SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

HZMO uputio poziv dijelu umirovljenika: Imate pravo na naknadu u iznosu do 160 eura

SB Online | HZMO uputio poziv dijelu umirovljenika: Imate pravo na naknadu u iznosu do 160 eura SB Online | HZMO uputio poziv dijelu umirovljenika: Imate pravo na naknadu u iznosu do 160 eura

PRIJE 1 GODINU
TEKST: sib.net.hr/sib.net.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je u petak korisnike inozemnih mirovima, na koje je prema odluci Vlade prošireno pravo na jednokratno novčano primanje (JNP), da im dostave dokaz o iznosu mirovine za mjesec travanj ove godine do 31. kolovoza, radi isplate naknade.

JNP će se isplatitikorisnicimamirovina ostvarenih samo u državama s kojimaHrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva, isplaćeno za mjesec travanj 2023., ne prelazi 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Dodatni uvjet je dakorisnici imaju prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanjuod najmanje tri mjeseca, neposredno prije donošenja Odluke, i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Hrvatskoj.

Korisnici su obvezni Zavodu dostaviti dokaz o iznosu mirovine za mjesec travanj 2023. kao i broj transakcijskog računa u banci u Hrvatskoj.

Dokaz može bitipotvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023. iliizvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.

Dokaz se može poslati poštom na adresu središnje službe Zavoda ili upodručnu službu prema mjestu prebivališta, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a. Tiskanica u pdf formatu može se popuniti na kompjuteru iisprintati.

Također, dokaz će se moći dostaviti i putem online obrasca koji će biti dostupan na internetskim stranicama HZMO-a od 15. lipnja.

JNP će korisnicima samo inozemnih mirovina biti isplaćenanajkasnije u mjesecu listopadu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Novčano primanje za mirovinu do 260 eura iznosi 160 eura,od 260do 330 eura iznos je120 eura,od 330do 470 eura naknada je 80 eura a za mirovine od 470do 610 eura 60 eura.

(IZVOR: www.sib.net.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: