Još jedna nesreća u kojoj je stradao vozač bicikla. Policija posla upozorenje

Fotografija nije povezana s događajem
(FOTO: Arhiv)

27.10.2022. | 17:02 | PU brodsko-posavska
IZVOR: PU brodsko-posavska
Pregleda: 2131

Također, jučer oko 18 sati u Slavonskom Kobašu dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao biciklist. Policijski službenici su očevidom utvrdili da je 20-godišnjak upravljajući osobnim automobilom, zbog neprilagođene brzine, ne vodeći računa o osobinama i stanju ceste, prednjim dijelom automobila udario u biciklistu koji nije imao upaljena svijetla niti je bio označen reflektirajućom oznakom. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 67-godišnjak. Policijski službenici protiv vozača automobila i bicikla podnose obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

U prometnim nesrećama na području Policijske uprave brodsko-posavske tijekom 2021. godine evidentirano je 39 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti. U prometnim nesrećama ukupno su ozlijeđene 34 osobe (devet teže, 24 lakše i jedna bez ozljeda), te s materijalnom štetom pet prometnih nesreća.
U 2022. godini, zaključno s 25. listopadom, evidentirane su 52 prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti. U prometnim nesrećama ukupno je ozlijeđeno 46 osoba (12 teže, 30 lakše i četiri bez ozljeda), te s materijalnom štetom osam prometnih nesreća.

Jedan dio biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, a što ponekad završava i smrtnim stradavanjem. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisano da: 
vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.
Bicikliste dodatno upozoravamo kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.


Savjeti

Dragi biciklisti, kao sudionici u prometu dužni ste poštivati i pridržavati se prometnih pravila. Bez obzira na vašu sposobnost, podsjećamo vas da vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna. Vaš bicikl treba biti tehnički ispravan, a vi trebate poznavati i pridržavati se prometnih propisa. Uz to, povećajte svoju vidljivost u prometu reflektirajućom opremom i ne zaboravite, ako postoje biciklistička traka ili staza dužni ste se kretati njima, a ne kolničkim trakama za ostala vozila.
 
I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI