Još malo ostalo za prijavu poreza. Evo tko mora sam predati prijavu

14.2.2022. | 12:13

vecernji.hr
IZVOR: vecernji.hr

Pregleda: 2071

FOTO: sjever.hr

14.2.2022. | 12:13 | vecernji.hr
IZVOR: vecernji.hr
Pregleda: 2071

Posljednji dan veljače zadnji je dan za podnošenje prijava za povrat poreza, no unazad nekoliko godina većina obračuna vrši se automatski.  Do prošle godine povrat je obično iznosio oko milijardu kuna, no lani su građani prvi put u svojim godišnjim prijavama mogli koristiti olakšice za mlade zaposlene te je njih 300 tisuća ostvarilo oko 720 milijuna kuna povrata, koji je podigao svotu kompletnog povrata, piše Slobodna Dalmacija. 

Zaposleni mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza na dohodak i prireza koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati mladi zaposleni od 26 do 30 godina. Za taj povrat prošle godine nisu trebali pisati prijave, a ne trebaju to činiti ni ove godine, njima će poreznici sami obračunati povrat.
Godišnju poreznu prijavu moraju predati građani koji su prošle godine ostvarivali dohodak od samostalne djelatnosti: od obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga. Dužni su je podnijeti i rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji su, prema posebnom zakonu, ostvarili kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi.

Svi koji moraju pisati poreznu prijavu i oni koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku mogu koristiti obrasce koje je na svojim internetskim stranicama objavila Porezna uprava, prijave mogu poslati putem sustava ePorezna, mogu ih predati osobno u poreznim ispostavama ili poslati poreznicima preporučeno poštom, a posljednji dan za obavljanje tog posla je 28. veljače. Do kraja lipnja svima bi trebala biti poslana porezna rješenja na koja se može žaliti do 31. srpnja, a od početka kolovoza počinje isplata povrata poreza. 
Izvor:www.vecernji.hr


VIŠE NA TEMU:
POREZ
PRIJAVA
GRAĐANI
RAD

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI