HZJZ objavio preporuke za cijepljenje djece

FOTO: I.S.

29.9.2021. | 11:05 | index
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 1425

Za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv covida-19, Pfizerovo i Modernino. Oba cjepiva sadrže i temelje se na mehanizmu djelovanja jednolančane glasničke RNA: mRNA cjepiva, objavio je jučer HZJZ.

Navode i da djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od covida-19 nego odrasli.

"No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti covid-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece je povoljan. Cijepljenje preporučujemo djeci u dobi 12 i više godina", piše u dokumentu koji je objavio HZJZ.

Pet skupina kojima se preporučuje cijepljenje

Zavod snažnije preporučuje cijepljenje djece koja pripadaju u jedno od ovih pet skupinama:

-Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti covid-19
-Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti, koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti covid-19, posebno ako se radi o imunokompromitiranim članovima kućanstva
-Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir organiziranje važnih događaja poput završnih ispita, prijemnih ispita, državne mature (pozitivni ne mogu pristupiti ispitu) te maturalnog putovanja, maturalne večere, norijade, proslave osamnaestog rođendana (pozitivni i u samoizolaciji ne mogu sudjelovati) te važnost sudjelovanja na nastavi u učionici, jer cijepljeni ne podliježu samoizolaciji
-Učenici određenih srednjih škola s praktičnim oblicima nastave uz kontakt s većim brojem ljudi poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja, kao i kod terenskih i izvanučioničkih oblike nastave
-Djeca/učenici smješteni u učeničkim domovima i u drugim oblicima kolektivnog smještaja.

Tko se ne bi trebao cijepiti?

Osobe koje su imale reakciju opasnu po život na bilo koju komponentu cjepiva protiv covida-19 ili na prethodnu dozu cjepiva protiv covida-19, ne smiju primiti to cjepivo, upozorava HZJZ. 

Osobe koje imaju blage znakove bolesti u trenutku cijepljenja mogu se cijepiti. Kod ozbiljnije bolesnih osoba treba odgoditi cijepljenje dok ne ozdrave.

Koji su rizici cijepljenja?

Ovo je cjepivo u upotrebi širom svijeta i pokazalo se sigurnim, navodi HZJZ. Najčešće nuspojave koje se mogu javiti su blage i prolazne te nastaju zbog uboda na mjestu primjene i reakcije na stvaranje protutijela, a prolaze i bez posebnog liječenja, najčešće unutar 1-2 dana. Ipak, bilo koji lijek može uzrokovati ozbiljan problem, poput teške alergijske reakcije.

"Međutim, rizik razvoja ozbiljne nuspojave nakon primjene bilo kojeg cjepiva je izuzetno malen, a životno ugrožavajuće reakcije nakon cijepljenja su vrlo rijetke. U slučaju razvoja takvih reakcija, koje se obično dogode u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon cijepljenja, neophodno je zatražiti liječničku pomoć. Zabilježeni su vrlo rijetki slučajevi miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) u adolescenata i mladih odraslih osoba, i to češće nakon primanja druge doze jednog od dva mRNA cjepiva protiv covida-19, Pfizer-BioNTech ili Moderna", piše HZJZ.

FDA i EMA: Korist od cjepiva veća od rizika od miokarditisa i perikarditisaNavode i da procjene učestalosti miokarditisa i perikarditisa razlikuju se ovisno o izvoru. Trenutno raspoloživi podaci za Sjedinjene Američke Države govore o 75 slučaja na milijun primijenjenih doza, dok je najveći rizik procijenjen na do 200 slučaja na milijun cijepljenih muških adolescenata u dobi 16 i 17 godina.

Iako su neki slučajevi miokarditisa/perikarditisa združenih s cijepljenjem zahtijevali skrb u intenzivnoj njezi, prema za sada dostupnim podacima, a temeljenim na kratkom razdoblju praćenja, u većine osoba dolazi do povlačenja znakova bolesti i oporavka konzervativnim liječenjem.

Podaci o mogućim dugoročnim posljedicama, kao i o mehanizmu kojim cjepivo može uzrokovati miokarditis i perikarditis nisu još uvijek poznati. Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) i EMA zaključuju da koristi primjene dvije doze cjepiva premašuju rizik miokarditisa i perikariditisa u svim dobnim skupinama, uključujući muške adolescente u dobi 16 i 17 godina, piše HZJZ.

Izvor:www.index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI