SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Još jedna nesreća u kojoj je stradao vozač bicikla. Policija posla upozorenje

SB Online | Još jedna nesreća u kojoj je stradao vozač bicikla. Policija posla upozorenje SB Online | Još jedna nesreća u kojoj je stradao vozač bicikla. Policija posla upozorenje
Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Također, jučer oko 18 sati u Slavonskom Kobašu dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao biciklist. Policijski službenici su očevidom utvrdili da je 20-godišnjak upravljajući osobnim automobilom, zbog neprilagođene brzine, ne vodeći računa o osobinama i stanju ceste, prednjim dijelom automobila udario u biciklistu koji nije imao upaljena svijetla niti je bio označen reflektirajućom oznakom. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 67-godišnjak. Policijski službenici protiv vozača automobila i bicikla podnose obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

U prometnim nesrećama na području Policijske uprave brodsko-posavske tijekom 2021. godine evidentirano je 39 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti. U prometnim nesrećama ukupno su ozlijeđene 34 osobe (devet teže, 24 lakše i jedna bez ozljeda), te s materijalnom štetom pet prometnih nesreća.
U 2022. godini, zaključno s 25. listopadom, evidentirane su 52 prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti. U prometnim nesrećama ukupno je ozlijeđeno 46 osoba (12 teže, 30 lakše i četiri bez ozljeda), te s materijalnom štetom osam prometnih nesreća.

Jedan dio biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, a što ponekad završava i smrtnim stradavanjem. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisano da: 
vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.
Bicikliste dodatno upozoravamo kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Savjeti

Dragi biciklisti, kao sudionici u prometu dužni ste poštivati i pridržavati se prometnih pravila. Bez obzira na vašu sposobnost, podsjećamo vas da vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna. Vaš bicikl treba biti tehnički ispravan, a vi trebate poznavati i pridržavati se prometnih propisa. Uz to, povećajte svoju vidljivost u prometu reflektirajućom opremom i ne zaboravite, ako postoje biciklistička traka ili staza dužni ste se kretati njima, a ne kolničkim trakama za ostala vozila.
 
I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme:
SLAVONSKI BROD VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo