SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Izmjena zakona: Evo tko će vam sve moći uzeti vozačku dozvolu

PRIJE 3 GODINE
TEKST: RTL.hr/RTL.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Izmjena zakona: Evo tko će vam sve moći uzeti vozačku dozvolu SB Online | Izmjena zakona: Evo tko će vam sve moći uzeti vozačku dozvolu

PRIJE 3 GODINE
TEKST: RTL.hr/RTL.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Vozačku dozvolu moći će vam oduzeti i vaš obiteljski liječnik, odnosno specijalist koji vas je pregledao. Upravo je to predviđeno izmjenama Zakona o sigurnosti u prometu.

Javna rasprava je prošla, a gotovo ni jedna od liječničkih primjedbi nije usvojena - pa u zdravstvu strahuju da će policiji morati otkrivati dijagnoze svojih pacijenata. 

Dovezli ste se liječniku, jer vam nije dobro, on utvrđuje da niste u stanju ni voziti, putem centralnog elektroničkog sustava obavještava policiju i praktički vam oduzima vozačku dozvolu. Automobilom više ne možete kući. 

Za Marka koji od vožnje živi to je suludo pravilo.

"Mislim da je najbolje da ostane kako je i bilo, da liječnik opće prakse opet da potvrdu, a specijalist medicine rada da izdaje uvjerenje o sposobnosti", kaže Marko Pavlović, vozač taxija.

No medicina rada ovdje se zaobilazi, a obiteljski liječnici koji imaju još veću odgovornost tvrde - time se narušava povjerljivi odnos pacijenta i liječnika.

"Mi ne želimo biti nikakvi cinkaraši svojih pacijenata, naša uloga nije da sudjelujemo u represivnom aparatu. Da li će odvjetnici ili ispovjednici također morati obavještavati policiju o onome što su čuli u tom povjerljvom razgovoru?", kaže Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine. 

U MUP-u objašnjavaju da će cijela procedura za vozače biti jednostavnija, jer liječnici ionako najbolje znaju kakvo je stanje njihova pacijenta.

"Mi nećemo nit nas zanima dijagnoza pacijenta, mi nećemo ulaziti u to kakvu bolest vozač ima, već ćemo samo isključivo dobiti šifru po kojoj ćemo znati da taj vozač nije sposoban za upravljanje u prometu", kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije. 

Kazna za vozače koji upravljaju vozilom, a ne bi smjeli bit će od 1500 do pet tisuća kuna, dok je za odgovornu osobu, bilo da je riječ o liječniku, specijalistu ili recimo ravnatelju neke zdravstvene ustanove od 5 do 15 tisuća kuna. 

"Ja sam slučajno pravnik pa znam da za sve postoji pravni lijek, tako da meni se to ne čini logičnim da liječnik oduzima vozačku dozvolu", kaže Zlatko Fijucek iz Zagreba. 

"Ja mislim da to nije u redu, jer liječnici nisu educirani za to i to nije u njihovoj domeni", kaže Ante Grgurić iz Zagreba. 

"Mislim da je to ok, jer ima masu ljudi koji su i stari i bolesni, ali se teško odreć auta, a ako to liječnici utvrde - onda je to ok", kaže Iva Višić iz Zagreba. 

Izmjene zakona o sigurnosti cestovnog prometa već su prošle javnu raspravu, a tek kada budu i usvojene u Saboru, donijet će se i pravilnik koji će liječnicima propisivati koje su to dijagnoze i terapije uslijed kojih će svom pacijentu moći oduzeti vozačku dozvolu.

izvor: RTL


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: