SB Online

Hoćemo li uskoro jeftinije piti napitak koji konzumira gotovo 95 posto Hrvata?

SB Online | Hoćemo li uskoro jeftinije piti napitak koji konzumira gotovo 95 posto Hrvata? SB Online | Hoćemo li uskoro jeftinije piti napitak koji konzumira gotovo 95 posto Hrvata?

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Dnevnik.hr/Dnevnik.hr

Zbog najave uvođenja novog poreza na dobit, ministar financija i poduzetnici proteklih tjedana vode burne rasprave. No, uskoro bi ih barem mogli voditi uz šalicu kave i to nešto jeftinije nego dosad.

Ministar financija Marko Primorac najavio kako će razmotriti prijedlog ukidanja posebnog poreza na kavu. Proizvođači to traže već godinama, a koristi bi imali i potrošači, koji bi mogli nešto i uštedjeti na omiljenom napitku.

Hoćemo li uskoro piti nešto jeftiniju kavu? To bi se moglo dogoditi ako država napokon usliši dugogodišnji apel proizvođača i ukine posebni porez na kavu. A da bi ga mogla ukinuti sugerirao je ministar financija na konferenciji HUP-a u utorak.

"Sada kad bih vam ja odgovorio na ovo pitanje ukinut ćemo ga, to bi bilo neozbiljno od mene. Ali molim vas da nastavimo konstruktivni dijalog u ovom smjeru, meni se to čini kao jedno rješenje protiv kojeg osobno ne bih imao ništa protiv", kazao je ministar financija Marko Primorac.

Posebni porez na kavu namet je kakav ima samo šest država Europske unije, a u Hrvatskoj iznosi između 8 i 20 kuna po kilogramu. Naizgled se ne čini puno, ali uz visoki PDV taj porez čini kavu jednim od porezno najopterećenijih proizvoda u našim dućanima.

"Hrvatski potrošači uglavnom toga nisu svjesni, ali od sto zrna kave koje kupe čak 35 zrna odlazi državi", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Prema Eurostatu, Hrvatske je ove godine među europskim državama s natprosječnim rastom cijene kave koja je od početka godine poskupjela 23,2 posto. Građani taj rast cijena itekako osjete.

Hoće li onda niži porez značiti i nižu cijenu kave? Proizvođači poručuju: ukidanje poreza je dobra ideja i potrošači će od nje imati koristi.

Prema istraživanjima kavu konzumira oko 95 posto odraslih građana Hrvatske. U predstojećoj 2023. kad se najavljuje nastavak visoke inflacije, moguća nova poskupljenja bit će barem nešto lakše podnijeti uz dostupniju šalicu omiljenog napitka. 

(IZVOR: www.dnevnik.hr)

 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: