NASLOVNAPOLITIKA

19.7.2018. 21:00 | Autor: Ivica Janković PREGLEDA: 5393

U meritumu stvari naslov članka je apsolutno netočan, ali ću kroz ovaj tekst dokazati da je točan-i u praktikumu ispravan.

Naime, u svojstvu glavnog urednika web publikacije SBonline (Ivica Janković), iznosim svoje razmišljanje i zaključke u ovom članku. Bez ikakve potrebe za bilo kakvim avansnim opravdavanjem po bilo kojoj osnovi prema akterima ove priče ,Jerku Zovaku i Mirku Duspari, dapače, bez ikakve zadrške prema dotičnima i bez rukavica.

Također, napominjem kako se radi o članku i izraženim superlativima prema dvojcu bez kormilara, koji suvereno vode Grad Slavonski Brod- Jerko Zovak kao glavni i Mirko Duspara kao mali od palube.


Obzirom da se radi o formalnom gradonačelniku, osoba je od javnog interesa, kojeg plaćaju građani Slavonskog Broda i kao takav podložan je javnoj i konstruktivnoj kritici. Jerko Zovak u svojstvu predsjednika i vlasnika udruge "Plus", koja se također dobrim dijelom financira i gradskog proračuna, odnosno javnim novcem, također je podložan kritici na javnoj razini.

 
 
Gledajući iz te perspektive, kritika mora biti uvažena i poštovana jer zadovoljava sve norme konstruktivne kritike, jedne od pet definirajućih. U konačnici, članak je javan i potpisan. Kao takav je utuživ ukoliko iznosi neistine i klevete, što ovdje nije slučaj.

Pa krenimo...

Jerko Zovak je u ovih trinaest godina dokazao da ima strašan utjecaj na gradonačelnika. Zaposlio je sina kao informatičara, dapače nemam ništa protiv, (tada još preko Vladimira Čoleta Jerkovića, s kojim je bio bolji nego s Dusparom). Međutim, kada je Jerković izletio iz političke kombinacije- nakon što je isključivo zaslužan što je Duspara ostao gradonačelnik, usprkos snažnim napadima HDZ-a 2007. na prijevremenim izborima (takozvana "Jamajka koalicija" dobila je za dlaku izbore;tada je još Jerkovićev HSLS bio znatno jača stranka od Dusparinog HSP-a) -ostao je 100% uz Mirka Dusparu.

Od 2010. godine, preko web portala SBplus ima i javni utjecaj (koji uzvraća potpunom i bespogovornom potporom Duspari na izborima, kao i potiranjem bilo kakvih negativnih vijesti u gradu ako postoji mogućnost da se “prišiju” gradonačelniku).

Koristeći osnovni alat izborne kampanje koji koriste u svijetu, portal, odnosno Zovak locira problem prema mišljenju građana-bilo da mu građani jave, ili da se unaprijed postavi kao problem ono što je već ionako planirano napraviti, a zatim „promptno” gradonačelnik, kao, reagira na prigovor portala SBplus i odmah ispravlja problem, čime dobiva dojam efikasnosti, osluškivanja građanskih želja i dobrog gradonačelnikovanja.

Događa se to bilo da se radi o značajnim radovima, školskim dvoranama, cestama... Ili o beznačajnim stvarima, kao na primjer da javni wc na Korzu radi i poslijepodne.

Nadalje, sve informacije iz Gradske uprave prvo se preko zaduženih pročelnika dojavljuju Jerku Zovaku koji ih objavljuje kao ekskluzivne vijesti, a tek zatim grad službeno objavljuje svoje namjere po pojedinim pitanjima, često i s dan-dva zakašnjenja.

Kod otkaza desetak zaposlenih koji su proglašeni viškom prije tri godine, SBplus je prvo napadao „neefikasnost gradske uprave” , nakon čega je Grad rekao kako će ići u racionalizaciju. Nakon toga je portal SBpus „hvalio gradonačelnikov potez” (premda ga je ustvari sam predložio!), iako su otpremnine Grad koštale skoro tri milijuna kuna.

Nakon toga, na ista mjesta gradonačelnik je zaposlio nove ljude- premda su ta mjesta navodno bila suvišna i nepotrebna!?! Sbplus, naravno, nije ništa pisao o tome!

Aferu oko Lidla i (ne)postojanja dozvole za pristupnu cestu, pokrenuo je SBplus, nakon čega se Grad počeo inatiti ne izdajući uporabnu dozvolu za već dovršen objekt (za koji je Grad izdao dozvolu na početku gradnje!), a sve zbog isključivo osobnog sukoba na relaciji Zovak-Rimac. Upućenima u materiju priče, to je već otprije poznato.

Sada kad je Ministarstvo dalo dozvolu za otvaranje, Gradu prijete milijunske odštete koje će možda morati platiti Rimcu, za plaćene penale Lidlu. Isto tako, hitna reakcija SBplus-a, koji je isti dan optužio Čermaka za zagađenje vode, potaknula je Dusparu da odmah, bez provjere, također optuži Čermaka. Danas se pokazalo da zagađenja vode uopće nije bilo!? Podsjetimo, i Čermak prijeti gradu milijunskim tužbama...

Kod posljednjeg primjera, prvo je SBplus (čitaj: Jerko Zovak) pokrenuo inicijativu da se Marija Mandžukića proglasi počasnim građaninom (pohvalno), a onda je, istoga prijepodneva, gradonačelnik (tobože u svoje ime) predložio to gradskom vijeću što je i usvojeno. Zasluženo, o tome nema dvojbe.

Pokazalo se, da bi počasni građanin Slavonskoga Broda teoretski trebao biti netko tko nije iz Slavonskoga Broda, ali je svojim radom, nastojanjima, djelovanjem, ili zaslugama za grad bitno pridonio razvoju istoga, njegovoj prepoznatljivosti i/ili pridonio da u gradu dođe do gospodarskog, kulturnog ili kakvog drugog napretka.

Tom nagradom, takvoga dobročinitelja, građani Slavonskoga Broda kao posebnu počast, a odlukom koju donose preko svojih predstavnika u Gradskom vijeću, prihvaćaju među sebe kao sugrađanina. Međutim, praksa je pokazala da se poveljom počasnoga građanina iskazuje i počast rođenim Brođanima koji su svijetu predstavili grad Slavonski Brod, kao mjesto iz kojega su oni potekli, dakle kao mjesto koje je iznjedrilo društvene junake.

Pravilnik o dodjeli nagrada i priznanja dopustio je tako nešto, premda za rođene Brođane imamo i nagradu za životno djelo (za cjelokupan nečiji opus), a imamo i godišnju nagradu za najistaknutijeg Brođanina na nekom području, koji je svojim djelom učinio sugrađane ponosnima u nekoj godini.

Takvo priznanje dodjeljivalo se i prije moderne Hrvatske. Primjerice, počasnim građaninom Broda imenovan je 1915. godine i austro-ugarski feldmaršal Svetozar Borojević, nakon što je u Prvom svjetskom ratu uspio stabilizirati bojišnicu i slomiti seriju od nekoliko ofenziva talijanske vojske na sočanskom ratištu, ili primjerice, Antun de Monte Pastello Mollinary, imenovan 1876. za posebne zasluge izgrađivanja savskih nasipa.

U posljednjih 20-tak godina počasnim građanima tako su imenovani:

- Wolfgang Marguerre, 1997.
- Dragutin Tadijanović 1998. (Brođanin)
- Đuro Josić 1999. (Brođanin)
- Ivan Grgić 2000. (Brođanin)
- Branko Ružić, posthumno 2004. (Brođanin)
- Stjepan Babić 2005. (zavičajnik)
- Dubravko Jelčić 2006. (zavičajnik)
- Vladimir Rem 2008. (Brođanin)
- Franjo Komarica 2010.
- Albert Thielemeier 2011.
- Dragomir Hausknecht 2012. (Brođanin)
- Domagoj Šimunović 2014.
- Marin Srakić 2015.
- Vladimir Jerković, 2016. (Brođanin)
- Mihael Ferić 2017. (Brođanin)
- Josip Stanić, 2018. (Brođanin)
- Mario Mandžukić, 2018. (Brođanin)

Onako kako odgovorno stojim iza ovih napisanih slova i činjenica, toliko sam i siguran, da Jerko Zovak neće imati "muda" odgovoriti (barem javno) na ovaj članak! Što bi čovjek mogao odgovoriti, ili kako demantirati istinu i činjenice.


Autor: Ivica Janković
Foto: Ivica Janković
Foto: Ebrod

Tagovi: jerko zovak mirko duspara

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Svećenik mons. dr. Pero Aračić proslavio 50 godina svećeništva
Mladi iz cijele Hrvatske borave u Slavonskom Brodu
Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ
Otvorena izložba 39. saziva Akvarelističke kolonije ʺSavaʺ
NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U MIROVINU: Osjetno veće mirovine imat će oni koji žele raditi do 70.
Maturanti zakazali na državnim maturama- na jesenskom roku sami ʺkomadiʺ i dvojčice
58 godina pčelarenja, tisuće i tisuće uboda
Oko 800 Brođana uživalo u futsal spektaklu
EKSKLUZIVNO - Jedini smo medij koji je danas razgovarao sa svećenikom o kojem danas bruji cijela Hrvatska... pročitajte njegovu izjavu
DERBI U SLAV. BRODU: Marsonia želi na vrh, Kutjevo ostanak na njemu
Požeško-slavonska županija kupila dvorac u Trenkovu za 220 tisuća eura
Vrijeme danas pretežno sunčano, ali svježe
Gesta hvale vrijedna! Čelnici općine Sibinj u posjeti svojoj sumještanki na njezin stoti rođendan
Posavska Hrvatska u novom broju donosi
Strah od brodskih tunela - STROGO ANONIMNO! Tri nove fotografije anonimnog pošiljatelja
Jakob Becker neugodno iznenađen postupanjem svojih radnika u općini Sibinj i ispričava se svojim korisnicima
Tomo Opačak digao poslovanje na višu razinu, time se svrstao u poduzetničke moćnike
Kaufland ponovno donira - školarcima 130 tona voća i povrća
Carina i Porezna od danas provode veliku akciju, evo koga će posebno nadzirat
Poziv na Informatičku radionicu namijenjena nezaposlenim osobama
EKSKLUZIVNO - Nepobitan dokaz, pogledajte VOJNO-TOPOGRAFSKU kartu Broda na Savi iz 1715. god. na kojoj je ucrtan tunel ispod Široke ulice. Tunel se koristio u vojne svrhe

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Svećenik mons. dr. Pero Aračić proslavio 50 godina svećeništva

.

Mladi iz cijele Hrvatske borave u Slavonskom Brodu

.

Izjednačen derbi u Slavonskom Brodu. ʺSkidali smo se u svlačionici gdje su se skidala velika imenaʺ

.

Otvorena izložba 39. saziva Akvarelističke kolonije ʺSavaʺ

.

NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U MIROVINU: Osjetno veće mirovine imat će oni koji žele raditi do 70.

.

Maturanti zakazali na državnim maturama- na jesenskom roku sami ʺkomadiʺ i dvojčice

.

58 godina pčelarenja, tisuće i tisuće uboda

.

Oko 800 Brođana uživalo u futsal spektaklu

.

EKSKLUZIVNO - Jedini smo medij koji je danas razgovarao sa svećenikom o kojem danas bruji cijela Hrvatska... pročitajte njegovu izjavu

.

DERBI U SLAV. BRODU: Marsonia želi na vrh, Kutjevo ostanak na njemu

Zajam svih vrsta za sve kojima je potrebna

Prodajem kuću

Krediti do 500.000 eura

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Požeško-slavonska županija kupila dvorac u Trenkovu za 220 tisuća eura

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, ali svježe

.

Gesta hvale vrijedna! Čelnici općine Sibinj u posjeti svojoj sumještanki na njezin stoti rođendan

.

Posavska Hrvatska u novom broju donosi

.

Strah od brodskih tunela - STROGO ANONIMNO! Tri nove fotografije anonimnog pošiljatelja

.

Jakob Becker neugodno iznenađen postupanjem svojih radnika u općini Sibinj i ispričava se svojim korisnicima

.

Tomo Opačak digao poslovanje na višu razinu, time se svrstao u poduzetničke moćnike

.

Kaufland ponovno donira - školarcima 130 tona voća i povrća

.

Carina i Porezna od danas provode veliku akciju, evo koga će posebno nadzirat

.

Poziv na Informatičku radionicu namijenjena nezaposlenim osobama

.

EKSKLUZIVNO - Nepobitan dokaz, pogledajte VOJNO-TOPOGRAFSKU kartu Broda na Savi iz 1715. god. na kojoj je ucrtan tunel ispod Široke ulice. Tunel se koristio u vojne svrhe

.

Zbog izmjene toplovoda stanari Slavonije I od ponedjeljka neće imati toplu vodu

.

Ubojstvo u Orient Expressu zbilo se pokraj Strizivojne!

.

Sudjelujte na 1. MS Walk u Slavonskom Brodu

.

Ove subote na HRT-u emitiranje prve emisije ʺLijepom našomʺ iz Pleternice snimljene na Trgu bećarca

.

Roditelji zadovoljni uvjetima u kojima se djeca sada nalaze

.

Vrijeme danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Automobilom naletio na dvoje djece

.

Posjedujete zračnu pušku (zračnicu), ako niste trkom u policijsku postaju prijaviti... kazne su po novom zakonu ogromne

.

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline