SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Evo što vam najmodavac u Njemačkoj smije naplatiti, a što ne i kad ne smije naplatiti

SB Online | Evo što vam najmodavac u Njemačkoj smije naplatiti, a što ne i kad ne smije naplatiti SB Online | Evo što vam najmodavac u Njemačkoj smije naplatiti, a što ne i kad ne smije naplatiti

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Fenix Magazin/Fenix Magazin

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Mnogi stanovnici Njemačke godinama nisu obraćali pozornost na obračune režija koji im dolaze jednom godišnje. Razlog je što struja i voda nisu bili toliko skupi kao u novije vrijeme. No, s najnovijim poskupljenjima, i oni “dubljeg džepa” počeli su proučavati kako sniziti iznos makar jednog računa.

Stručnjaci otkrivaju kako je to moguće i kako u računima postoje skrivene stavke koje omogućuju potrošačima da umanje konačni iznos kojeg moraju platiti.

– Isplati se dobro pregledati obračun. Otprilike svaki drugi obračun sadrži greške – kaže Jutta Hartmann iz Njemačke udruge stanara.

Tema troškova poslovanja jedna je od aktualnih za stanare i najmodavce. Nije ni čudo, radi se o velikom novcu. Uostalom, operativni troškovi se dugo smatraju drugom najamninom

Stanari su u 2018. morali platiti u prosjeku 2,17 eura po kvadratu, prema indeksu operativnih troškova za obračunsku godinu 2018. kojeg je nedavno objavila Udruga stanara. Novije brojke još nisu dostupne, ali će vjerojatno biti znatno veće .

U nastavku pročitajte što sve savjetuju stručnjaci onima koji žele izbjeći veći iznos obračuna:

Kako prepoznati valjani obračun?

U zakupu mora biti dogovoreno da se operativni troškovi prenose na stanare. Ako takvog sporazuma nema, najmoprimac ne mora ništa platiti. Tada su vlasnici stana odgovorni. Iznimka su troškovi grijanja i tople vode koji se moraju obračunati prema potrošnji – kaže Inka-Marie Storm iz Udruge vlasnika Haus & Grund Njemačka.

Što mora sadržavati obračun?

Prema sudskoj praksi, obračun mora sadržavati uredan i jasno strukturiran popis pojedinih vrsta troškova. – Ovaj popis mora biti razumljiv i pravnim laicima – pojašnjava Jutta Hartmann.

Mora sadržavati barem sažetak ukupnih troškova, naznaku i objašnjenje, izračun udjela najmoprimca i odbitak akontacije.

– Stanar mora moći vidjeti koji su troškovi nastali i koliko mora platiti ili dobiti nadoknadu. Ako ovi minimalni podaci nisu ispunjeni, najmodavac ne može zahtijevati nikakvo dodatno plaćanje. Tad je obračun formalno neučinkovit i smatra se da uopće nije nastao – kaže Jutta Hartmann.

Koji rokovi vrijede?

Iznajmljivači moraju apsolutno poštivati ​​zakonske rokove.

– Pismo mora biti kod najmoprimca najkasnije dvanaest mjeseci nakon završetka obračunskog razdoblja. Ako zakasni i jedan dan, stanar općenito može odbiti bilo kakva dodatna plaćanja, osim ako stanodavac nije odgovoran za kasni dolazak. U svakom slučaju, zahtjev najmoprimca za podmirenje njegovih operativnih troškova i naknadu preplaćenih sporednih troškova ostaje nepromijenjen- naglašava Inka-Marie Storm.

To je regulirano Pravilnikom o operativnim troškovima. Ovdje je navedeno ukupno 17 bodova koji mogu biti uključeni u naplatu.

Tri od njih se odnose na grijanje i toplu vodu, ostalih 14 su “hladni operativni troškovi” kao što su porez na imovinu, voda, kanalizacija, dizalo, čišćenje ulica i odvoz smeća, čišćenje kuće i deratizacija, održavanje vrta, rasvjeta, čišćenje dimnjaka, osiguranje, čuvar, komunalne djelatnosti i praonice rublja.

Popratni troškovi ne uključuju administrativne troškove, kao što su troškovi upravljanja imovinom, bankovni troškovi, poštarina, kamate i telefon. Najmoprimac ne mora plaćati nikakve troškove popravka, održavanja ili rezerve.

– Ovdje je važno dobro pogledati jesu li sve stavke dopuštene ili je nešto naplaćeno dvaput. Tako se događa da se posebno iskazuju troškovi domara i troškovi održavanja vrta, iako je te usluge obavljala jedna osoba. Za usporedbu prilikom provjere vrijedi pogledati izjave iz prethodnih godina – kaže Jutta Hartmann.

Koji su ostali operativni troškovi?

Ovdje se obračunavaju troškovi koji se ne uklapaju u ostale točke. To svakako mogu biti dopušteni operativni troškovi, kao što su usluge vratara i zaštitara ili troškovi održavanja uređaja za dojavu dima. Važno je da ti troškovi budu navedeni u ugovoru o najmu, inače se ne mogu raspodijeliti.

Prema informacijama iz Saveznog suda pravde, različiti pojedinačni troškovi ne mogu se sažeti kao “ostali operativni troškovi” osim ako nisu povezani. U konkretnom slučaju pod ovom stavkom u zakupu ugovorena je raspodjela troškova ispitivanja pitke vode i raznih troškova održavanja. Vlasnica e navela iznos za to bez razdvanja troškova. To znači da naplata formalno nije bila ispravna.

Pažljivo proučite operativne troškove. Što iznajmljivači smiju naplaćivati?

– Pogreške se uvijek mogu pojaviti. Konkretno, manjim privatnim iznajmljivačima ponekad je teško podmiriti pomoćne troškove zbog brojnih specifikacija. Stanari bi trebali pismeno obavijestiti stanodavce kako bi mogli ispraviti greške – kaže Inka-Marie Storm.

Takve greške u sadržaju također se mogu redovito ispravljati nakon isteka dvanaestomjesečnog obračunskog razdoblja, a da najmodavac ne izgubi pravo na doplatu.

(Izvor: Fenix.magazine)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: