Jaja skuplja 50%, a očekuje se i daljnji porast cijene

jaja
(FOTO: Depositphotos)

6.11.2022. | 12:47 | vijesti.hrt.hr
IZVOR: vijesti.hrt.hr
Pregleda: 1675

Zbog velikog poskupljenja stočne hrane i energenata poskupjela su i jaja. I to za čak 50%, objavio je HRT u središnjem Dnevniku, dodavši kako se očekuje daljnje povećanje cijene jaja, ali i da bi moglo doći do nestašice.

Na velikoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj u slobodnom uzgoju se na godinu proizvede i do 3 milijuna jaja.

"Ventilacija radi 24 sata, mikroklimu moramo održavati na zadovoljavajućem nivou da ne bi zbog djelovanja amonijaka i ostalih negativnih agenasa došlo do narušavanja njihovog zdravlja", kaže dr. vet. Ivica Baričević.


"Postoji sigurno granica kupovne moći i mi možemo dizati cijene do neba. Ako se proizvodi ne budu prodavali, ne budu kupovali, od toga ćemo svi imati štete", ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

"U trgovačkim centrima jaja su bar duplo skuplja"HRT piše i kako su neki mali proizvođači već prestali raditi, a oni koji su ostali na tržištu se teško nose s poskupljenjem.

"Pa ja bih volio da se vrati sve na staro, ali pošto je hrana otišla gore, morat će i jaja ići gore. Već su krenula. Znači u trgovačkim centrima već su vam jaja bar duplo skuplja nego što su bila prije", kaže Damir Sovar.

Skuplja su i na osječkoj tržnici. Unatoč višim cijenama prodaja ide dobro, piše HRT, jer kupci traže domaća jaja.

"Nikad veće cijene, a nikad manja zarada. Znači kukuruz, hrana, režije su otišle u nebo. Jednostavno, mi se time ne možemo pokrivati", kaže Jelica Jurković za HRT.

(IZVOR: www.vijesti.hrt.hr)

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI