Izgubili ste ključeve od auta? Izrada novog plaća se i preko 2000 eura, ovo su cijene...

Ilustracija
(FOTO: istockphoto)

31.1.2023. | 14:16 | Jutarnji.hr
IZVOR: Jutarnji.hr
Pregleda: 532

Nekad davno, dok su ključevi još bili mehanički, novi se ključ za auto mogao napraviti u svakoj specijaliziranoj radionici ključeva na tržnici za manje od 5 eura. No, moderni pametni ključevi su sofisticirani i skupi uređaji koji se sastoje od metalne oštrice za otvaranje automobila u slučaju pokvarene baterije, ali i posebnog kodiranog elektronskog transpondera koji je uparen s elektronikom vašeg automobila.

Zatvaranjem automobila, vaš kodirani ključ imobilizira pogonski sustav automobila i bez njega ga je teško pokrenuti.

Zato je, kada izgubite ključ, novi potrebno kompjuterski povezati, odnosno upariti s vašim automobilom. A to znači da morate dovesti vaše vozilo fizički u servis. Zbog sigurnosti tvornica ne posjeduje kodove koji služe kao šifra između vašeg automobila i ključeva, već samo oblik metalne oštrice, a čak ni to nije slučaj kod svih proizvođača.


Od pet automobila koje smo nasumično odabrali, Kia nema takvu politiku, već je novu oštricu potrebno oblikovati, izrezbariti prema rezervnoj u samom servisu. Takav postupak stoji 20 eura, a otprilike toliko ćete platiti i pola sata rada mehaničara za uparivanje novog ključa s vašim automobilom.

No, što ako se ostvari najcrnji scenarij i nemate ili ne možete pronaći drugi, rezervni ključ? Onda ste tek u problemu jer je automobil svakako potrebno fizički dovesti u servis. Prema broju šasije možete naručiti novi ključ, no njemu treba nekoliko dana da stigne, a i onda ćete uz pomoć metalne oštrice moći tek otvoriti vrata i ući u automobil, eventualno spustiti ručnu kočnicu, ali ga nećete moći pokrenuti.

Kod većine automobila nećete moći čak niti otključati upravljač i time olakšati vuču. Ne gine vam trošak prijevoza automobila kamionom do servisa što bi vas, ako nemate ugovorenu takvu uslugu, moglo koštati i 100 eura. Pa i više, ako ste automobil parkirali daleko od najbližeg servisa.

Svakako je naš savjet da date sve od sebe da pronađete ključeve kako biste izbjegli dodatan trošak, no ako ne možete pronaći nijedan, kod većine proizvođača procedura je jednaka kao i za samo jedan ključ – u servisu vlasnik vozila osobnom iskaznicom i prometnom dozvolom dokazuje vlasništvo i naručuje nove ključeve koji se, kada stignu, uparuju s vašim automobilom.

No, nije uvijek tako. Kako Kia nema tvornički narezane ključeve, potrebno je promijeniti i sve brave cilindara na automobilu što podiže trošak za dodatnih 340 eura, a Toyota je još kompliciranija. Kod njihovih je vozila u slučaju gubitka oba ključa potrebno promijeniti elektroniku u automobilu, imobilizator i tzv. ID code box.

A ti su uređaji zbog sigurnosti toliko duboko skriveni u automobilu da je za njihovu zamjenu potrebno i 5 sati rada mehaničara. To cijelu priču znatno poskupljuje, u slučaju Yarisa iz 2014. godine na više od 2300 eura.

KIA c‘eed SW 1.4 2016.

 Zamjenski ključ: 252 eura

Rad: 40 eura

Ukupno: 292 eura

Gubitak oba ključa: 924 eura

Mercedes ML 250 BlueTec 2016.

Zamjenski ključ: 394 eura

Rad: 21 eura

Ukupno: 415 eura

Gubitak oba ključa: 830 eura

Škoda Octavia 1.6 TDI 2017.

Zamjenski ključ: 140 eura

Rad: 25 eura

Ukupno: 165 eura

Gubitak oba ključa: 330 eura

 

Toyota Yaris Hybrid 2014.

Zamjenski ključ: 734 eura

Rad: 59 eura

Ukupno: 793 eura

Gubitak oba ključa: 2327 eura

VW Tiguan 2.0 TDI 2017.

Zamjenski ključ: 240 eura

Rad: 25 eura

Ukupno: 265 eura

Gubitak oba ključa: 530 eura

(Izvor: Jutarnji.hr)


VIŠE NA TEMU:
KLJUČEVI
AUTOMOBIL
IZRADA
CIJENE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI