NASLOVNAPOLITIKA
Kada god je SDP preuzimao vlast, sustavi su mahom bili zapušteni, a društvo opterećeno korupcijom i lošom vlasti

FOTO: V.P.

RAZGOVOR S POVODOM: kandidat 5. Izborne jedinice na listi Restart koalicije, članica SDP-a i buduća saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić

Kada god je SDP preuzimao vlast, sustavi su mahom bili zapušteni, a društvo opterećeno korupcijom i lošom vlasti

21.6.2020. 14:26 | Vladimir Protić IZVOR: www.034portal.hr PREGLEDA: 787

Uoči izbora za Sabor RH vodili smo razgovor s kandidatkinjom s područja Požeško-slavonske županije u 5. Izbornoj jedinici na listi Restart koalicije, Martinom Vlašić Iljkić, koja se nalazi na 5. mjestu. Martina je potpredsjednica gradske i županijske organizacije SDP-a Požega, Predsjednica Foruma žena SDP-a Gradske organizacije Grada Požege, po zanimanju diplomirana socijalna radnica. Obnašala je dužnost ravnateljice Centra za socijalnu skrb Požega, u periodu od 2012. godine do 2016. godine a i nadalje je zaposlena u Centru. U svom radnom iskustvu u lokalnoj samoupravi i javnoj ustanovi imala je priliku sudjelovati u planiranju i kreiranju poslova od značaja za neposredne probleme i živote građana.Buduća saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić sa nama je podijelila svoja razmišljanja, svoja razmišljanja kako bolje i pravednije urediti socijalnu skrb i brigu za djecu, starije i nemoćne, ali i stavove SDP-a i Restart koalicije koja ide udružena sa velikim brojem stranaka na ove parlamentarne izbore.


Evo pred vama su jedni od ključnih izbora za SDP i Restart koaliciju, kada vam se nakon dva uspješna ciklusa izbora, za EU parlament i za predsjednika RH, događa i smiješi i treća pobjeda u jednom od natjecanja, u kojem svoju volju pokazuju svi stanovnici Hrvatske. Volja naroda je do sada pokazala u dva puta u godini dana, da je SDP taj koji nudi više, koji ima bolje programe, koji nudi bolju i sigurniju budućnost, koji stavlja pred vas novi izazov, da preuzmete vlast u RH, kako u Saboru RH, tako i da formirate sa svojim koalicijskim partnerima novu Vladu RH.


- Kada god je SDP preuzimao vlast, sustavi su mahom bili zapušteni, društvo opterećeno korupcijom i lošom vlasti koja nije znala preuzeti odgovornost, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Upravitelji, ravnatelji, gradonačelnici, općenito dužnosnici su dužni organizirati posao, biti uključeni u poslovne procese, da ne kažem zainteresirani za svoj posao, a gotovo uvijek i nepogrešivo je tu klasičan HDZ, koji postavlja nekompetentne ljude, koji gotovo funkcioniraju kao preslikani u svim resorima. Bave se privatnim interesima, maštaju o velebnim vilama koje niču kao gljive poslije kiše. Ono što je stvoreno za vrijeme vlasti SDP-a, koji je imao dobru praksu i pozitivne primjere da se može bolje, HDZ kratko koristi i pliva na tom valu, a zatim dolazi do urušavanja i vraćanja koraka unatrag.

Društvo je opterećeno nepravdom, pogotovo vidljivom u Slavoniji, gdje je jaz između bogatih i siromašnih sve veći. Općenito vlada jedna socijalna isključenost građana i ako ne pripadaju određenoj interesnoj skupini, odnosno stranci HDZ,
postaju građani drugog reda. Bahato ponašanje čelnika tijela, samouvjerenost i
ne uključivanje građana u svijet rada i aktivan život u lokalnoj zajednici je nešto što građani osjete i nažalost odlučuju se za iseljavanje, ne samo jednog člana obitelji, nego cijelih obitelji.
Sve češće smo svjedoci da građani daju otkaze i na sigurnim radnim mjestima, jer smatraju da u ovakvom društvu ne mogu napredovati i svojoj obitelji pružiti ono što žele.

Grad Požega je dizanjem kredita od 35 mil. kuna 2015. godine (dakle kreditom a ne putem europskih fondova kao brojne lokalne sredine) obnovio bazene, uredio trg i napravio novi vrtić, zbog povećanja kapaciteta. Istovremeno su zatvoreni prostori starog objekta i Dječji vrtić Požega djeluje na dvije lokacije. Unatrag 2-3 godine postoji lista od stotinjak djece čiji roditelji ne mogu dobiti upis djece u vrtić. Problem i nadalje postoji i postojeća vlast ne rješava aktualni problem. Obećavaju se proširenja kapaciteta vrtića u neko dogledno vrijeme, no godine idu, djeca odrastaju, bez ostvarivanja svojih prava. Prema podacima Unicefa, obuhvaćenost djece u dobi od 3 - 6 godina predškolskim odgojem i obrazovanjem u Požeško slavonskoj županiji iznosi 29,5 posto, a iza nas su na ljestvici u RH samo još dvije slavonske županije.

Postojeće programe koji su naslijeđeni unatrag osam godina je važno provoditi, ali potrebno je razvijati nove prema standardu razvoja usluga. To je ono što Grad Požega ne čini. Nemaju ideje za nove akcije i nemaju smisla za vođenje socijalnih programa. Nama ne trebaju prazni, beživotni trgovi, ulice i parkovi, nego suživot svih građana koji se osjećaju uključeno i čije je mišljenje važno.

Program geronto domaćica trenutno nije aktualan jer se čeka novo financiranje putem europskih fondova. Takvo ponašanje je nedopustivo jer stari i nemoćni su prepušteni sebi i nema im tko sada pružati pomoć u kući. Grad je trebao biti spreman i na takve okolnosti i tražiti načine da Program brige o starim i nemoćnim osobama ne stane. Zakon o dadiljama se apsolutno ne primjenjuje i nema volje pokretanjem novih načina rješavanja aktualnih problema, primjerice školovanje dadilja, otvaranje obrta, čuvanje djece, sufinanciranje dadilja, besplatno korištenje prostora u gradskom vlasništvu.Nerijetko su osobe starije životne dobi žrtve zanemarivanja i zlostavljanja. Kod zlostavljanja, kao jedan od oblika je i ekonomsko, odnosno financijsko nasilje, a žrtve nerijetko potpisuju ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. U svom programu RESTART koalicije zalagati ćemo se za zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, jer za razliku od ugovora o doživotnom uzdržavanju, imovina u dosmrtnom uzdržavanju odmah prelazi na davatelja uzdržavanja, te su starije osobe u većem riziku od zlorabe takvih ugovora. Smatramo da je institucija Pravobranitelja za starije osobe nužna, broj osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) iznosi 17,7 posto te se radi o velikom broju naših građana, kojima je nužna zaštita i podrška u ostvarivanju svojih prava. Starije osobe imaju niz potreba, većinom žele ostati u svojim kućama dok god mogu te je nužno razvijati izvaninstitucionalne usluge. Smještajnih kapaciteta nema dovoljno u domovima, a potražnja je sve veća, radi trenda iseljavanja, te nema tko brinuti o starijim i nemoćnim osobama. Starije osobe su specifična i osjetljiva skupina, prirodno ih brine neizvjesnost te im je potrebna institucija koja će biti dostupna za njihove specifične potrebe. Niz je situacija kada je potrebno obveznike uzdržavanja podsjetiti na njihove obveze spram roditelja, ali postoje i oni koji nemaju nikoga. Budući da je starenje stanovništva u porastu svakim danom, a izazovi pred nama nepredvidivi kao što je pandemija korona virusom, društvo treba imati odgovore i zaštiti ranjive skupine. RESTART koalicija je svjesna problema koji muče mlade, nezaposlene, osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi i spremni smo preuzeti odgovornost, što znači rješavanje problema i izazova koji su pred nama.

Izvor: www.034portal.hr


Tagovi: martina iljkić vlašić, sdp, požega

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Beroš: ʺTko se od zdravstvenih djelatnika ne želi cijepiti ni testirati, neće primiti ni naknadu!ʺ
Pogledajte 15 kraljevskih imena za vaše male princeze
HZZO na listu osnovnih lijekova dodao lijekove za cističnu fibrozu
TKO JE BOLJI: Brođani ili Gradiščani? Donosimo podatke
SLAVE GODINU DANA: Održana zajednička sjednica
Umjesto cjepiva protiv hepatitisa, dojenče dobilo cjepivo protiv korone
VELIKE KAZNE: Bijeg s mjesta prometne nesreće sa stradalim osobama i nije najpametnije rješenje
Kada bih se ponovo rodio i mogao birati izabrao bih tebe
BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci
OTKRIVAMO: Sinoć pljačka u Slavonskom Brodu
DOZNAJEMO: Završena potraga za 14-godišnjom Valentinom
Pronašli smo grob najljepše Brođanke prije drugog svjetskog rata
Struje neće biti...
Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku
POTRAGA U TIJEKU: Nestala 14-godišnja Valentina. Policija moli za pomoć
Cheesecake od čokolade i lješnjaka: Recept za finu tortu od samo 5 sastojaka
ʺTko ne bude imao covid potvrdu, dobit će otkaz?ʺ Evo što o tome kaže ministar Alardović
Fejs prijevare sve luđe: Ženi (57) obećao preko milijun dolara ako plati 20 tisuća kuna poštarine
Slavonac izbo suprugu nožem, pa popio kavu i popušio cigaretu, a onda je bacio u septičku: Razlog? ʼUskraćivala mi je seksʼ
Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić
BPŽ: Više od pedeset novozaraženih, evo koliko je osoba na respiratoru
Facebook u pet godina uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere
Policija jučer u Slavonskom Brodu oduzela automobil
Pas dugo umirao na lancu od gladi, nikoga nije bilo briga
INCIDENT NA BRODSKOM KOLODVORU: Reagirala policija!
PIŠE VANJA KRNIĆ: Put u nigdje
Struje neće biti...
Danas pretežno sunčano uz povremenu naoblaku

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Beroš: ʺTko se od zdravstvenih djelatnika ne želi cijepiti ni testirati, neće primiti ni naknadu!ʺ

.

Pogledajte 15 kraljevskih imena za vaše male princeze

.

HZZO na listu osnovnih lijekova dodao lijekove za cističnu fibrozu

.

TKO JE BOLJI: Brođani ili Gradiščani? Donosimo podatke

.

SLAVE GODINU DANA: Održana zajednička sjednica

.

Umjesto cjepiva protiv hepatitisa, dojenče dobilo cjepivo protiv korone

.

VELIKE KAZNE: Bijeg s mjesta prometne nesreće sa stradalim osobama i nije najpametnije rješenje

.

Kada bih se ponovo rodio i mogao birati izabrao bih tebe

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

.

OTKRIVAMO: Sinoć pljačka u Slavonskom Brodu

.

DOZNAJEMO: Završena potraga za 14-godišnjom Valentinom

.

Pronašli smo grob najljepše Brođanke prije drugog svjetskog rata

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

.

POTRAGA U TIJEKU: Nestala 14-godišnja Valentina. Policija moli za pomoć

.

Cheesecake od čokolade i lješnjaka: Recept za finu tortu od samo 5 sastojaka

.

ʺTko ne bude imao covid potvrdu, dobit će otkaz?ʺ Evo što o tome kaže ministar Alardović

.

Fejs prijevare sve luđe: Ženi (57) obećao preko milijun dolara ako plati 20 tisuća kuna poštarine

.

Slavonac izbo suprugu nožem, pa popio kavu i popušio cigaretu, a onda je bacio u septičku: Razlog? ʼUskraćivala mi je seksʼ

.

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

.

BPŽ: Više od pedeset novozaraženih, evo koliko je osoba na respiratoru

.

Facebook u pet godina uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere

.

Policija jučer u Slavonskom Brodu oduzela automobil

.

Pas dugo umirao na lancu od gladi, nikoga nije bilo briga

.

INCIDENT NA BRODSKOM KOLODVORU: Reagirala policija!

.

PIŠE VANJA KRNIĆ: Put u nigdje

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno sunčano uz povremenu naoblaku

.

Brzo i neodoljivo: Recept za savršenu vratinu u kremastom umaku od senfa

.

Slavonac Ivan Antunović koronu prebolio čak tri puta

FOTONALAZ

Iz Tokija pozdrav svom Slavonskom Brodu