Koliko će zapravo radnika Đure Đakovića proslaviti 100 godina tvrtke?

FOTO: ARHIV

9.1.2020. | 16:00 | HRT Vijesti
IZVOR: vijesti.hrt.hr
Pregleda: 3938

Ako Specijalna vozila do idućeg tjedna ne dobiju kredit od 150 milijuna kuna slijedi stečaj, predstečaj.

Nakon dramatičnog prosinca kada su se za plaće borili štrajkom i prosvjedima, pred radnicima Đure Đakovića iz Slavonskoga Broda odlučujuća je godina. S kolektivnog godišnjeg odmora vratili su se u hale, a u vruće fotelje zasjela je nova uprava.

Neće se nastaviti, poručuje nova uprava. U spašavanje gubitaša kreću ipak utabanim stazama. Prvi korak je kreditno zaduženje za 150 milijuna kuna. Uz Vladino jamstvo.


"Mora doći idući tjedan jer ako nam se to ne dogodi mi kao uprava dužni smo pokrenuti stečaj, predstečaj", kaže Danijel Marić, predsjednik Uprave, Đuro Đaković Specijalna vozila.

Tim će novcem deblokirati račun i nastaviti ugovorenu proizvodnju vagona. Drugi kredit planiran na proljeće služit će za duboke rezove.

"Napraviti hitno strateški plan restrukturiranja, predati ga ministarstvu, ministarstvo će predati u Bruxelles i onda raditi na tom restrukturiranju i paralelno tražiti strateškog partnera, koji će nam uz sve ovo što sam naveo omogućiti održivost, ističe Hrvoje Kekez", predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe.

A da će nova uprava izrasla iz Đakovićevih hala uspjeti preokrenuti negativne trendove, vjeruju i u Vladi i sindikatu.

"Njemu će Vlada pomoći i siguran sam da će perspektiva restrukturiranja s takvim čovjekom biti dobra", kaže Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

"Mislim da je ovo situacija da im se da šansa da se oni pokažu i da onda dugoročno u Đuri Đakoviću imamo ljude iz Slavonskoga Broda", smatra Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

IZVOR: HRT Vijesti


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI