SB Online

HZJZ objavio preporuke za cijepljenje djece

SB Online | HZJZ objavio preporuke za cijepljenje djece SB Online | HZJZ objavio preporuke za cijepljenje djece

PRIJE 2 GODINE
TEKST: index/Index.hr

Za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv covida-19, Pfizerovo i Modernino. Oba cjepiva sadrže i temelje se na mehanizmu djelovanja jednolančane glasničke RNA: mRNA cjepiva, objavio je jučer HZJZ.

Navode i da djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od covida-19 nego odrasli.

"No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti covid-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece je povoljan. Cijepljenje preporučujemo djeci u dobi 12 i više godina", piše u dokumentu koji je objavio HZJZ.
Pet skupina kojima se preporučuje cijepljenje

Zavod snažnije preporučuje cijepljenje djece koja pripadaju u jedno od ovih pet skupinama:

-Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti covid-19
-Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti, koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti covid-19, posebno ako se radi o imunokompromitiranim članovima kućanstva
-Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir organiziranje važnih događaja poput završnih ispita, prijemnih ispita, državne mature (pozitivni ne mogu pristupiti ispitu) te maturalnog putovanja, maturalne večere, norijade, proslave osamnaestog rođendana (pozitivni i u samoizolaciji ne mogu sudjelovati) te važnost sudjelovanja na nastavi u učionici, jer cijepljeni ne podliježu samoizolaciji
-Učenici određenih srednjih škola s praktičnim oblicima nastave uz kontakt s većim brojem ljudi poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja, kao i kod terenskih i izvanučioničkih oblike nastave
-Djeca/učenici smješteni u učeničkim domovima i u drugim oblicima kolektivnog smještaja.

Tko se ne bi trebao cijepiti?

Osobe koje su imale reakciju opasnu po život na bilo koju komponentu cjepiva protiv covida-19 ili na prethodnu dozu cjepiva protiv covida-19, ne smiju primiti to cjepivo, upozorava HZJZ. 

Osobe koje imaju blage znakove bolesti u trenutku cijepljenja mogu se cijepiti. Kod ozbiljnije bolesnih osoba treba odgoditi cijepljenje dok ne ozdrave.

Koji su rizici cijepljenja?

Ovo je cjepivo u upotrebi širom svijeta i pokazalo se sigurnim, navodi HZJZ. Najčešće nuspojave koje se mogu javiti su blage i prolazne te nastaju zbog uboda na mjestu primjene i reakcije na stvaranje protutijela, a prolaze i bez posebnog liječenja, najčešće unutar 1-2 dana. Ipak, bilo koji lijek može uzrokovati ozbiljan problem, poput teške alergijske reakcije.

"Međutim, rizik razvoja ozbiljne nuspojave nakon primjene bilo kojeg cjepiva je izuzetno malen, a životno ugrožavajuće reakcije nakon cijepljenja su vrlo rijetke. U slučaju razvoja takvih reakcija, koje se obično dogode u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon cijepljenja, neophodno je zatražiti liječničku pomoć. Zabilježeni su vrlo rijetki slučajevi miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) u adolescenata i mladih odraslih osoba, i to češće nakon primanja druge doze jednog od dva mRNA cjepiva protiv covida-19, Pfizer-BioNTech ili Moderna", piše HZJZ.

FDA i EMA: Korist od cjepiva veća od rizika od miokarditisa i perikarditisaNavode i da procjene učestalosti miokarditisa i perikarditisa razlikuju se ovisno o izvoru. Trenutno raspoloživi podaci za Sjedinjene Američke Države govore o 75 slučaja na milijun primijenjenih doza, dok je najveći rizik procijenjen na do 200 slučaja na milijun cijepljenih muških adolescenata u dobi 16 i 17 godina.

Iako su neki slučajevi miokarditisa/perikarditisa združenih s cijepljenjem zahtijevali skrb u intenzivnoj njezi, prema za sada dostupnim podacima, a temeljenim na kratkom razdoblju praćenja, u većine osoba dolazi do povlačenja znakova bolesti i oporavka konzervativnim liječenjem.

Podaci o mogućim dugoročnim posljedicama, kao i o mehanizmu kojim cjepivo može uzrokovati miokarditis i perikarditis nisu još uvijek poznati. Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) i EMA zaključuju da koristi primjene dvije doze cjepiva premašuju rizik miokarditisa i perikariditisa u svim dobnim skupinama, uključujući muške adolescente u dobi 16 i 17 godina, piše HZJZ.

Izvor:www.index.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: