SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Kada izađete iz automobila i idete točiti gorivo, dotaknite vozilo, to vam može spasiti život

SB Online | Kada izađete iz automobila i idete točiti gorivo, dotaknite vozilo, to vam može spasiti život SB Online | Kada izađete iz automobila i idete točiti gorivo, dotaknite vozilo, to vam može spasiti život

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Večernji list/vecernji.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prije nego krenete točiti gorivo u svoj automobil, vozilo bi trebalidotaknutijer to vam može spasiti život. Naime, stručnjaci pojašnjavaju da pokret koji čovjek napravi prilikom izlaska iz automobila može stvoritistatički elektricitet. Ako nakon izlaska iz automobila idete natočiti gorivo, taj isti statički elektricitet može dovesti do opasne iskre.

– Dobivate statičko pražnjenje iz vašeg tijela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji mogućnost da dođe do iskre. Ta iskra je dovoljna da zapali bilo koju paru koja se nalazi oko vrha mlaznice– rekao je Scott Boorse, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

Institut za naftnu opremu je od sredine 1990-ih dobio izvješća o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama uzrokovanih statičkim elektricitetom. No Boorse kaže da vjerojatno ima mnogo više slučajeva kojinisu prijavljeni.Dok su sitnije iskre česte, pravi požari uzrokovani istima su rjeđi.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: