SB Online

JOŠ MALO POSKUPLJENJA: Telekomi se usklađuju s inflacijom pa - dižu cijene

PRIJE 4 MJESECA
VECERNJI.HR/VECERNJI.HR
PRIKAZA: 828

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | JOŠ MALO POSKUPLJENJA: Telekomi se usklađuju s inflacijom pa - dižu cijene SB Online | JOŠ MALO POSKUPLJENJA: Telekomi se usklađuju s inflacijom pa - dižu cijene

PRIJE 4 MJESECA
VECERNJI.HR/VECERNJI.HR
PRIKAZA: 828

Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon uveli su u svoje opće uvjete poslovanja indeksnu klauzulu, pa je na red došlo i podizanje cijena odnosno usklađenje s inflacijom, pišeVečernji list.

Izmjenom načina poslovanja, za što su dobili i pozitivno mišljenje regulatora – HAKOM-a, dobili su mogućnost da jednom godišnje usklade svoje cijene s prosječnom godišnjom inflacijom koju objavljuje Državni zavod za statistiku.

Prema njihovim podacima, prošle je godine prosječna inflacija iznosila 10,8 posto. Tako telekomi spram svojih novih pravila imaju mogućnost da se i maksimalno do tog postotka usklade, iako su neki kao gornju granicu postavili 10 posto.

Ono što je loša vijest jest da nakon što je usklađenje općih uvjeta odrađeno, više nitko nema mogućnost zbog novih cijena na temelju inflacije bez penala raskinuti ugovor. Dobra vijest je da ovakvo podizanje cijena na temelju inflacije telekomi mogu odraditi samo jednom godišnje.

Kako potvrđuje HAKOM, na temelju inflacije samo je A1 Hrvatska odlučio primijeniti tzv. inflacijsku klauzulu. Kako su priopćili iz A1, od 1. srpnja cijene povećavaju za 8,5 posto za tarife, pakete i opcije. Odnosno korisnici će prve uvećane račune dobiti u kolovozu. S obzirom na to da telekomi imaju obvezu korisnike obavijestiti o novim cijenama 30 dana prije negoli one stupe na snagu, A1 danas počinje s procesom obavještavanja korisnika.

Kako kažu, odlučili su se na taj korak "zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visoke stope inflacije" te nadalje ističu kako će "primijeniti usklađivanje koje je manje od službene stope inflacije i iznosi 8,5 posto".

Uvećanje cijena odnosi se na tarife, pakete i opcije iz službene ponude, a kako tvrde iz A1 "i nakon ovog usklađivanja ponuda A1 ostaje najkonkurentnija na tržištu" te dodaju da se "indeksna klauzula ne primjenjuje se na ostale stavke računa koje nisu mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, ICT usluge, jednokratne naknade i rate za uređaje te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Također, korisnici popuste na koje imaju pravo nastavljaju ostvarivati sukladno ugovorenim uvjetima".

Dakle, korisnici su imali pravo raskinuti svoje ugovore bez plaćanja penala do sredine ožujka, jer su telekomi tada mijenjali svoje uvjete poslovanja i uvodili indeksnu klauzulu. Kada je jednom klauzula uvedena, korisnici nemaju više prava "besplatno" raskidati ugovore. Telekomi sada, s ugrađenom indeksnom klauzulom, mogu svake godine automatski, jednokratno, uskladiti se s inflacijom u državi. A1 je probio led i to učinio prvi, a može se očekivati da će do kraja godine njihov primjer slijediti i ostali.

(IZVOR: www.vecernji.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: