Jaja na policama nikad jeftinija, 30 komada prodaje se za 20 kn

FOTO: M.M.

3.4.2021. | 20:09 | večernji.hr
IZVOR: večernji.hr
Pregleda: 901

800 milijuna jaja godišnje se, prema nekim procjenama, proizvede u RH, od čega oko 150 mil. u neregistriranim proizvodnjama na selu.

Prođemo li kao lani, makar smo tad u ovo vrijeme bili u debelom lockdownu, bit će super. No s hiperprodukcijom proizvodnje u ovoj godini, u kojoj HoReCa sektor još nije “prodisao”, a pandemija ponovno uzima maha, loše nam se piše – kažu nam peradari kojih se jaja ovih dana u nekim trgovačkim lancima prodaju u bescjenje. 


Izvoz raste, no nije sve bajno Šunkice i jaja na akciji, kojima se mame kupci, u preduskrsno se vrijeme i podrazumijevaju. No datumi na kutijama, niti tjedan dana do isteka roka (maksimalni je 28 dana), govore i o velikim zalihama, bilo proizvođača bilo trgovaca, koji ih prodaju i za svega 8 kuna za 10 komada, 30 komada za 20 kuna. U uskrsnom mjesecu potrošnja jaja u starom je “normalnom” u pravilu rasla i 25% u odnosu na druge mjesece u godini, što znači da se u blagdanskom tjednu za pisanice, pince, kolače, francuske salate... kupovalo i 20-ak milijuna jaja više od prosjeka.


No iako ih građani i ovih dana kupuju pojačano, s obzirom na to da više borave i kuhaju doma, taj će rast teško nadomjestiti gubitke peradara zbog još jedne loše turističke predsezone, zatvorenih hotela i restorana. – Lani su u ovo vrijeme svi hrlili u trgovine i kupovali zalihe, pa tako i jaja, što se odrazilo na rast prodaje. Ove smo se godine pak nadali konačnoj normalizaciji tržišta, turizmu o kojem smo svi puno ovisni, no najviše jaja prodaju oni koji ih imaju na akciji – kaže nam Dražen Ćurila s ludbreške farme Luneta s oko 144 tisuće koka nesilica u štalskom uzgoju.(Izvor: Večernji.hr)


VIŠE NA TEMU:
JAJA
CIJENE
JEFTINA
KOMAD
PRODAJA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI