SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Kako dobiti novac od države: Detalji isplate energetskog dodatka za umirovljenike i vaučera za režije

SB Online | Kako dobiti novac od države: Detalji isplate energetskog dodatka za umirovljenike i vaučera za režije SB Online | Kako dobiti novac od države: Detalji isplate energetskog dodatka za umirovljenike i vaučera za režije

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Andrea Lužanac

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Cijene struje i plina su drastično porasle, a kako bi ovaj udar najmanje osjetili umirovljenici, Vlada će im osigurati vaučere za račune i posebne energetske dodatke.

Naime, isplaćivat će se energetski dodatak (jednokratni dodatak) koji će dobiti čak 720.000 umirovljenika s mirovinama do 4000 kuna. Umirovljenici ovaj dodatak mogu očekivati na svojim računima do kraja travnja, odmah nakon mirovine.

Ipak, oni umirovljenici koji ostvaruju pravo i na inozemnu mirovinu morat će pratiti informacije na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Za ovakve umirovljenike bit će objavljen poziv te će isti morati ispunjavati obrasce i to mogu učiniti do kraja lipnja.
Vaučeri za režije

Do sada pravo na vaučere za režije imali su oni socijalno najugroženiji sugrađani. Odnosno, korisnici zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine. Ovo pravo sada je prošireno i na korisnike nacionalne mirovine te nezaposlene hrvatske branitelje te civilne stradalnike Domovinskog rata. 
Vaučer za režije dodjeljivat će se u iznosu od 400 kuna, a kako bi dobili iste, osobe će morati predati zahtjev putem elektroničke pošte, telefonom ili osobno u centru za socijalnu skrb.

"Centar za socijalnu skrb izdat će rješenje. Osoba će doći s računom za struju, plin ili za toplinsku energiju, osobnim dokumentom i rješenjem koju mu je izdao Centar u Finu mu te se novac potom vraća.. Na kraju dana Fina dostavlja Ministarstvu podatak o svim korisnicima koji su taj dan platili račun za energiju i sutradan Ministarstvo transferira novac korisniku", objasnila je državnom tajnicom Margareta Mađerić za Dnevnik.hr.

Vaučeri za struju prvo su bili predviđeni u iznosu od 200 kuna, ali taj iznos je povećan na 400 kuna. Na tih 400 kuna imat će pravo oko 82.000 osoba.

Korisnici domova umirovljenika kojima je osnivač RH također će imati pravo na ovaj vaučer i za njih od sljedećeg tjedna biti će objavljen javni poziv. Bit će potrebno da se elektroničkom poštom prijave Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi. Odlukom ministra njih će se uvrstiti na popis ovisno o broju korisnika o kojem brinu. Doći će u Finu s računom kao i drugi korisnici i moći će potporu koristiti za plaćanje računa. Isplata će također biti u jednom danu, piše Dnevnik.hr. 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: