SB Online

Google će za vrijeme vožnje blokirati sve funkcije na vašem telefonu osim jedne

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: N1 Hrvatska/N1 Hrvatska

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Google će za vrijeme vožnje blokirati sve funkcije na vašem telefonu osim jedne SB Online | Google će za vrijeme vožnje blokirati sve funkcije na vašem telefonu osim jedne

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: N1 Hrvatska/N1 Hrvatska

Pametni telefoni trenutno su opremljeni posebnim profilima i postavkama za vožnju, ali Google vjeruje da bi korištenje takvih trebalo ograničiti kada sjednete za volan automobila.

Google u novom patentu objašnjava da bi pametni telefoni vozaču trebali pružati samo informacije o navigaciji. U suprotnom, ostale mogućnosti treba blokirati posebno kako bi se smanjilo ometanje, pišeAutoevolution.

Nova tehnologija pod nazivom “sustavi, uređaji i metode za kontrolu rada prijenosnih zaslona tijekom rada vozila” pokriva široku lepezu proizvoda, uključujući pametne telefone, ali i naočale kao i pametne satove.

Koristeći integrirane senzore, središnji sustav bi mogao odrediti upravlja li korisnik vozilom, bilo automobilom, motociklom, biciklom, pa čak i helikopterom.

Kada se vozilo pokrene, senzori prenose podatke sustavu. Pristup zaslonu automatski se ograničava, sprječavajući korištenje ovih uređaja sve dok se vozilo ne zaustavi.

Google zna da bi se u nekim slučajevima korištenje uređaja čak moglo preporučiti tijekom vožnje. Na primjer, pametne naočale mogu pomoći vozačima, pa tvrtka kaže da se može dopustiti prolaz informacija o navigaciji. Tako bi pametne naočale mogle prikazati rutu na svojim ekranima, ali u suprotnom, ostatak sadržaja je blokiran.

Naravno, korisnik i dalje može zaobići nametnuta ograničenja kada je to potrebno. Metoda može uključivati različite opcije, poput dugotrajnog pritiskanja određene tipke za deaktiviranje ograničenja i dopuštanje redovite upotrebe uređaja.

Ostaje vam glas Glasovne naredbe omogućit će korisnicima interakciju sa svojim uređajima kada su zasloni zaključani. Ovaj je pristup već dostupan na opciji Android Auto, gdje su određene značajke, uključujući tipkovnicu, zaključane kada je vozilo u pokretu. Vozači i dalje mogu kontrolirati navigacijski softver ili reprodukciju glazbe glasovnim naredbama, dopušteno im je promijeniti pjesmu, postaviti novo odredište ili uspostaviti poziv bez dodirivanja zaslona.

Ograničenja bi trebala smanjiti ometanje za volanom, posebice jer slanje poruka tijekom vožnje i dalje predstavlja veliki problem diljem svijeta. Prethodne studije su pokazale da bi čak i multimedijski sustavi u automobilima mogli postati izvor distrakcije, budući da vozači gledaju na zaslon tražeći navigacijske ili druge informacije.

Usvajanje glasovnih naredbi napredovalo je u posljednjih nekoliko godina, te su i Google i Apple pokušali ažurirati svoje sustave za naprednije mogućnosti u automobilu. Google Assistant sada može kontrolirati više značajki vozila, uključujući klimatizacijske sustave. Glasovne naredbe poput “postavi temperaturu na određenu razinu” omogućuju vozačima podešavanje klime bez skidanja pogleda s ceste. Slično iskustvo također će biti dostupno na CarPlayu kada se verzija najnovije generacije lansira ove godine.

(Izvor: N1 Hrvatska)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: