SB Online

Kako biti uspješan u krizi? Tako da radnici imaju 3000 eura plaću, dobivaju božićnice, uskrsnice...

PRIJE 2 GODINE
SPONZORIRANI ČLANAK
PRIKAZA: 4505

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Kako biti uspješan u krizi? Tako da radnici imaju 3000 eura plaću, dobivaju božićnice, uskrsnice... SB Online | Kako biti uspješan u krizi? Tako da radnici imaju 3000 eura plaću, dobivaju božićnice, uskrsnice...

PRIJE 2 GODINE
SPONZORIRANI ČLANAK
PRIKAZA: 4505

Međimurska obiteljska tvrtka Elting iz Nedelišća više od 20 godina uspješno posluje u Hrvatskoj i inozemstvu, a zapošljavaju i radnike iz Slavonije.

Rastu cijene materijala, a brojni poduzetnici suočavaju se s nedostatkom radne snage, ali i s nestašicom materijala. Sve to predstavlja do sada najveće izazove u gospodarskom sektoru graditeljstva. S druge strane, inflacija je ˝pojela˝ plaće velikom broju radnika, a rast cijena goriva, energenata, hrane i ostalih potrepština ruše standard i kvalitetu života u Hrvatskoj

Međutim, međimurska tvrtka Elting dokaz je da se itekako uspješno može poslovati i u krizi, a briga o radnicima i natprosječne plaće njihov su recept za uspjeh.

Glavna djelatnost im je proizvodnja, prodaja i montaža ventiliranih fasada i građevinske limarije. Trenutno zapošljavaju 80 radnika, od toga više od pola u Njemačkoj na izaslanju preko gospodarsko-interesnog udruženja INGRA-DET, a ostatak radi u Hrvatskoj i Sloveniji. Rade na velikim i tehnički izrazito zahtjevnim građevinskim projektima, od kojih nemali broj čine perjanicu investicijskih projekata u EU. Plaće u Eltingu iznad su prosjeka.

Dragutin Novak, vlasnik Eltinga, kaže da poslovanje tvrtke temelji na konstantnoj težnji za izvrsnošću i kvalitetom, ali i zadovoljnim radnicima.

- Situacija je daleko od idealne, cijene metala porasle su i do 100 posto, a građevinski sektor suočava se i s problemom nestašice pojedinih materijala. Mi zato nabavljamo sve potrebne materijale odmah nakon ugovaranja poslova tako da nam je poslovanje stabilno. Stoga nam je glavni fokus na radnicima. Svjesni smo da je zadovoljan radnik najbolji radnik i mi im nastojimo pružiti uvjete kakve zaslužuju. Uz plaću, vrlo je bitna i radna atmosfera. Obiteljska smo tvrtka i nastojimo da takvo ozračje bude i u poslovanju, od pogona do gradilišta. Imamo sve više zainteresiranih radnika iz Slavonije, to su vrijedni ljudi i dobrodošli su u našu firmu - rekao nam je Dragutin Novak.

Što se pak tiče izaslanih radnika u Njemačkoj, uz redovne njemačke plaće, plaćeni im je njemački godišnji odmor, božićnice, uskrsnice, dječji darovi i slično.

- Naši radnici imaju osiguran smještaj, ne moraju mjesečno izdvajati 400 do 600 eura za krov nad glavom. Imaju osiguran prijevoz do gradilišta u Njemačkoj, kao i prijevoz u Hrvatsku, gdje u prosjeku svaka četiri tjedna omogućujemo svim našim radnicima odlazak kući svojim obiteljima. To su prednosti našeg izaslanog radnika u odnosu na radnika zaposlenog u njemačkom poduzeću – rekao nam je Novak.

S povećanjem opsega poslova javila se potreba i za novim zapošljavanjima.

- Kada poslujte već gotovo tri desetljeća, to vam daje jednu prepoznatljivost na tržištu od strane svih dionika. S tim dolazi i sve više ugovorenih poslova, što potiče potrebu i za novim zapošljavanjem, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu – rekao je Novak.Ističe da su spremni zaposliti strojobravare, bravare, CNC operatere, limare, ali i sve one koji su željni raditi i napredovati.

- Elting pruža mogućnost napredovanja, educiramo radnike i svatko tko je vrijedan i želi se razvijati može u kratkom roku naučiti i napredovati.

Plaće radnicima Eltinga u Njemačkoj se kreću od 2200 do 3500 eura, a u Hrvatskoj do 1000 do 1500 eura.

- Iz godine u godinu plaće u Eltingu rastu, pratimo rast tarifnih ugovora i rast troškova života. I dalje se namjeravamo razvijati i širiti poslovanje. Ove godine započinjemo s novim ciklusom investiranja u kojem smo stavili fokus na naprednu tehnologiju. Zato imamo potrebu za zapošljavanjem u Njemačkoj, ali i u Hrvatskoj, u našem proizvodnom pogonu u Pušćinama – kaže Novak.

Na kraju ističe da mu je drago da će Elting ostati obiteljska firma, jer su u posao naveliko ušla i njegova djeca. Kćer u firmi radi kao pravnica, a sin kao ekonomist.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: