NASLOVNADRUŠTVO
Kolika vam naknada pripada u slučaju zaraze, izolacije ili njege člana obitelji

FOTO: krenizdravo.hr

Kolika vam naknada pripada u slučaju zaraze, izolacije ili njege člana obitelji

22.10.2020. 19:56 | tportal.hr IZVOR: tportal.hr PREGLEDA: 4258

Uslijed širenja epidemije iz dana u dan sve više zaposlenih ne može raditi zbog dijagnosticirane bolesti, izolacije ili njege člana obitelji. Pogledajte kako možete ostvariti pravo na bolovanje u svakom od navedenih slučajeva i na koliku naknadu imate pravo.

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, HZZO u cijelosti pokriva troškove zdravstvenih usluga u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja.

Isto tako, u slučaju nesposobnosti za rad zakonom je određeno na čiji teret ostvarujete pravo na naknadu plaće, kako se određuje visina te naknade i postupak ostvarivanja prava.


Bolovanje u slučaju zaraze Ako se zarazite koronavirusom i obolite, vrijede pravila kao i kod drugih bolesti koje izazivaju privremenu nesposobnost za rad. To znači da bolovanje primarno ide na teret poslodavca te vam isplaćuje naknadu u visini plaće umanjene za određen iznos.


Bolovanje počinje nakon što je potvrđena zaraza pozitivnim testom na COVID-19, odnosno nakon razvijanja bolesti, na temelju čega je obiteljski liječnik utvrdio nesposobnost za rad.

Za prva 42 dana bolovanja naknada plaće ide na teret poslodavca, a od 43. dana na teret HZZO-a, pri čemu obračun bolovanja obuhvaća kalendarske dane. U razdoblju u kojem bolovanje pokriva poslodavac naknada ne smije biti niža od 70 posto osnovice, a koja se utvrđuje na temelju prosječne neto plaće u periodu od šest mjeseci prije bolovanja. Naknada može biti i viša ako je tako određeno kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu.

Od 43. kalendarskog dana bolovanja naknada se isplaćuje na teret HZZO-a i to u visini od 70 posto prosječne neto plaće isplaćene u zadnjih šest mjeseci, pri čemu je najviši iznos naknade ograničen na 4257,28 kuna na mjesec.

Drugim riječima, ako vam je plaća jednaka ili niža od 6080 kuna, dobit ćete 70 posto plaće, a ako vam je plaća viša od tog iznosa, dobit će manje nego u razdoblju kada bolovanje pokriva poslodavac.

Zdravstvenim i drugim djelatnicima koji u redovnom radu imaju povećan rizik zaraze oboljenje od koronavirusa priznaje se kao profesionalna bolest. Za bolovanje čiji je uzrok profesionalna bolest naknada plaće od prvoga dana ide na teret HZZO-a i određuje se u iznosu pune plaće i bez ograničenja najvišeg iznosa.

Dakle 'profesionalno oboljeli radnik' kojemu je prosječna neto plaća u zadnjih šest mjeseci iznosila 15.000 kuna ima prava na naknadu u visini tog iznosa za cijelo razdoblje bolovanja zbog profesionalnog oboljenja.

Bolovanje u slučaju izolacije Kad vam mjerodavni epidemiolog ili druga ovlaštena osoba odredi mjeru samoizolacije ili izolacije (karantene), možete se obratiti svojem obiteljskom liječniku ako želite otvoriti bolovanje.

Nakon izrečene mjere temeljene na medicinskim indikacijama liječnik utvrđuje privremenu nesposobnost za rad i upućuje vas na bolovanje. Za razliku od standardnog bolovanja koje do 42. dana pokriva poslodavac, u ovom slučaju bolovanje ide na teret HZZO-a od prvog dana.

Naknada plaće određuje se u stopostotnom iznosu prosječne plaće (za samozaposlene osobe od osnovice osiguranja) koja je osiguraniku isplaćena u prethodnih šest mjeseci, ali je isplata ograničena na najviše 4257,28 kuna mjesečno. Drugim riječima, ako vam je plaća jednaka ili niža od navedenog iznosa, dobit ćete punu plaću, a ako vam je plaća viša od tog iznosa, dobit ćete umanjeni iznos.

Naknadu plaće izravno isplaćuje HZZO, bez posredovanja poslodavca. Uz zahtjev za isplatu, HZZO-u ste dužni dostaviti osobne podatke, presliku iskaznice, izvješće o bolovanju i potvrdu o plaći koju popunjava poslodavac. Naknada plaće koju isplaćuje HZZO neoporezivi je primitak te ne podliježe obvezi doprinosa ni poreza na dohodak.

Treba naglasiti da u slučaju izolacije korištenje bolovanja nije obavezno. Umjesto bolovanja, možete s poslodavcem dogovoriti rad od kuće ili korištenje godišnjeg odmora kako biste ostvarili punu plaću.

Slična pravila vrijede i ako ste zaposleni roditelj djeteta kojem je određena samoizolacija. U tom slučaju ostvarujete pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti na teret HZZO-a.

Ako vam je dijete mlađe od tri godine, tad imate pravo na naknadu plaće u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda 70 posto iznosa od utvrđene osnovice, do maksimalno propisanog iznosa od 4257 kuna.

Izvor:www.tportal.hr

Tagovi: bolovanje, korona, hrvatska

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Nećak Franje Lucića, Branko P. ostvario pravo na zakup više od 25 hektara zemlje u Pleternici na 25 godina?!

.

Plenković ima koronu

.

Izabran novi ravnatelj Javne ustanove ʺNatura Slavonicaʺ

.

Pogledajte kolike su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera

.

Slavonka koja je u samoizolaciji, pokušala prijeći državnu granicu

.

Prijavljen zbog glasne glazbe

.

Rekordan broj preminulih u jednom danu u Hrvatskoj

.

Raste broj zaraženih u našoj županiji. Preminule 4 osobe

.

Kolodvor na novoj lokaciji. Donosimo sve detalje, evo gdje se nalazi čekaonica

.

Danas djelomice sunčano

.

Svakodnevna online iznenađenja Adventa iz davnina!

.

Oduševit će vas kukuruzna sarma s vrhnjem

.

Ovo su mjesta na kojima je zabilježena najveća stopa prijenosa koronavirusa

.

ADVENT 2020: Fotogalerija vaših adventskih vijenaca

.

(VIDEO) Advent u centru Slavonskog Broda za vrijeme ʺmalog lockdownaʺ

.

OPG Zubović kao primjer dobre prakse uzgoja povrća s organskim gnojivom

.

U Hrvatskoj rekordan broj umrlih, nikad manje rođenih

.

Gdje ima volje, ima i načina

.

Započelo je adventsko vrijeme: Što predstavljaju četiri svijeće na adventskom vijencu?

.

Napustio nas je Zlatko Markovinović

.

Stožer poslao važan poziv svim građanima, poznati i novi podaci u BPŽ

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

(VIDEO) Sve je spremno. Od sutra Autobusni kolodvor na novoj lokaciji, pripremite se na gužve

.

Objavljena prognoza za zimu, hoće li biti snijega?

.

Danas oblačno uz slabu kišu

.

Plenković ide u samoizolaciju: Supruga je pozitivna na koronavirus

.

Recept za mirisnu roladu s jabukama koja brzo nestaje s tanjura

.

S polica se povlači prehrambeni proizvod trgovine Stanić d.o.o.

.

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

.

Grupa Estrada i Tomislav Valentić nagradili polaznike Škole nogometa Batrina

FOTONALAZ

DVOJE BROĐANA PRIVUKLO PAŽNJU: Pogledajte kako su došli na tržnicu