NASLOVNADRUŠTVO
Idete na put? Evo čega se morate pridržavati

FOTO: Arhiv

Idete na put? Evo čega se morate pridržavati

11.4.2021. 13:24 | Stožer CZ RH PREGLEDA: 1599

Popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja. 
 
Austrija
10. veljače 2021. godine stupile su na snagu postrožene odredbe za ulazak u Austriju. Uz obvezu karantene, koja se može prekinuti negativnim testom 5 dan nakon ulaska u Austriju, za ulazak u Austriju potreban je PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata. Ako se prilikom ulaska ne može  predočiti test, potrebno se testirati u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (Dan ulaska vrijedi kao nulti dan). I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju na poveznicama u nastavku, ili ukoliko registracija elektronskim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju:
DE: https://bit.ly/2LEeZBv
EN: https://bit.ly/2Nbpxc1

U svim slučajevima umjesto negativnog PCR ili antigenskog testa može se koristiti i liječnička potvrda na njemačkom ili engleskom jeziku o negativnom nalazu testa:
DE: https://bit.ly/2Z4ZANG
EN: https://bit.ly/2NhtsUn

Nove odredbe donesene su i za prekogranične putnike koji iz poslovnih,  obiteljskih razloga kao iz razloga studija/školovanja redovno prelaze granicu. Prekogranični radnici (Pendler) i ostali redovni prekogranični putnici dužni su  također prilikom ulaska predočiti liječničku potvrdu ili test ne stariji od 7 dana, te se ubuduće moraju registrirati putem online obrazaca. Registracija je nužna prilikom svakog novog testiranja.
Više informacija dostupno je na poveznici


Putovanje u pokrajinu Tirol ograničeno je samo na nužna putovanja. Od 12. veljače morate uz sebe imati negativni test na COVID-19 (ne stariji od 48 sati) pri napuštanju Tirola. Primjenjuju se izuzeća za djecu mlađu od 10 godina, tranzitna putovanja i putovanja do Istočnog Tirola, Jungholza i doline Rißtal.
Više informacija dostupno je na poveznici

Bosna i Hercegovina
Državljani Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. 
Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz Hrvatske, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.
Više informacija potražite na sljedećim poveznicama.

FBiH - poveznica i poveznica Republika Srpska - poveznica i poveznica  
Crna Gora
Državljani Republike Hrvatske u Crnu Goru mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Crnu Goru ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2. Preko graničnih prijelaza Vuča na putnom pravcu Rožaje – Tutin i Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče moguć je izlazak putnika iz Crne Gore u terminu 7:00-19:00 sati. Svi ostali granični prijelazi su otvoreni. Trenutno je na snazi zabrana napuštanja objekta stanovanja u vremenu od 21:00 – 05:00 sati, zabranjen je međugradski promet, obvezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru na cijelom teritoriju Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina.
Više informacija pročitajte na poveznici.

Francuska
Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde. Za putnike starije od 11 godina koji dolaze (zračnim, morskim ili kopnenim putem) na teritorij Francuske Republike iz Republike Hrvatske na snazi je obaveza predočavanja negativnog PCR nalaza ne starijeg od 72h. Za sve putnike koji dolaze iz EU na snazi je i obaveza ispunjavanja tzv. ”Izjave” koja se nalazi na web stranici (na francuskom i engleskom jeziku), a kojom se izjavljuje da osoba nema simptome COVID-19, te da u zadnjih 14 dana koja su prethodila putovanju nije bila u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19. Maske se moraju nositi u svim vozilima javnog prijevoza.  Više informacija potražite na poveznici.
 
Italija
Vladinom Uredbom produljeno je na cijelom nacionalnom teritoriju Italije izvanredno krizno stanje do 30. travnja 2021. Nadalje, produljenja je zabrana kretanja između talijanskih Regija i Provincija do 27. ožujka 2021. Iz zabrane su izuzete osobe koje se kreću iz dokazivih zdravstvenih razloga, poslovnih ili neodgodivih potreba, te će uvijek biti dozvoljeno vraćanje u mjesto prebivališta/boravka.

Hrvatski državljani i sve osobe koje dolaze u Italiju moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Iznimke od gornjih pravila odnose se na kretanja opravdana neodgodivim poslom, neodgodivim zdravstvenim potrebama ili vraćanjem u mjesto prebivališta odnosno boravišta, tranzitom do 72 sata, neophodnim ulaskom do 120 sati. Iznimke se odnose na  profesionalne prijevoznike, putničko osoblje, osobe protokola reguliranih zdravstvenom sigurnošću, sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, prekogranični radnici, diplomatsko osoblje, vojno osoblje i policija u obavljanju službene dužnosti, učenici i studenti u povratku u Italiju).

Na snazi je obveza nošenja maske na otvorenom te zabrane kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 22 sata do 5 sati ujutro. Obaveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, uz neke iznimke. Skijaške piste, bazeni, kina i kazališta ostaju zatvorena.

Napomena: tijekom Uskršnjih blagdana (3., 4. i 5. travnja) na cijelom nacionalnom teritoriju, osim u bijelim zonama, bit će na snazi mjere “crvene zone”.  Više informacija dostupno je na poveznici
U razdoblju do 31. ožujka do 6. travnja sve osobe koje ulaze u Italiju iz Republike Hrvatske moraju se po dolasku u Italiju podvrći antigenskom ili molekularnom testu na COVID 19 te obveznoj samoizolaciji u trajanju od 5 dana od ulaska. Ukoliko ponovljeni test na COVID 19 nakon 5 dana bude negativan, ukida se obveza samoizolacije.

I dalje je obavezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta. Više informacija o obrascu nalazi se na poveznici. Prije polaska na putovanje preporuča se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija, izravnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija koje možete pronaći na poveznici

Mađarska
Uredbom Vlade od 1. rujna, koja je produljena do kraja listopada 2020., zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata. Više informacija potražite na poveznici.

Njemačka
U Njemačkoj su na snazi stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja. Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Više informacija o aktualnim mjerama nalazi se na poveznici
Od dana 8. studenog 2020. svi putnici koji su u vremenskom razdoblju od 10 dana prije ulaska u SR Njemačku boravili u Hrvatskoj, ili nekoj drugoj zemlji koja je prema Robert Koch Institutu i Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke klasificirana kao rizična zemlja, obavezni su po ulasku u SR Njemačku bez odgađanja otići u samoizolaciju na 10 dana, te se obavezno javiti nadležnom uredu za zdravstvo. Prema obavijesti Robert Koch Instituta i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, od 07.03.2021. sljedeće županije nisu na popisu rizičnih područja: Istarska i Bjelovarsko-bilogorska. Za ostale županije i Grad Zagreb izdano je upozorenje kojim se moli građane da ne putuju ukoliko to nije neophodno. Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u SR Njemačku koja je dostupna na hrvatskom jeziku. Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku, ako osoba dobije negativan test na SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku.
Prema odluci Vlade SR Njemačke od dana 30.03.2021. godine svi putnici koji zračnim putem ulaze u SR Njemačku, bez obzira da li dolaze iz rizičnih područja, visoko rizičnih područja, područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19 ili područja koje nije klasificirano kao rizično, moraju prije ukrcaja na zrakoplov predočiti negativan test PCR, LAMP, TMA ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa). Od ove obaveze su izuzeta djeca do 6 (šest) godina starosti. Ova mjera je na snazi do 12.05.2021. godine.
Također, važno je znati da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi. Više informacija potražite na poveznici.
 
Slovenija
Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Za vrijeme trajanja karantene može se obaviti testiranje najranije petog dana od određivanja karantene, a isključivo ako je rezultat PCR testiranja negativan karantena se prekida. 

Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči:

negativan PCR test na prisutnost SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati od uzimanja brisa; potvrdu o pozitivnom PCR testu koji je stariji od 21 dan, ali ne više od 6 mjeseci ili potvrdu liječnika da je preboljela COVID-19 i da od početka simptoma nije prošlo više od 6 mjeseci; potvrdu o cijepljenju protiv COVID-a 19, kojom osoba dokazuje da je od primitka druge doze cjepiva proizvođača Biontech/Pfizer prošlo najmanje 7, Moderna 14 i AstraZeneca 21 dan nakon prve doze;
Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici.
 
Srbija
Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritorij Republike Srbije, od 14. siječnja 2021. godine, osobe koja dolaze u Republiku Srbiju iz svih država svijeta, uz neke izuzetke, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju samo ako posjeduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati, izdat od strane provjerenog laboratorija države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju. Ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika, već je posljedica neočekivanog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (kašnjenje/odgoda leta, polaska autobusa i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju. Više informacija pročitajte na poveznici.

Švicarska
Hrvatska se od 21. siječnja 2021. više ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s velikim rizikom od zaraze koronavirusom pa za osobe koje u Švicarsku Konfederaciju dolaze iz Republike Hrvatske više nema obaveze samoizolacije. Dodatno, za ulazak u Švicarku Konfederaciju nije potrebno predočiti negativan PCR test, osim u slučaju putovanja zrakoplovom. Tako od 8. veljače 2021. svi putnici koji u Švicarsku dolaze zrakoplovom, pa i oni koji dolaze s područja koja nisu na švicarskom popisu područja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom, obavezno pri ukrcaju na zrakoplov moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Također, od 8. veljače, sve osobe koje u Švicarsku dolaze zrakoplovom, autobusom, vlakom ili brodom obavezne su ispuniti on-line obrazac koji je dostupan ovdje. Više informacija pročitajte na poveznici.

Ujedinjeno Kraljevstvo
Od 15. veljače 2021. na snazi su nove, značajno strože mjere na granici UK. Putnici koji ulaze u Englesku iz RH moraju (1) obaviti testiranje na COVID-19 u periodu od tri dana prije puta i dobiti negativan rezultat, što je preduvjet za polazak na put; (2) naručiti i platiti tzv. travel test package (po cijeni od 210 GBP) koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije; (3) ispuniti tzv. passenger locator form u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i reference number za kupljeni travel test package; (4) otići na lokaciju gdje će se izvršiti samoizolacija te obaviti jedan test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga). Više informacija dostupno je na poveznici.
ŠkotskaWales Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezano uz putovanja, te upućujemo sve osobe koje putuju u te regije da detaljno prouče informacije na njihovim službenim stranicama.

Dodatne informacije možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Reopen Europa.

Više informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u državama članicama Europske unije dostupno je i na stranicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti


Tagovi: put, putovanje, ograničenja, koronavirus

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Posvađali se zbog ʺkomadaʺ zemlje
Grad osigurao za otprilike 55 osoba odlazak u Sinj na uzvratnu utakmicu
Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!
Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke. Preminule tri osobe
Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 40 osoba
U Podvinju mlatio 60-godišnjaka štapom
Meteorolozi najavljuju kišu i grmljavinu. Za vikend nova promjena vremena
PIŠE VANJA KRNIĆ: Trolovi
Danas promjenjivo oblačno s povremenom kišom
Lazanje od palačinki: Trik za najbrži ručak ili večeru za jednu osobu
General Kruljac danas kod Milanovića
„Gospo Brze Pomoći, radosti čestitih obitelji, pohiti da nam pomogneš!“
Usprkos svemu: Mladi Brođani i ovaj tjedan najavljuju okupljanje
Duhovno-rekreativni izlet mladih u Sikirevcima
Još jedan punkt za cijepljenje u Sl. Brodu. Otkriveno kada kreće svakodnevno cijepljenje
Uskoro novi Zakon o hrvatskim braniteljima, evo što će se sve promijeniti
Zvjezdarnica Brod – buduća gradska atrakcija
Upute za provedbu mature: Obavezne maske, prije ispita potrebno mjerenje temperature
Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke. Ponovno preko 100 zaraženih
Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Veliki broj preminulih
Upoznajte kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika
Prije 30 godina stali su pred tenkove
Mijenja se zakon, evo koliko gotovine ćete moći nositi preko granice bez prijave
Prijepodne sunčano, poslijepodne kiša
Ručak za 20 kuna: Recept za brzu juhu koja sjajno zasićuje iako ne sadrži ni komadić mesa
Evo što će Jelić napraviti s Vesnom, Stadionom kraj Save, ali i ostalim projektima ako postane gradonačelnik
Novouređeno parkiralište u Ulici J. J. Strossmayera
Ovo je Brođanin kojeg je jedan od najpoznatijih restorana na svijetu proglasio herojem pandemije
Za podizanje gotovine na bankomatima bit će dovoljan samo pogled
Započinje prva nacionalna kampanja ruralnog turizma „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“
Ministrica Brnjac posjetila Sl. Brod
NAJAVA IZ GRADA SB-A: Dječja igrališta uskoro s novim sadržajima
Izaći na izbore ili iduće četiri godine pljuvati po politici iz kvartovskih kafića?
Poznati novi podaci, evo koliko je zaraženih u Sl. Brodu
Potpisani ugovori s udrugama
Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Veći broj preminulih
Novi Zakon o radu. Dulji radni vijek, sindikalni porez koji plaćaju svi
Danas sunčano. Temperatura do 23 °C.
Ništa od matura i vjenčanja, čitava branša broji gubitke: ʺAko bude ovako - jedino rješenje je da zatvorimoʺ
Najlakši recept: Čokoladni cheesecake bez pečenja gotov za 15 minuta
U Virovitici počelo drive-in cijepljenje, Venus: “To je puno epidemiološkije”
Norijada u Sl. Brodu? Evo što kažu maturanti, a što Stožer
Svjetski dan slobode medija: SBOnline svjetionik u magli vaših i naših istina

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke. Preminule tri osobe

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 40 osoba

.

U Podvinju mlatio 60-godišnjaka štapom

.

Meteorolozi najavljuju kišu i grmljavinu. Za vikend nova promjena vremena

.

PIŠE VANJA KRNIĆ: Trolovi

.

Danas promjenjivo oblačno s povremenom kišom

.

Lazanje od palačinki: Trik za najbrži ručak ili večeru za jednu osobu

.

General Kruljac danas kod Milanovića

.

„Gospo Brze Pomoći, radosti čestitih obitelji, pohiti da nam pomogneš!“

.

Usprkos svemu: Mladi Brođani i ovaj tjedan najavljuju okupljanje

.

Duhovno-rekreativni izlet mladih u Sikirevcima

.

Još jedan punkt za cijepljenje u Sl. Brodu. Otkriveno kada kreće svakodnevno cijepljenje

.

Uskoro novi Zakon o hrvatskim braniteljima, evo što će se sve promijeniti

.

Zvjezdarnica Brod – buduća gradska atrakcija

.

Upute za provedbu mature: Obavezne maske, prije ispita potrebno mjerenje temperature

.

Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke. Ponovno preko 100 zaraženih

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Veliki broj preminulih

.

Upoznajte kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika

.

Prije 30 godina stali su pred tenkove

.

Mijenja se zakon, evo koliko gotovine ćete moći nositi preko granice bez prijave

.

Prijepodne sunčano, poslijepodne kiša

.

Ručak za 20 kuna: Recept za brzu juhu koja sjajno zasićuje iako ne sadrži ni komadić mesa

.

Evo što će Jelić napraviti s Vesnom, Stadionom kraj Save, ali i ostalim projektima ako postane gradonačelnik

.

Novouređeno parkiralište u Ulici J. J. Strossmayera

.

Ovo je Brođanin kojeg je jedan od najpoznatijih restorana na svijetu proglasio herojem pandemije

.

Za podizanje gotovine na bankomatima bit će dovoljan samo pogled

.

Započinje prva nacionalna kampanja ruralnog turizma „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“

.

Ministrica Brnjac posjetila Sl. Brod

.

NAJAVA IZ GRADA SB-A: Dječja igrališta uskoro s novim sadržajima

.

Izaći na izbore ili iduće četiri godine pljuvati po politici iz kvartovskih kafića?

FOTONALAZ

Usprkos svemu: Mladi Brođani i ovaj tjedan najavljuju okupljanje