banke će provoditi subvencionirane stambene kredite SB Online | Evo koje banke će provoditi subvencionirane stambene kredite

PRIJE 7 MJESECI
034 PORTAL/MPUGDI
PRIKAZA: 1100

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je objavila popis banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita. Riječ je o 12 banaka, za koje je nakon pregleda i ocjene ponuda utvrđeno da ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom.

Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 3,12 do 3,75 posto.Kreditne institucije (banke) ugovorom su se obvezale obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetom koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom.Podsjetimo, poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, APN je objavila 15. veljače 2023. dok je rok za dostavu ponuda bio 24. veljače 2023. godine.

Prijave građana putem banakaod 20. ožujka 2023.

8.ožujka 2023.godine predviđena je objava oglasa o početku subvencioniranja stambenih kredita, kada će građani moći početi podnositi svoje zahtjeve bankama.Zaprimanje prijava u APN, koje banke predajuu ime svojihklijenata, započeti će 20. ožujka 2023. godine.

Javnipozivza građane biti će otvorenoko mjesec dana, odnosno doutroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje seda će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9,3milijuna eura, što odgovara broju od oko 5.800 zahtjeva.

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću,a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 postotjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Dodajmo i kako je APN od 2017. provelasedam natječaja za stambene subvencije, a dosad je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom osiguralogotovo 28.000mladih obitelji.U tim je obiteljimarođeno 6.426djece čime su te obitelji dobile produženje subvencije za dodatne dvije godine.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: